Hlavní obsah

Svobodník Kouba slaví. Jiřímu Langmajerovi je 55!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeden z nejobsazovanějších českých herců, umělec, který se na prknech, co znamenají svět, dokáže proměnit v kohokoli. Své doby také veliký bouřlivák! To vše je Jiří Langmajer a dnes slaví 55. narozeniny.

Článek

Narodil se do muzikantské rodiny a vypadalo to, že i on přilne k hudbě. V mládí hrál na housle, kytaru a violu. Nakonec se ale rozhodl pro herectví, stejně jako jeho mladší bratr Lukáš (40), a díky za to: před kamerou a v divadle podává Jiří Langmajer opravdu skvostné výkony.

O široké škále jeho hereckého umu vypovídá i to, že v poslední době si ho diváci mohou pamatovat ze dvou rolí dosti rozdílných. A to jako klidného, ale spravedlivého inspektora Rudolfa Havlíka v seriálu Zločiny Velké Prahy, či jako  trenéra – trochu rapla – Luboše Hrouzka v Lajně.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Langmajer zářil i na Letních shakespearovských slavnostech v roli Richarda III.Foto: Profimedia.cz

Začátky před kamerou

První zkušenosti s filmem získal už v roce 1983 ve snímku Kluk za dvě pětky, ovšem první opravdu výraznou rolí byla postava svobodníka Kouby ve filmu Copak je to za vojáka... (1987). Tam Jiří Langmajer skvěle zahrál mladého vojáka, sukničkáře, průšviháře, ale také trochu smolaře. A s Karlem Rodenem (59) jako pedantským kapitánem Tůmou to byl herecký koncert. Příjemná komedie, na kterou se i dnes leckdo rád podívá.

Foto: Jiří Černohorský / CNC , Profimedia.cz

Jiřímu Langmajerovi není cizí ani muzikálové herectví. Tato fotografie je z roku 2009, kdy po boku Daniela Hůlky (53) vystupoval v legendárním DraculoviFoto: Jiří Černohorský / CNC , Profimedia.cz

Oceněný Caligula

Pak už v podstatě jen následovala role za rolí, film za filmem. Návrat idiota (1999), Pravidla lži (2006), Bezva ženská na krku (2016), Po čem muži touží (2018), Dukla 61 (2018) – to je jen letmý výčet snímků, v nichž oblíbený herec zazářil před kamerou.

A stejně úžasné výkony předvádí Jiří Langmajer i na divadelním jevišti. Byl členem mnoha souborů, asi nejdéle měl angažmá v pražském Divadle pod Palmovkou, kde si na konto připsal hodně nezapomenutelných postav. V současné době je na volné noze, vidět ho ale můžete nejen pod Palmovkou, ale také v Divadle Palace, Divadle Ungelt či v Divadle Viola.

Zmínit musíme Caligulu, za kterého získal v roce 1998 Cenu Thálie. Ačkoli byl několikrát nominován na Českého lva, zatím se ocenění nedočkal.

Jiří Langmajer je zřejmě talent na vše, na co sáhne. Svůj charismatický hlas propůjčil mnoha zahraničním hercům či animovaným postavičkám a slyšet ho můžete i v rozhlasových hrách.

Foto: Profimedia.cz

S exmanželkou Kamilou prožil herec 23 letFoto: Profimedia.cz

Bouřlivé období

Co se týče soukromého života, je to trochu složitější. Tedy bývalo. Jiří Langmajer byl 23 let ženatý a s manželkou Kamilou má dvě dcery. Ale manželství nikdy nebylo poklidné.

Herec totiž dlouho platil za bouřliváka, který si užívá na večírcích a nevyhýbá se ani přízni žen. Během manželství na něj prasklo několik milostných aférek, kvůli modelce Petře Faltýnové (43) dokonce na čas manželku opustil. Pak se k ní ale zase vrátil a ještě se pokusili vztah urovnat.

Foto: Profimedia.cz

Z prvního manželství má Jiří Langmajer dvě dcery – Julii (vlevo) a TerezuFoto: Profimedia.cz

Po boku té pravé

V roce 2010 se ale Jiří Langmajer zakoukal do Adély Gondíkové (47), která v té době byla také vdaná. Když se jejich vztah provalil, většina lidí byla přesvědčená, že jde o další úlet a krátkodobou avantýru. Jenže zřejmě to byla pro tohoto charismatického herce ta pravá, se kterou se v roce 2019 oženil.

Foto: Profimedia.cz

Po boku Adély Gondíkové se Jiří Langmajer zklidnil a spokojený pár tvoří již dlouhé rokyFoto: Profimedia.cz

Jiří Langmajer není jediný, kdo se uklidnil až vedle té správné ženy. Slavní proutníci. Kdo je dokázal zkrotit?

Reklama

Načítám