Hlavní obsah

Neobjasněné vraždy: I po letech je obestírá tajemství

Foto: guidopiano, Shutterstock.com

Foto: guidopiano, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen skutečnost, že existují lidé, kteří dokážou někomu jinému vzít život, je děsivá. Ještě děsivější je ale fakt, že zdaleka ne vždy se podaří vypátrat pachatele. Ten pak chodí dál po světě a možná si brousí nůž na další oběť. Přečtěte si o nejznámějších neobjasněných vraždách.

Článek

I přes veškerou snahu kriminalistů zůstávají některé zločiny neobjasněné, a to dokonce i ty nejhorší – vraždy. Díky jejich silné medializaci žijí tragické příběhy v povědomí lidí ještě mnoho let poté, co se skutečně odehrály.

Zohavené oběti Jacka Rozparovače

Asi nejznámější série vražd, jejichž pachatel nedošel trestu, se stala v Londýně na podzim roku 1888. Muž, později známý jako Jack Rozparovač, zavraždil nejméně pět prostitutek. Jedna teorie říká, že vraždil z pomsty, jedna nevěstka ho totiž měla nakazit pohlavní nemocí. Následně jejich těla zohavoval. Kvůli přesné práci s nožem a znalosti anatomie se mnozí domnívají, že pachatel byl povoláním řezník. Dopaden ovšem nikdy nebyl.

Nedávno britští kriminalisté oznámili, že odhalili identitu Jacka Rozparovače podle DNA z kapesníčku čtvrté oběti. Tvrdí, že pachatelem byl Polák Aaron Kosminski († 53), holič, jenž tehdy figuroval mezi podezřelými. Finský vědec Jari Louhelainen (57), který se na analýze starého vzorku podílel, ovšem prohlásil, že stoprocentní jistotu o pachateli vražd už nebudeme mít nikdy.

Foto: Profimedia.cz

Jack Rozparovač si počínal precizně a zdá se, že měl znalosti anatomieFoto: Profimedia.cz

Nechutná vražda Černé Dahlie

Dvaadvacetiletá Američanka Elizabeth Short byla nalezena mrtvá v lednu roku 1947 na ulici v Los Angeles. Její tělo bez stopy krve bylo rozděleno v pase na dvě části a bylo jí odříznuto jedno prso. Média o ní posléze začala psát jako o Černé Dahlii, což znamená černá jiřina.

Přezdívka vznikla pravděpodobně kvůli ženině zálibě v černém oblečení a jejím hustým tmavým vlasům. Dodnes se neví, kdo ohavný čin spáchal, a proto stále fascinuje. Vražda inspirovala například kriminální drama Pravdivé zpovědi (1981) s Robertem De Nirem (77) v hlavní roli nebo thriller Černá Dahlia (2006), kde diváky okouzlovaly Scarlett Johansson (35) a Hilary Swank (46).

Foto: Profimedia.cz

Takhle pojal vyšetřování brutální vraždy Hollywood a režisér Brian De Palma (80). Druhý zleva je Josh Harnett (42) a vedle něj stojí Aaron Eckhart (52). Zahráli si drsné detektivy, kteří nepřestávají pátrat po vrahovi Černé DahlieFoto: Profimedia.cz

Smutný osud dětské miss

V prosinci 1996 Amerikou otřásla vražda šestileté JonBenét Ramsey. Rodiče holčičky, která se účastnila dětských soutěží krásy, našli nejprve v domě lístek s požadavkem na výkupné. Jen o pár hodin později ale objevili dceřino mrtvé tělo ve sklepě vlastního domu. Dívka byla uškrcena a utrpěla také ránu do hlavy.

Do hledáčku vyšetřovatelů se nejprve dostali rodiče, ale nenašlo se dostatek důkazů. Na oblečení oběti byla navíc nalezena DNA neznámého muže. Seznam lidí, kteří mohli mít s vraždou nějakou spojitost, čítal 1 600 jmen, ale policie mezi nimi nenašla nikoho, koho by bylo možné obvinit.

Foto: Profimedia.cz

JonBenét Ramsey byla hvězdou dětských soutěží krásyFoto: Profimedia.cz

Tajuplná žena z Isdalu

Isdalen neboli Ledové údolí je označení pro místo v Norsku, kde bylo v listopadu roku 1970 nalezeno mrtvé tělo ženy, která dosud nebyla identifikovaná. Vyšetřovatelé sice případ uzavřeli jako sebevraždu předávkováním léky na spaní, ale podivné okolnosti dávají velký prostor spekulacím. Zarážející je zejména to, že tělo bylo ohořelé a v plicích byly při pitvě nalezeny saze. To svědčí o skutečnosti, že v momentě zapálení byla ještě naživu.

Velmi podezřelé jsou i další skutečnosti: bylo zjištěno, že žena cestovala po Evropě a vystupovala pod různými identitami. Spekuluje se tedy, že byla během studené války špionkou.

Foto: Dignity 100, Shutterstock.com

Neznámou ohořelou ženu našli turisté na oblíbeném místě sebevrahůFoto: Dignity 100, Shutterstock.com

Mrtvá prostitutka v kufru

Z českých luhů a hájů pochází vražda dvaadvacetileté slovenské prostitutky Otýlie Vranské. Datum její smrti se odhaduje na 1. září roku 1933. Patří k nejznámějším neobjasněným případům české kriminální historie. Ženiny ostatky našli zaměstnanci železnice – pachatel tělo rozřezal a poslal ve dvou kufrech dvěma různými vlaky na Slovensko. První kufr obsahoval hlavu a nohy a druhý trup. Dále v nich byly i noviny, pánské spodní prádlo, kombiné nebo mycí houba.

Pachatel nebyl odhalen, ale později bylo zveřejněno, že zavražděná měla v ruce pramen vlasů. Nedávno se tedy prováděl test DNA, který by měl ukázat na viníka a vraždu tak objasnit. Na zveřejnění výsledků se ale stále čeká.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze dvou kufrů, ve kterých cestovala část tělaFoto: Profimedia.cz

Neznámá cizinka rozřezaná na kusy

Případ rozřezané ženy začali pražští policisté vyšetřovat v prosinci 2011, kdy byly v Modřanech nalezeny lidské horní končetiny. Na Štědrý den objevili v lesoparku Krejcárek trup a za měsíc také další část ženského těla. Američtí odborníci dali po letech dohromady přibližnou podobu oběti a určili, že pocházela buď z Ukrajiny, nebo z Polska. O vrahovi se ale dosud nic neví.

Foto: Profimedia.cz

Policie dodnes neví, kdo čin spáchal, a moc informací není známo ani o obětiFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Jack Rozparovač

Načítám