Hlavní obsah
3,7
(26)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

S přípravou na pečení cukroví začínám každý rok už v létě: když dozrají první višně, naložím je do rumu a skleničku dobře schovám. Nepečené kuličky s opilou višní totiž u nás na tácu s cukrovím nesmějí chybět. Na tenhle rychlý recept podle M. J. Sandtnerové vám ale postačí i zavařené višně bez rumu.

45 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Budete potřebovat
  • 250 g mandlí
  • 140 g cukru moučka
  • 1 ks bílku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 ks vanilkového lusku
  • 1 hrnek višňového kompotu
Na čokoládovou polevu
  • 200 g čokolády 70%
  • 60 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte moučkový cukr a jemně mleté loupané mandle. Přidejte semínka z vanilkového lusku a sypké suroviny dobře promíchejte metličkou.

Tip: Jak vyrobit jemně mleté loupané mandle? Neloupané mandle vložte do vařící vody a krátce blanšírujte, postačí necelá minuta. Poté je sceďte, nechte okapat a oloupejte, půjde to lehce. Oloupané nechte oschnout a najemno rozmixujte.

02.

Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Přidejte ho k sypkým surovinám společně s citronovou šťávou a vypracujte tuhou homogenní hmotu. Na sítku nechte okapat višně.

03.

Z mandlové hmoty postupně lžičkou odebírejte menší kousky. Z každého vytvarujte v dlaních placičku, doprostřed vložte okapanou višni a udělejte kuličku. Kuličky nechte pár hodin proschnout na pocukrovaném prkénku.

04.

Na čokoládovou polevu rozehřejte ve vodní lázni nasekanou čokoládu. Přidejte kakaové máslo a vymíchejte dohladka. Do polevy namáčejte proschlé kuličky, nechte je okapat, a ještě než zaschnou, ozdobte je. Můžete je podle původního receptu obalit ještě v najemno nastrouhané čokoládě (postačí vám 50 gramů), nebo si ze zdobením vyhrát. Nakonec kuličky vložte do papírových košíčků.

Tip: Kuličky namočené v tmavé čokoládě posypejte jemnými cukrovými ozdobami nebo přidejte spirálky z bílé čokolády. A možná doma najdete malé vykrajovátko na lístky cesmíny a zbytek barevného marcipánu jako já.

Nepečené cukroví se těší velké oblibě skoro v každé rodině: zkuste i kávová zrna a pro ty, kdo milují netradičnější chutě, jsou tu čokoládové kaštany

Reklama

Načítám