Hlavní obsah

Modelky, které zbořily ideál krásy aneb Diverzita na mole

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Není to tak dávno, co modelingovou branži ovládaly pouze dívky se symetrickým obličejem a mírami 90–60–90 a módní průmysl naznačoval ideály krásy. Dnes je v kurzu diverzita, a to i ve světě přehlídkových mol. Kterým manekýnkám se podařilo uspět i přes jejich odlišnost?

Článek

Současné trendy vysílají jasný signál, že jinakost se zkrátka nosí. Návrháři stále častěji angažují modelky, které se vymykají dřívějším standardům, a přesto jim nejde odepřít půvab ani elegance. Které ženy okouzlily designéry a získaly si sympatie veřejnosti díky unikátnímu vzhledu?

Winnie Harlow (26)

Jedné z nejzářivějších hvězd modelingu diagnostikovali lékaři vitiligo v pouhých čtyřech letech. Jedná se o relativně vzácné kožní onemocnění, které způsobuje ztrátu pigmentu a projevuje se bílými skvrnami na pokožce. V roce 2014 se kanadská rodačka zúčastnila 21. řady reality show Amerika hledá topmodelku. Sice nevyhrála, ale pořad stačil k tomu, aby se do ní zamiloval celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Winnie Harlow udělala ze svého onemocnění přednost a dnes fotí jednu kampaň za druhou Foto: Profimedia.cz

Diandra Forrest (31) 

Do historie se zapsala jako první albínka, která získala kontrakt s modelingovou agenturou. Afroameričanka s bílou pletí neměla kvůli své barvě kůže zrovna ideální dětství: spolužáci ji šikanovali a lidé na ulici na ni zírali s otevřenou pusou. Jednoho dne si jí všiml fotograf, který v ní viděl obrovský potenciál. Absolvovala první fototesty, podepsala smlouvu s Elite Model a stala se hvězdou přehlídkových mol.

Foto: Profimedia.cz

Barva kůže byla Diandře Forrest v dětství na obtíž, později jí zajistila luxusní kontrakt s modelingovou agenturou Foto: Profimedia.cz

Madeline Stuart (24)

Zbourala zažité stereotypy, jak by modelka měla vypadat. Dívka s Downovým syndromem bojovala s nadváhou, počátkem roku 2015 se to ale rozhodla změnit a začala si jít za svými sny. Zhubla přes 20 kilogramů a svěřila se mamince, že by se chtěla stát manekýnkou. Matka založila dceři účty na sociálních sítích, zveřejnila fotky, jak se Madeline podařilo zhubnout, a dívka se doslova přes noc stala virální senzací.

Foto: Profimedia.cz

Madeline Stuart se stala hvězdou přehlídek na týdnech módy i součástí prestižních kampaní a práci modelky si užíváFoto: Profimedia.cz

Valentina Sampaio (24) 

Tato Brazilka se narodila jako chlapec a ani po změně pohlaví to v módní branži neměla jednoduché: kvůli transgender identitě přišla dokonce i o zakázku. Firma to zdůvodnila tím, že konzervativním klientům by mohla taková dívka vadit. Podobný názor naštěstí nesdílejí všichni a dnes se může pyšnit nálepkou první transgender modelka na obálce francouzského Vogue (2017) i v kampani Victoria’s Secret (2019).

Foto: Profimedia.cz

Valentina Sampaio je žena i podle občanky, narodila se však v mužském těle a ne všechny firmy to braly pozitivněFoto: Profimedia.cz

Lauren Wasser (33) 

Tahle kráska málem zemřela na syndrom toxického šoku. Je to nebezpečné infekční onemocnění, kdy se bakterie stafylokoka či streptokoka dostanou do organismu a začnou vyrábět toxiny. Jedná se o vzácnou komplikaci, jejíž příčinou může být i používání menstruačních tamponů. A právě to se stalo této krásné mladé ženě. Ve 24 letech prodělala na základě toxického šoku infarkt a kvůli postupující gangréně musela podstoupit amputaci dolních končetin. Na přehlídková mola se vrátila s protézami. Klobouk dolů!

Foto: Profimedia.cz

Lauren Wasser se syndrom toxického šoku snaží dostat do povědomí veřejnosti a otevřeně o něm mluvíFoto: Profimedia.cz

Tess Holliday (35)

Plus size modelky má ve stáji už každá modelingová agentura. A zatímco Ashley Graham (33) si získala fanoušky po celé zeměkouli, tahle její kolegyně má kromě příznivců také početný zástup kritiků. Při výšce 163 centimetrů jsou přece jen její kila navíc hodně vidět a hejtři ji často označují za morbidně obézní a nehezkou. Ale právě odlišnost od ostatních vytváří z korpulentní Američanky vyhledávanou star.

Foto: Profimedia.cz

Tess Holliday podporuje ostatní ženy v tom, aby se netrápily postavou jen proto, že to ostatní očekávají. Svá kila navíc umí nosit s hrdostí Foto: Profimedia.cz

Duckie Thot (25)

Čokoládová kráska se narodila v Austrálii a kvůli své neobvykle tmavé pleti si v dětství prošla šikanou. Dnes se jí přezdívá lidská Barbie a svět z ní nemůže spustit oči. Byla jednou ze soutěžících v osmé řadě televizní reality show Austrálie hledá topmodelku, stala se tváří kosmetických firem Fenty Beauty i L’Oréal Paris a nafotila mnoho kampaní pro nejvěhlasnější módní značky.

Foto: Profimedia.cz

Duckie Thot vypadá jako živá panenka, přesto byla kvůli barvě pleti v dětství šikanovanáFoto: Profimedia.cz

Slick Woods (24)

Když jí bylo devatenáct let, objevil ji na autobusové zastávce v Los Angeles model Ash Stymest (29). Bezdomovkyně se ujal, představil jí svět modelingu a její netypický vzhled brzy zaujal renomované návrháře. Proslavila se rovněž tím, že šla přehlídku spodního prádla pro Rihannu (33), když byla v devátém měsíci těhotenství. Po mole se procházela s porodními bolestmi!

Foto: Profimedia.cz

Slick Woods neměla jednoduchý život. Byla bezdomovec a prodělala rakovinu, nechtěla však, aby ji někdo litoval Foto: Profimedia.cz

Vzpomínáte na nejslavnější modelky z devadesátek? Podívejte se, jak vypadají dnes.

Reklama

Související témata:

Načítám