Hlavní obsah

Novináři ve filmech a seriálech: Troufalky i Slídil

Foto: Photo by Moviestore Collection / REX, Profimedia.cz

Foto: Photo by Moviestore Collection / REX, Profimedia.cz

Reklama

Jaké to je pracovat v médiích? Různorodé, náročné, zajímavé, stresující, ale i cool. Mnozí novináři stáli za zveřejněním kauz, které hýbaly společností. A rozhodně neplatí, že lifestylové časopisy jsou plytké a jen o módě. Seriálové Troufalky jsou důkazem!

Článek

Že se největší popularitě mezi televizními diváky těší seriály a filmy o lékařích a policistech? Novináři a reportéři jsou jim ale v patách! Nakouknout do zákulisí tvorby denního tisku, kde se řeší zajímavé kauzy? Nebo se stát aspoň na chvíli součástí sexy světa plného trendy outfitů a populárních osobností na titulní stránce? Ano!

Jeden ze seriálových hitů současnosti se odehrává v prostředí fiktivního lifestylového magazínu. Jaké další filmy či seriály ze světa médií by vám neměly uniknout?

Troufalky (2017–2021)

Ženský magazín Scarlet je místem, kde se potkají tři ženy, které se stanou nerozlučnými kamarádkami: Jane, Sutton a Kat. V redakci si plní pracovní sny, budují vztahy a poznávají samy sebe. V šatně mezi nejmódnějším oblečením pak společně pláčou i osnují plány, jak udělat svět lepší a nebýt lhostejné. Jane je hlasem své generace, Sutton miluje módu a Kat je guru sociálních médií.

Seriál otevírá témata sexuality, zdravotních i společenských problémů a vy si tak můžete nejen naplánovat nákupní seznam na příští sezonu, ale i popřemýšlet, jestli žijete ten život, o kterém jste snily.

Foto: Profimedia.cz

Nerozlučné kamarádky. Zleva: Katie Stevens (28) jako Jane, Aisha Dee (28) jako Kat a Meghann Fahy (31) jako SuttonFoto: Profimedia.cz

Světelný bod (2015)

Film je o reportérech z Boston Globe, kteří odhalili ve svých Pulitzerovou cenou oceněných článcích celosvětový skandál: znásilňování a zneužívání dětí kněžími. O kterém se navíc na nejvyšších místech roky vědělo. Investigativní novinařina, mravenčí práce i ověřování faktů, aby se svět mohl dozvědět celou pravdu.

Film byl oceněn Oscarem a my jen nerozumíme tomu, proč zlatou sošku nedostali i někteří z herců, protože Mark Ruffalo (53), Michael Keaton (70) i Rachel McAdams (42) byli ve svých rolích skvostní.

Foto: Profimedia.cz

Novináři, kteří se nebáli a odhalili kauzu, která víc než rozčeřila stojaté vody. Zleva: Michael Keaton, Liev Schreiber (54), Mark Ruffalo, Rachel McAdams, John Slattery (59) a Brian d'Arcy James (53)Foto: Profimedia.cz

The Morning Show (2019–2021)

Hnutí #MeToo a téma sexuálního obtěžování na pracovišti, konkrétně v médiích, se v televizní tvorbě objevují v poslední době stále častěji. A tak kromě nahlédnutí do zákulisí populární americké ranní show se vám dostane i motivu harašení, ageismu a nerovného postavení žen.

Jennifer Aniston (52) se coby moderátorka zpravodajství Alex Levy bojí, že přijde o práci, když je kvůli sexuálnímu skandálu propuštěn její parťák. Ambiciózní Bradley Jackson ztvárněná Reese Whiterspoon (45) naopak šplhá po kariérním žebříčku výš a výš a ráda by dostala Alexino místo.

Foto: Profimedia.cz

Parťačky, nebo konkurentky?Foto: Profimedia.cz

Dokonalý svět (2010)

Tak trochu Ďábel nosí Pradu po česku s prvky Sexu ve městě – to je český seriál z prostředí redakce časopisu Grace. Jednotlivé postavy sice na první pohled žijí dokonalý život, kdo se však podívá blíž, zjistí, že pod drahými kožichy a přesně padnoucími saky skrývají i bolesti a trápení.

A dámy v hlavních rolích nemají chybu. Jitka Čvančarová (43) coby ambiciózní módní ředitelka a zároveň oddaná milenka, Tereza Brodská (53) jako šmrncovní šéfredaktorka, která musí skloubit rodinu a práci, nebo Jana Hlaváčová (83), která pro Grace dýchá.

Foto: Ladislav Křivan / CNC, Profimedia.cz

Hvězdná sestava. Zleva: Juraj Kukura (74), Saša Rašilov (49), Jitka Čvančarová, Tereza Brodská, Jana Hlaváčová a Eva Sakálová (36)Foto: Ladislav Křivan / CNC, Profimedia.cz

Akta Pentagon: Skrytá válka (2017)

Precizní režie Stevena Spielberga (74), mistrovské herectví Meryl Streep (72) a Toma Hankse (65) a skutečný příběh z roku 1971 dělají z Akta Pentagon filmový skvost. Je nejen o novinářské práci, ale i o vztazích mezi muži a ženami, o rozhodování se mezi rodinou a prací apod.

První americká vydavatelka Kay Graham a šéfredaktor listu The Washington Post Ben Bradlee se musí rozhodnout, zda zveřejní tajné dokumenty označované Pentagon Papers, což by znamenalo vyhlásit válku americké vládě. Dokumenty totiž dokazují, že americká vláda dvacet let lhala o svých šancích ve vietnamské válce.

Foto: Collection Christophel © Amblin entertainment / DreamWorks / Participant media / Star throwerentertainment, Profimedia.cz

Vydavatelka Kay Graham musela udělat nejtěžší životní rozhodnutí a její tým odvést nejtěžší novinářskou práciFoto: Collection Christophel © Amblin entertainment / DreamWorks / Participant media / Star throwerentertainment, Profimedia.cz

Slídil (2014)

Jestli se o bulvárních novinářích slídících po největších senzacích občas mluví jako o hyenách, pak není jasné, jak nazývat nočního lovce Loua (Jake Gyllenhaal, 40).

Ten jezdí nočním městem a s chladným cynismem se snaží ulovit co nejkrvavější fotku nehod a co nejmorbidnější snímky obětí. Ve své práci se snaží neustále „zdokonalovat“, ale divák vidí především sociopata aranžujícího mrtvoly.

Foto: Photo by Moviestore Collection / REX, Profimedia.cz

Jako sociopat se chová i vypadá. Jake Gyllenhaal asi na chvíli přestane být vaším idolemFoto: Photo by Moviestore Collection / REX, Profimedia.cz

Přes noc třicítkou (2004)

Romantická komedie o tom, kterak třináctiletá Jenna (Jennifer Garner, 49) touží chodit se školním krasavcem a kamarádit s hvězdným gangem dívek.

Kouzelný prášek ji během oslavy narozenin přenese do budoucnosti. Najednou je třicetiletou redaktorkou módního časopisu, stále kamarádí s proradnou Lucy a její nejlepší kamarád z dětství Matt se má ženit. Musí se popasovat s tělem třicítky a srdcem třináctky a zjistit, co chce od života. A pomoct časopisu udržet se nad vodou.

Foto: ©Columbia Pictures / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Trochu nefér je, že Jennifer bude příští rok padesát a tu třicítku by mohla hrát i dnes...Foto: ©Columbia Pictures / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Reklama

Načítám