Hlavní obsah

7 důvodů, proč zařadit ovesné vločky do jídelníčku

Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Foto: Vladislav Noseek, Shutterstock.com

Reklama

Vločky jsou výživnou a zdravou variantou nejenom pečiva k snídani. Pro vaše zdraví mohou být prospěšné z celé řady důvodů, stačí jen přijít na to, jak je zajímavě zařadit do jídelníčku. Na co všechno mají ovesné vločky vliv?

Článek

Jsou levné, nevadí ani v dietním režimu, a i když působí obyčejně, nabízí celou škálu cenných látek. V zimě je oceníte proto, že posilují imunitu, ale i pro jejich schopnost vyladit psychiku v nekonečné řadě šedivých dní.

1. Zasycení za pár korun

Zaslouží si patřit mezi základní potraviny. Jsou univerzální, vydatné, nenáročné na přípravu a nejsou drahé. „Vločky považuji za surovinu číslo jedna. Jsou nabité živinami a využít je můžete téměř do všech pokrmů,“ říká Barbora Hernychová, výživová expertka společnosti Probio. Kromě ovesných vloček doporučuje i žitné, ječné, špaldové, pohankové či rýžové.

Zdraví prospěšnou potravinu dělá z ovesných vloček především obsah vlákniny. Její doporučenou denní dávku dodá jediná miska vloček. Vláknina zajišťuje, že po jídle vás tak rychle nepřepadne hlad, dodaná energie se také uvolňuje pomaleji a nerozkolísává tolik krevní cukr. Pomalému vstřebávání v případě vloček napomáhá také obsah komplexních sacharidů.

2. Parťák při hubnutí

Předsevzetí zhubnout je snad to nejčastější, které si lidé do nového roku dávají. Pokud k nim patříte, nakupte si vloček do zásoby. Krotí pocit hladu, pomáhají ale také při budování svalové hmoty. „Menší porce kaše z ovesných vloček může být skvělým předtréninkovým jídlem, zvlášť před silovým tréninkem v posilovně,“ doporučuje Michaela Ryglová, odbornice na výživu společnost Bonavita.

150 g samotné kaše vám dodá 1150 kJ, s ovocem, medem, oříšky a dalšími laskominami ale kilojouly rychle naskakují, pozor tedy, ať z kaše neuděláte kalorickou bombu. Ideální snídaně by měla mít 1500 kJ. Stejnou porci kalorií má i kobliha s hrnkem kakaa nebo tři rohlíky se sýrem a šunkou, které na rozdíl od kaše tělu dodají hlavně sacharidy a téměř žádné hodnotné živiny.

3. Od snídaně po večeři

Ovesné vločky najdou v kuchyni široké uplatnění. Ráno si je dopřejte v müsli nebo jako teplou kaši a využijete je i do slaných muffinů. Ke svačině si můžete nachystat ovesné tyčinky nebo sušenky, skvěle chutnají s jablky, medem a skořicí. K obědu můžete upéct kuličky z mletého masa s vločkami, hodí se i do sekané nebo k zahuštění masových či luštěninových směsí. Využijete je i jako dezert, zkuste lívance nebo palačinky připravit místo z mouky z dietnějších vloček.

K večeři si upečte vločkovou pizzu s tvarohem nebo jimi zahustěte polévku. „Ovesné vločky ji nejen zahustí, ale také zjemní svou strukturou, skvěle v ní chutnají a dodají pocit sytosti na mnohem delší dobu, než kdybyste polévku připravovali běžným způsobem,“ radí Michaela Ryglová.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Ovesné, žitné či pohankové vločky jsou vhodné i při dietěFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

4. Posílení proti virům

Řešíte v tomto období mnohem více vlastní imunitu? Ovesné vločky přispívají k jejímu posílení. Obsahují ceněné betaglukany, které v organismu pomáhají takzvaným neutrofilům. „Neutrofily bojují proti infekcím, proto jsou ovesné vločky dobrou volbu zvlášť v chladných měsících,“ radí Michaela Ryglová.

Betaglukany v těle snižují i hodnoty zlého LDL cholesterolu, který zatěžuje srdce a podporuje zánětlivé procesy v těle, které mohou vést až ke kardiovaskulárním onemocněním. „Pro posílení imunity je skvělým pomocníkem také antioxidační vitamin E, který je ve vločkách rovněž obsažen,“ dodává Ryglová.

5. Trávení na jedničku

Lidská imunita má svůj základ ve střevech. Pokud vás trávení zlobí, mohou vločky pomoci. Na rozdíl od jiných obilovin neobsahují lepek, ale lépe stravitelný avenin (i když jsou ale bezlepkové, mohou jím být kontaminovány při jejich zpracování, proto by to s nimi měli celiaci zkoušet jen opatrně). Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny podporují peristaltiku střev, ulevují při zácpě, a dokonce pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva.

6. Od béčka až po zinek

Ve vločkách se skrývá celá plejáda vitaminů a minerálů. Z prvních stojí za zmínku vitaminy skupiny B nebo vitamin K. Z minerálů nechybí železo, které vám pomůže proti zimomřivosti, zinek, chránící proti infekcím, nebo fosfor a vápník.

Foto: Duet PandG, Shutterstock.com

Ve vločkách je spousta zdravých látek, především vitaminů a minerálůFoto: Duet PandG, Shutterstock.com

7. Prozáří i nejšedivější dny

V zimě kvůli nedostatku slunečních dní trpí vaše psychika. Důležité je proto zařadit do jídelníčku potraviny, které ji pomohou posílit. Díky obsahu lecitinu vločky působí příznivě na nervy. Aminokyselina tryptofan vás posílí proti úzkostem, lépe vás ubrání před stresem i poruchami spánku. Co říkáte, to už je dost dobrých důvodů, proč zařadit vločky do jídelníčku!

Reklama

Načítám