Hlavní obsah

Neviditelné oběti trestných činů: Daniela, dcera vězně, musí snášet odsouzení, i když nic neprovedla

Foto: spixel, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: spixel, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Danielka je hnědooká slečna, která navštěvuje základní školu. Jenže oproti ostatním spolužákům se jí v životě stala velká nespravedlnost. Její tatínek sedí ve vězení. Strašlivě jí chybí. Když se k tomu přidaly existenční problémy rodiny, psychické problémy holčičky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Článek

Dítě nenese žádnou odpovědnost za chyby svých rodičů, pokud se ale jeden z nich dostane do vězení, často je trestáno spolu s ním. I proto se jim říká neviditelné oběti trestných činů. Jejich okolí na ně nepohlíží jako na oběti, ale vidí v nich také zločince, i když nikomu neublížily. Celá situace odchodu rodiče do vězení je pro děti nesmírně těžká a často znamená stejný stres jako úmrtí rodiče.

Pomoci dětem, které mají jednoho rodiče ve vězení, i celé rodině, se dlouhodobě věnuje nezisková organizace Mezinárodní vězeňské společenství (MVS). Dnes přinášíme příběh dívky, která právě díky MVS může postupně zažívat to, co je pro její spolužáky běžné. Příběh je založen na skutečných událostech, z důvodu ochrany soukromí jsme však změnily jméno. Dívce budeme říkat třeba Daniela.

Organizace pořádá mnoho projektů a jedním z nich je Andělský strom. O něm se dozvěděl i Danielin tatínek.

Jeden den s tátou

K dobrovolníkům MVS se dostal dopis, v němž tatínek z vězení prosil o vánoční dárek pro svoji dcerku. A protože uvedl telefon na rodinu, nebylo těžké zjistit, jaký dárek by si Danielka přála. Pod stromečkem pak holčička našla nejen dárek, ale i dopis s vyjádřením lásky od tatínka a také krásnou kresbu.

Tímto odstartovala pomoc, kterou rodině mohla organizace MVS poskytnout. Daniela se totiž s odchodem tatínka velmi těžce vyrovnávala a začala mít vážné psychické problémy. Měla potíže ve škole, děti se Danielce smály a zůstávala stranou dětských přátelství. Bohužel ani učitelka netušila, jak se k Danielce vhodně chovat. S tím vším začali dívce i jejímu okolí pomáhat pracovníci z MVS.

Rodina Danielky mohla s organizací konzultovat i další potřeby, které se týkaly například doplatku na bydlení. Na začátku loňského léta pak uspořádalo MVS akci Den s dítětem. Dcerka s maminkou mohly přijet na celodenní návštěvu do věznice, kde vykonává trest otec. Spolu s dalšími 12 rodinami prožily neobvyklou návštěvu plnou her a soutěží. Danielka celý den visela tatínkovi kolem krku a nemohla se nabažit jeho blízkosti. Kreslili spolu, hráli hry, oblékli se do triček stejné barvy. Danielce tento den dodal novou energii.

Foto: MVS – Mezinárodní vězeňské společenství

Již podruhé proběhl ve Věznici Bělušice Den s dítětem, v rámci kterého mohlo 12 vybraných odsouzených tatínků strávit sobotní den se svými dětmi a partnerkami. Na obrázku jeden z účastníků projektuFoto: MVS – Mezinárodní vězeňské společenství

Pomoci může každý

Danielka se poté přihlásila i do dalšího projektu MVS určeném pro náctileté dívky s názvem Dream Academy. Začala docházet na pravidelná setkávání a dostala přidělenou mentorku, která s ní sdílí její každodenní radosti i starosti a je k dispozici celé rodině. Dream Academy inspiruje dívky, které mají tatínky nebo maminky ve vězení, zejména pro budoucí volbu povolání. V letošním roce MVS holčičce nabídne účast na jednom z Andělských letních kempů, kde se Danielka sejde s dětmi, které jsou ve stejné životní situaci. Děti kempy milují a říkají, že jenom tady mohou konečně mluvit o tom, co jinde říct nemohou.

Tatínek Danielky se v loňském roce zapojil uvnitř věznice do projektu Vězňova cesta, který pomáhá nastavovat vnitřní hodnoty odsouzených a přidělený mentor pak provází propuštěného i na svobodě. Situace po propuštění bývá neobyčejně složitá a bez pomoci je větší riziko, že se propuštěný do vězení znovu vrátí. Někdy stačí opravdu málo – nezůstat na nic sám.

Rodina Danielky není jediná, která může díky včasné pomoci fungovat i přes to, že v minulosti někdo z nich udělal chybu. Komunikace začíná většinou uvnitř věznice v době před Vánocemi, kdy odsouzení, kteří nemají možnost koupit vánoční dárek, píší dopisy svým dětem a přihlašují je do projektu Andělský strom. Pomoc směřuje k obnově vztahů a velmi účinné prevenci kriminality.

Mezinárodní vězeňské společenství ( MVS) věnuje svou pomoc obětem trestných činů, rodinám odsouzených, zejména dětem, ale i vězňům a propuštěným lidem na svobodě. Díky pomoci od dárců může například zajistit kvalifikované pracovníky, zejména osobní mentory.

Pokud chcete pomoci i vy, můžete zaslat jakoukoli částku na účet 250 147 27585 / 2010, nebo přispět formou dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS NAPRAVA 30, DMS NAPRAVA 60 nebo DMS NAPRAVA 90.

Příběh Danielky přinášíme v rámci projektu Proženy.cz Rok pro dobro. Více si přečtěte zde.

Související témata:
Propuštění

Načítám