Hlavní obsah
3,4
(67)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pár kousků cukroví vaši linii určitě nenaruší, ale dobrot se nemusíte vzdávat, ani pokud si chcete (nebo musíte) hlídat, co jíte. Stačí zkombinovat několik málo kvalitních surovin a nepečené cukroví bez lepku a rafinovaného cukru je na světě.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kuliček
Na kuličky (pro celiaky dejte bezlepkové vločky)
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 100 g kešú krému
  • 100 g 100% jablečného sirupu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení nebo obarvení
  • lyofilizované ovoce
Článek

Postup

01.

Vločky (klasické ovesné nebo bezlepkové) po částech rozmixujte a propracujte s kešu či jiným oříškovým krémem, jablečným sirupem nebo jiným sladidlem (100% jablečný sirup má svěží chuť po jablkách), vanilkou a špetkou mořské soli. 

02.

Pokud by byla směs příliš drolivá, přidejte ještě trochu krému, sirupu nebo i vody a rukama poté tvořte malé kuličky.

03.

Lyofilizované (mrazem sušené) ovoce rozmixujte nebo nadrťte, nenechávejte ho ovšem dlouho takto stát, aby nenavlhlo, a kuličky v něm obalujte. Druhá možnost je ovoce zapracovat přímo do hmoty. Já třetinu kuliček obalila v jahodách, třetinu v meruňkách a zbytek jsem promíchala s borůvkami, oba způsoby fungují bezvadně, jednodušší je ten druhý.

Foto: Eva Malúšová

Hmotu s ovocem buď rovnou smíchejte, nebo vytvarujte kuličky a ty pak v nadrceném ovoci obalujteFoto: Eva Malúšová

04.

Uchovávejte v dobře uzavřené dóze v chladu a spotřebujte do dvou týdnů.

Znáte mrazem sušené ovoce? Zachovává si výraznou chuť i vitaminy, přitom váží jen pár gramů. Proto se hodí na cesty, ale skvělé je i na ochucené krémů, do kterých by čerstvé ovoce bylo příliš vodnaté. Vyzkoušejte ho třeba do náplně na makronky.

Reklama

Související témata: