Hlavní obsah

Moderní, ale stále vesnický: Tak opravili dům u hory Říp

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Víkendové úniky z Prahy na vesnici si zamilovali na tolik, že se do svého někdejšího rekreačního příbytku rozhodli odstěhovat nadobro. Vesnický dům měl kouzlo, které si přáli zachovat. Přesto ale rekonstrukce musela být skutečně z gruntu.

Článek

Bydlení v hlavním městě má své výhody, přesto stále více Pražanů dnes utíká na dědinu. Stejně jako tato rodina, která vlastnila malý domek na kouzelném místě s výhledem na Říp, kam z Prahy jezdívala na víkend. Vesnický klid a půvabná okolní příroda jim učarovala a své tamní stavení tak chtěli osídlit natrvalo. O rekonstrukci, která byla složitější, než se čekalo, se postarali Martin Poledníček, Anna Línková, Radek Eis a Stanislav Janíček z ateliéru Destyl.

Chtěli moderní, ale vesnické bydlení

Dům s výhledem na Říp a velkým jabloňovým sadem si rodina přála zrekonstruovat tak, aby splňoval technologické i estetické požadavky současné doby, ale zároveň si stavení zachovalo své rustikální kouzlo. V interiéru proto kombinují tradiční prvky, jako jsou třeba cihelná klenba nebo obnažené trámy, spolu s těmi moderními. Celkový dojem pak měl být přirozeným splynutím obojího, a povedlo se.

Měla to být rekonstrukce, ale…

Nicméně rekonstrukce nebyla vůbec snadná. Během odhalování původních konstrukcí architekti opakovaně naráželi na nevyhovující stav budovy. V tuze špatném stavu byl původní krov i strop, přičemž statické trhliny měly i původní klenby. K tomu všemu dům neměl základy, nosné stěny nebyly provázané a zároveň se zde objevoval problém s vlhkostí. Rozsah plánované rekonstrukce se tak během práce rozrůstal, a nakonec dům skoro od základu postavili znovu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Vesnické stavení s jabloňovým sadem a výhledem na horu Říp rodinu učarovalo

Aby se co nejvíc podobal

Přestože vznikl skoro nový dům, v mnohém se stále podobá původnímu. Přesně jak si majitelé přáli. Architektům se podařilo zachovat dispozice původního objektu, dokonce se jim podařilo postavit klenby tak, jak byly v původním stavení. V přízemí domu se kromě obývacího pokoje s kuchyní nachází ložnice pro hosty. V patře je pak dětský pokoj, pracovna se šatnou a hlavní ložnice. Celková užitná plocha domu je 229 m2.

Dobové exteriéry

Původní estetiku autoři interiéru zachovali i v exteriérech. Nový dům je omítnutý stejně jako někdejší objekt, zůstaly i šambrány kolem oken. Nově vybudovaná část, kde se nachází hlavní vstup, obložili kamenem. Jde o vzor opuky, která se v dané lokalitě těžila. Na střechu této části a na vikýře použili falcovaný plech v antracitovém odstínu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé si přáli zachovat původní ráz stavení, proto autoři nechali „uměle“ klenby

Pryskyřicový klenot interiéru

Kdo do domu přijde, na první pohled ho zaujme vykotlaný kmen jabloně zalitý v pryskyřici. Toto umělecké dílo dali autoři dohromady s umělcem Matějem Veselským. Tato „socha“, která trůní nad točitým schodištěm, je protkaná LED žárovkami, proto zároveň plní funkci svítidla.

Soutež Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na Living Foru 2. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek