Hlavní obsah

Nesoulad v sexuální touze. On chce, vy ne

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

V ideálním světě by všichni lidé měli vysokou sexuální motivaci a shodli se s partnerem na frekvenci milostných setkání. Život by tak byl mnohem jednodušší. Jenže takhle to nefunguje. Pro vztah musíte hodně udělat: nemáte-li na milování chuť, pište si deník a hodně spěte!

Článek

Že se vám do sexu někdy nechce, je přirozené. Stres, fyzická únava či psychické vyčerpání dělají svoje. Něco jiného však je, když standardně odmítáte partnera, který se milování pravidelně dožaduje, jenže s vámi to nic moc nedělá. „Studie naznačují, že jedno ze tří manželství ve Velké Británii i USA bojuje s problémy spojenými s nesouladem v touze. Osobně si však myslím, že toto číslo je ještě vyšší,“ popisuje britská sexpertka Tracey Cox na svém blogu s tím, že libido je ovládáno hormony i jinými látkami.

Už zase mě nechceš?

Osoba s vysokou sexuální motivací, která se nejraději miluje několikrát týdně, má vysokou hladinu testosteronu, primárního sexuálního hormonu regulujícího touhu u mužů i žen. Dejme tomu, že se jedná o vašeho partnera. Vy však máte testosteronu méně. Je vhodné užívat léky s jeho obsahem?

Vědci z americké Chicagské univerzity zjistili, že ženy, kterým je tento hormon podáván, se snadněji vzruší, mají větší chuť na sex, dokážou si milování víc užít a vychutnat. Také snadněji dosahují orgasmu. Na druhou stranu při nadbytku testosteronu mívají hrubší hlas, akné i mastnější pleť, chovají se dominantně a jsou soutěživé. Takže, jak z toho ven?

Foto: NDStock, Shutterstock.com

Podávat testosteron ženám, aby chtěly víc souložit? Změní to celou osobnost a způsobí aknéFoto: NDStock, Shutterstock.com

Může za to příroda

„Naštěstí existuje spousta věcí, které můžete udělat, ale v první řadě se přestaňte obviňovat. Přirozenou hladinu testosteronu pod kontrolou nemáte, ale svůj vztah ano,“ objasňuje odbornice, která říká, že méně aktivní osoba určuje tempo a množství sexu v partnerství. Protějšek by se měl přizpůsobit a do ničeho ji nenutit. To ale neznamená, že se za tuto radu schováte a začnete odmítat všechno, po čem milenec touží. I on má svoje potřeby! Nechcete pohlavní styk? A co orální sex?

„Přinejmenším můžete, a měli byste, nabídnout fyzickou intimitu a mazlení,“ apeluje Tracey Cox. Nemůžete-li se uvolnit, nebojte se požádat o masáž nebo společnou koupel. Zároveň si oba vytvořte seznam oblíbených sexuálních pozic, technik a fantazií a hezky v soukromí tato data aktualizujte. To udrží vaši pozornost a budete více nakloněni přicházet s novými věcmi. Klidně si v tomhle duchu pište i deník: snese všechny vaše erotické myšlenky a spouštěče, které k nim vedou.

Sex jako bankovní účet

„Pokud máte děti, nepoužívejte je jako omluvu. Také berte na vědomí, že existuje obrovský rozdíl mezi rezolutním ‚ne‘ a ‚promiň, zlato, odložíme to na ráno‘. Vyhýbáte-li se sexu sedm dní v týdnu, protějšek podlehne frustraci,“ vysvětluje Tracey Cox a dodává, že milovat se můžete třeba o víkendu v poledne, kdy jsou děti na zahradě. Řešení určitě existuje. O svém sexuálním životě přemýšlejte jako o bankovním účtu: musíte na něj pravidelně vkládat aspoň malé částky, aby zůstal aktivní.

Muška jenom zlatá

Mezi dobré rady patří i kvalitní spánek. Studie dokazují, že hodnotný noční odpočinek ovlivňuje ženské libido: zvyšuje se hladina již zmíněného testosteronu. „A pozor, jakmile vás napadne něco chlípného, ihned jednejte. Nevyřizujte e-maily, nedodělávejte večeři, ale využijte příležitost. Různé vědecké práce poukazují na to, že jak minuty běží, motivace k sexu se vytrácí. Jenže právě vy si moc vybírat nemůžete. Pracujte s tím, co máte,“ uzavírá sexpertka.

Reklama

Načítám