Hlavní obsah

Dýňové recepty influencerek: Je libo netradiční langoše, nadýchané skořicové šneky nebo bramborák?

Foto: Svitlana Denysiuk, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Denysiuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dýně - symbol podzimu a nekonečných možností v kuchyni. Když se spojí s tvůrčím uměním influencerek, vznikají magické recepty, které rozproudí chuťové buňky a zároveň inspirují kulinářskou kreativitu. Podívejte se, jak naše oblíbené influencerky proměňují obyčejné dýně ve špičkové lahůdky.

Článek

Od sladkých skořicových šneků přes křupavé bramboráky až po tolik milované langoše, užijte si nové chuťové zážitky, které vám přinesou podzimní náladu a gastronomickou inspiraci. Dýně je totiž úchvatná surovina, jež se nehodí jen do polévek a jako pečená zelenina.

V dýňových receptech se často setkáte s ingrediencí dýňové pyré. Nelekejte se, podle našeho postupu ho připravíte během pár minut.

Dýňové langoše

Barbora Jollinka Charvátová (@mamavkuchyni)

Foto: zefirchik06, Shutterstock.com

Vaflovač vám u „dýňošů“ usnadní práciFoto: zefirchik06, Shutterstock.com

Suroviny:

  • 10 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru krystal
  • 200 g syrové dýně
  • 220 g mléka
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 40 g ghí (másla)
  • sůl dle chuti

Postup:

01.

Droždí rozdrobte do mísy, zasypte půlkou lžičky cukru a nechte pár minut pracovat. V mezičase si očistěte dýni, nakrájejte na kostičky a dejte vařit do změknutí. Poté ji slijte a rozmixujte s uvedeným množstvím mléka.

02.

Během chvilky se začne droždí pod nánosem cukru rozpouštět a tvořit kašičku – rozmíchejte ji a přidejte mléko s dýní (pozor, aby nebylo od dýně horké!), vejce, sůl, ghí či máslo a postupně zapracujte mouku. Výsledné těsto je tahavé a lepivé, ale zároveň drží pohromadě.

03.

Nechte jej alespoň půl hodiny (lépe třeba tři čtvrtě hodiny nebo hodinku) v teple přikryté kynout. Poté jej po částech dávejte do vaflovače a pečte „dýňoše“. Pokud máte kvalitní vaflovač, není potřeba jej vymazávat, ale pokud si chcete pojistit snadné vyndávání vaflí, vymazat ho samozřejmě můžete. Neotevírejte vaflovač předčasně a nechte „dýňoše“ pěkně a dozlatova vypéct.

05.

Podávat můžete s kečupem a sýrem, dočetla jsem se dokonce, že někteří považují za vrcholnou slast langoš s tatarkou. Já osobně mám ale nejraději zakysanou smetanu s česnekem a znám to takto i z Maďarska, kam s oblibou jezdíme často.

04.

Případné nespotřebované těsto můžete v lednici přikryté nechat nějaký den nebo dva, dokud jej nezpracujete (spíš vám ale bude chybět, mizí rychlostí blesku).

Dýňové bramboráky

Inna Valoušková (@garden.and.kitchen)

Foto: Lesya Dolyuk, Shutterstock.com

Šalvěj v dýňových bramborácích můžete vyměnit za jinou oblíbenou bylinkuFoto: Lesya Dolyuk, Shutterstock.com

Suroviny:

  • ½ dýně
  • 2 vejce
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 listů šalvěje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • ¾ hrnku nastrouhaného tvrdého sýra
  • olej na smažení

Postup:

01.

Dýni oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte k ní vejce, škrob, mouku, pokrájenou šalvěj a prolisované stroužky česneku. Těsto dle chuti osolte a opepřete, poté promíchejte a na závěr zapracujte nastrouhaný sýr.

02.

Bramboráky smažte klasickým způsobem na oleji a servírujte s oblíbeným dipem nebo samotné.

Dýňové skořicové šneky

Alexandra Fráňová (@alexfranova)

Foto: Svitlana Denysiuk, Shutterstock.com

Skořici můžete přidat i do polevyFoto: Svitlana Denysiuk, Shutterstock.com

Suroviny:

Těsto:

  • 450-500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 100 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 180 g dýňového pyré
  • 30 ml oleje
  • 1 šťastné vajíčko
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžíci kardamomu

Náplň:

  • 50 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžička kardamomu

Poleva:

  • 10 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 30 ml mléka
  • 1 lžička vanilkové pasty

Postup:

01.

Začněte s kváskem - do misky si dejte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce cukru a lžíci mouky, promíchejte, přikryjte utěrkou a dejte na zhruba 20 minut kynout na teplé místo.

02.

Jakmile kvásek vzejde, ve větší míse smíchejte mouku, cukr, dýňové pyré, šťastné vajíčko, olej, skořici, kardamom a hotový kvásek. Vše spojte v těsto.

03.

Když máte těsto hezky zpracované, opět přikryjte utěrkou a dejte minimálně na hodinu kynout. Když těsto vykyne, posypte si pracovní desku moukou a rozválejte těsto na obdélník. Potřete ho směsí z rozpuštěného másla, cukru, skořice a kardamomu, srolujte a nakrájejte na stejné kousky.

04.

Rozehřejte si troubu na 180 °C, mezitím si naplňte formu šneky a dejte ještě dokynout na 20 minut. Pak pečte zhruba 25 minut, než jsou šneky krásně zlatavé. Po vychladnutí polijte polevou, kterou si připravíte z másla, moučkového cukru, mléka a vanilkové pasty.

Načítám