Hlavní obsah

Plus-size, middle-size aneb Je tu móda normálních modelek?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výsluní se pomalu ale jistě dostávají modelky normálních tvarů a křivek. Nejde vyloženě a plus size, nýbrž o normal size ženy. Když už si i Victoria’s Secret nebo Chanel vybrali silnější modelky, můžeme mluvit přímo o revoluci!

Článek

Vedle plus size modelek se začínají čím dál víc dostávat na výsluní modelky s velikostí normálních žen označované jako normal, average či real size. Po deseti letech zařadil do své show plus size modelku Chanel a Victoria’s Secret už neobsazuje do kampaní jen modelky s velikostí 32/34. Jsme na pokraji módní (r)evoluce?

Normální modelky

V reklamách a na přehlídkách chceme normální ženy, zní hlas módních společností. Co je ale normální? Vzhledem k postavě se tohle označení váže na ženy, které nemají na břiše zrovna six pack a mají trochu boky, zadek i prsa.

Ne že by hubené modelky byly nenormální, každá nálepka je špatně. V té pomyslné revoluci budeme, až se tahle označení přestanou používat, skončí nesmyslné diety a zruší se retušování celulitidy (nejslavnější plus size modelky).

Podívejte se na nejnovější důkazy, že se to ubírá správným směrem. Inspirujte se ženami, které nezapadají úplně do standardních měřítek modelingu minulého století, a to je dobře.

Taylor Hill (24)

Objevena byla ve 14 letech, v 17 se stala nejmladším andílkem Victoria’s Secret. Předtím už stihla zazářit na přehlídkách pro značky Fendi, Chanel nebo Dolce & Gabbana. V roce 2015 byla kost a kůže, tudíž dokonale splňovala měřítka modelingu. Nyní je pořád štíhlá, ale má ženské tvary. A pořád pracuje pro Victoria’s Secret! Značka spodního prádla loni úplně zrušila přehlídku a cílem bylo překopat celý koncept kvůli jejich kritizovanému stereotypnímu vnímání ženské krásy. Konečně vidíme krásné prádlo nejen na ženách s velikostí 34!

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Taylor Hill v roce 2015, kdy se stala andílkem pro Victoria’s Secret a v nejnovější kampani pro tuto značkuFoto: Profimedia.cz

Rihanna (32)

Rihanna  nezahálí a kromě hudby vyniká i v odvětví návrhářství spodního prádla, kde hrdě boří stereotypy krásy. Je to jedna z hlavních značek, která bere body positivity doslova a do přehlídek obsazuje ženy všech tvarů i barev kůže. Její značka Savage X Fenty má novou kolekci a před fotoaparátem si v ní zapózovala sama Rihanna, která se pyšní ženskými křivkami. Ikona s takovou popularitou bude určitě inspirací pro další velké hráčky na módním poli!

Foto: Profimedia.cz

Rihanna si zapózovala pro svoji novou kolekci značky Savage X Fenty. Nevypadá úchvatně?Foto: Profimedia.cz

Robyn Lawley (31)

Hvězdou mezi modelkami s normálními mírami je i Robyn Lawley, původem Australanka. Začínala jako klasická přehnaně štíhlá modelka, ale postupem času tahle dlouhovláska měřící 189 centimetrů trochu zmohutněla. Na svých sociálních sítích hrdě bojuje za různorodost v modelingu, objevila se na titulce časopisu Sports Illustrated a má pětiletou dcerku. Krátce po porodu jí bylo diagnostikováno autoimunitní onemocnění lupus, kterým trpí i zpěvačka Selena Gomez (28).

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Robyn Lawley v kampani na spodní prádlo v roce 2018 a loni na přehlídce značky Aqua BlueFoto: Profimedia.cz

Jill Kortleve (26)

Tahle modelka přepisovala dějiny letos na pařížském fashion weeku na přehlídce pro Chanel. Bylo to totiž přesně deset let, kdy pro tuhle luxusní značku šla naposledy po mole silnější modelka. Pohledná brunetka pochází z Holandska a před Chanelem pracovala pro jména jako Michael Kors, Mugler nebo Kate Spade a zapózovala si i na titulce francouzské Vogue.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Jill Kortleve na přehlídkách Chanel 2020/21 a Fendi 2020/21Foto: Profimedia.cz

Paloma Elsesser (28)

Další historický moment padl i na letošním milánském fashion weeku, když se kromě Jill Kortleve dostala mezi modelkovské obsazení značky Fendi také Britka Paloma Elsesser. V historii věhlasného módního domu se jednalo o vůbec první plus size modelku! Kromě toho patří k jejím úspěchům spolupráce se značku Fenty, Pat McGrath nebo Nike a Asos. Stejně jako její výše zmiňovaná kolegyně si může odškrtnout titulku Vogue, ale pro změnu tu americkou.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Modelka Paloma Elsesser pro značku Fendi 2020 a pro Fenty v roce 2018Foto: Profimedia.cz

Anketa

Preferujete modelky normálních velikostí, anebo by módu měly předvádět jen super štíhlé ženy?
Více se mi líbí normální, jako ty v článku
84 %
Modelka musí být hubená
5,8 %
Je mi to jedno
10,2 %
Celkem hlasovalo 24837 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Načítám