Hlavní obsah

Za málo peněz hodně muziky: dodejte domácnosti nový vzhled pár drobnými změnami

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete dokoupit nebo vyměnit nějaký kousek nábytku a vybavení bytu, ale peněz není tolik, kolik byste si přáli? Pak by se vám mohlo hodit pár osvědčených fíglů, jak z levného udělat luxusní!

Článek

Brouzdáte v nabídce obchodů a hledáte komodu, gauč nebo stolek, které by byly nejen praktické, ale i krásné – a zároveň nestály moc? Možná budete mít štěstí ve výprodejích. Ale kdyby ne, poradíme vám, jak i z levnějšího udělat na pohled daleko dražší. A také jak interiér doladit, aby vypadal skvěle. Samozřejmě s co nejmenší námahou a především s minimálními náklady.

Jak originálně upravit levnou komodu

Když sháníte kus nábytku, abyste získali další úložné prostory, pak je dobré sáhnout po šuplíkové nebo kombinované komodě. V každém obchodě s nábytkem jich jsou spousty a najdou se mezi nimi i levnější kusy. A dá se na nich dál pracovat. Skvělý základ pro další úpravy představuje komoda v bílé barvě: je jako čisté plátno, které lze podle fantazie dotvořit.

1. Vyměňte úchyty

Našli jsme dvě pěkné levné bílé komody a máme pár tipů, jak takovému kousku dodat rychle a nenáročně šmrnc. První možnost spočívá v namontování zajímavých úchytek, které vytvoří šmrncovní a nepřehlédnutelný detail. A jestli chcete být originální a neutrácet, vyrobte si úchyty na nábytek z kamenů.

Foto: Archiv firem

1. Keramická úchytka s ptáčkem, LaHome, 96 Kč; 2. Kovová knopka s křišťálem, Eko-interier, 169 Kč; 3. Buková knopka Arlo, In-duro, 57 Kč; 4. Bílá komoda (prádelník) z masivu, Idea Nábytek, 2599 Kč; 5. Ocelová úchytka Corsica s patinou, Loomah, 89 Kč; 6. Kožená knopka Nikol, Harv, 107 KčFoto: Archiv firem

2. Užijte samolepicí tapetu

Z nenápadné levné komody uděláte nepřehlédnutelný originál i díky samolepicím tapetám nebo nálepkám. Práce s nimi je velmi snadná a můžete si vybrat ze stovek barev a dekorů. Navíc nejsou ani moc drahé. Samolepkou stačí ozdobit jen část nábytku, vznikne tak zajímavý designový prvek.

Foto: Archiv firem

1. Samolepka černošedé kapradiny, Papírnictví Pavlík, 73 Kč (60 × 32 cm); 2. Samolepicí fólie Sekvoj Ontario, Dimex-tapety, 189 Kč (90 × 100 cm); 3. Bílá dřevotřísková komoda Julia, Signal Nábytek, 1999 Kč; 4. Samolepicí fólie černo-zlaté listy, Tapety-folie, 129 Kč za metr (šířka 45 cm); 5. Samolepicí fólie d-c-fix kamenná mozaika, šíře 45 cm, Kupsi-tapety, 189 Kč (45 cm × 3 m)Foto: Archiv firem

Jak zakrýt a vylepšit starší sedačku

Má už vaše sedací souprava něco za sebou a začíná to na ní být vidět? Koupit si novou a nadto takovou, aby vydržela léta, to už je zásadnější investice. Proto se hodí najít způsob, jak vaši popelku ještě trochu vylepšit a udělat jí praktický facelift, který taktně zakryje případné nedostatky. Možností máte několik: potahy, ležérně položená kožešina, měkoučká deka nebo nové polštáře. Udělejte si sami levný potah na polštář bez šití z flísové deky!

Foto: Archiv firem

1. Elastický potah na sedačku Niagara, DecoDoma, 3395 Kč; 2. Rohová sedačka Přemek IV Lux, Orfa Nábytek, 14 999 Kč; 3. Pravá ovčí kožešina ze Slovenska, Talode, 650 Kč (délka 80–100 cm); 4. Napínací sametový potah, Shoptik, 1790 Kč; 5. Chlupatý povlak na polštář Agnello/Lotus, MK Lůžkoviny za 149 Kč (2krát 45 × 45 cm); 6. Flísová deka, Kik, 349 Kč (130 × 170 cm)Foto: Archiv firem

Jak užít zlaté detaily pro pocit luxusu

Zlato bylo a stále je symbolem luxusu. Tak se ho nebojte použít třeba na dekoracích a drobném nábytku. Když dobře vyberete a dáte mu dostatek prostoru, aby vyniklo, upoutá pozornost a dodá patřičný lesk jakémukoli interiéru.

Foto: Archiv firem

1. Železná mísa na ovoce PT Living Wired, Bonami, 849 Kč; 2. Porcelánová vázička Riffle, Butlers, 149 Kč; 3. Polyesterové prostírání Velvet Scale, 4home, 79 Kč. 4. Nástěnné zrcadlo Brooklyn, WestwingNow, 1239 Kč; 5. Magický flitrový povlak na polštář, Rodinné balení, 89 Kč (40 × 40 cm); 6. Lucerna s rukojetí Atmosphera, Emako, 399 KčFoto: Archiv firem

Jak vyrobit originální doplněk do interiéru

Abyste dodali vybavení bytu originální a zároveň luxusní vzhled, můžete zapojit i vlastní zručnost a fantazii. Láká vás skvělá technika, jak jednoduše dodat věcem patinu a vzhled starožitnosti? Pak je tu pro vás návod, jak na krakelování krok za krokem.

Možné také je udělat zajímavý originální doplněk z těch nejjednodušších a nejlevnějších věcí: mrkněte na 5 nápadů, jak proměnit plastovou misku.

Punc luxusu dodají interiéru i vlastnoruční levné skleněné dekorace vyrobené za pět minut.

Načítám