Hlavní obsah

Jde to i bez šedého betonu: Dokonalý dům pro velikou rodinu

Foto: Pavlína Štefanová

Foto: Pavlína Štefanová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí manželé, pět dětí a velký pes. Dům pro velkou rodinu neměl být za každou cenu trendy – chtěli ho především útulný a vzdušný, aby se tu všichni cítili příjemně a měli dostatek prostoru. Skvělého výsledku dosáhli díky důvěře v interiérovou designérku.

Článek

Než se manželé nastěhovali do novostavby na Pardubicku, vystřídali už několik rodinných domů a bytů a nasbírali dost zkušeností z různých typů bydlení. A tak dobře věděli, co chtějí. Rodina je veliká – manželé vychovávají pět dětí ve věku od kojence do druhého stupně základní školy – a veliký je i její pes. Proto hledali místo v blízkosti zeleně, aby se děti i čtyřnohý kamarád mohli dobře venčit.

Ze spolupráce vzniklo přátelství

Dům má více než 300 metrů čtverečních a firma, která ho stavěla, doporučila klientům interiérovou designérku Hanu Matějkovou. Měli s ní výbornou zkušenost a stejnou udělali i majitelé – spolupráce nakonec přerostla v přátelství. „Moc ráda se u nich občas zastavím na kávu a pozoruju dům v každodenním provozu. Otiskla jsem se do nich a oni do mě,“ říká k tomu designérka. Od prvotních návrhů až po konečnou realizaci se společně potkávali asi rok a půl a komunikace byla po celou dobu zcela bezproblémová.

Foto: Pavlína Štefanová

Interiér ladili do přírodních zemitých tónů, dřevo kombinovali s nábytkem v bílém leskuFoto: Pavlína Štefanová

Nechtěli scandi ani okoukanou šedou

Majitelé neměli zájem o trendy interiér v šedé barvě nebo skandinávském stylu, spíše se viděli v přírodním dřevu, béžových, hnědých a zemitých tónech v kombinaci s bílým leskem. „Skloubit materiály tak, aby vedle sebe cihly, stěrka, dubová podlaha, americký ořech a koňaková sedačka vypadaly hezky, byl celkem oříšek. Ale povedlo se,“ popisuje designérka a paní domu dodává: „Barevně to neměl být beton a šeď, ale spíš útulno, které navazuje na exteriér domu – obklad z lícových cihel.“

Srdcem domova je obývací pokoj

Vzhledem k velikosti rodiny bylo důležité vytvořit dostatek prostoru pro všechny a zároveň zachovat vzdušnost interiéru, aby se tu mohli volně pohybovat. Úložné prostory řeší z velké míry šatny u jednotlivých pokojů.

Srdcem domova je téměř 70 m² velký obývací pokoj spojený s kuchyní. Jídelní stůl a židle měli manželé už z předchozího bydlení a přáli si je do nového domu zakomponovat, vybrat se musela velká pohovka, kterou si nyní pochvaluje zejména pán domu.

Foto: Pavlína Štefanová

Srdcem domu sedmičlenné rodiny je obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyníFoto: Pavlína Štefanová

Vychytávky – roleta i krb bez starostí

Příjemným překvapením byl pro klienty lustr v obývací části, který působí jako solitér a do prostoru bezvadně zapadá. A skvělá je i roleta zakomponovaná do kuchyňské linky. „Je široká 1,3 metru a schovává se za ní vše pro přípravu a servírování kávy a čaje a také pro přípravu snídaní a svačin. Prostě to, co nemusí být přes den vidět, ale je fajn, když je to ráno rychle po ruce,“ pochvaluje si paní domu.

Pohodlný obývací pokoj ještě zútulňuje krb, jehož obsluha je bez starostí. „Jedná se o krb na plyn, takže před ním nemusí být ochranné sklo. Zatopeno je raz dva, sálavé teplo je cítit za chviličku a sklo dvířek je pořád čisté,“ popisuje jeho přednosti designérka.

Dětské království

Svá přání, která se pochopitelně splnila, měly i děti – v holčičím pokoji nemělo chybět žluté křeslo, v klučičím zase motivy parkouru. Na míru tedy nechali vyrobit tapetu, kterou doplnily nápisy vyřezané laserem z překližky a nalepené na zeď.

Designérce se i díky důvěře, kterou do ní klienti vložili, povedlo vytvořit místo, které je velmi příjemné na žití. A o tom, že spokojenost panuje na obou stranách, svědčí i fakt, že už se společně pustili do dalších projektů.

Foto: Pavlína Štefanová

V holčičím pokoji nemělo chybět žluté křeslo. Žlutá se objevuje i na stěně a dalších prvcíchFoto: Pavlína Štefanová

Vizitka designérky

Ing. Hana Matějková nejraději tvoří komplexní návrhy interiéru. To vše v duchu motta Bydlete krásně, žijte ještě líp! Věří, že prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje duši. Velmi dbá na lidský přístup, stále se vzdělává a absolvuje nejrůznější kurzy a školení. Více najdete na stránkách Interierovy-design.cz.

Reklama

Načítám