Hlavní obsah

5 poznávacích znamení romantické kuchyně: Jak ji zařídit?

Foto: Waclaw_EPI, Shutterstock.com

Foto: Waclaw_EPI, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste romantické duše a přejete si, aby se to projevilo i ve vaší domácnosti? Pokud plánujete rekonstrukci kuchyně, nebo v ní chcete vyměnit jen pár věcí, na tohle byste rozhodně neměli zapomenout.

Článek

Světlé dřevo, přírodní materiály, patina, květinové vzory, jemné stolní servisy a pastelové barvy. To jsou jen některé věci, s nimiž si v interiéru můžete navodit harmonickou a útulnou atmosféru připomínající francouzský provensálský styl venkovské domácnosti.

Romantické kuchyně se hodí spíše do starších domů, v panelácích a moderních domácnostech je lepší se při používání retro prvků držet při zemi. Co by nemělo ve správné romantické kuchyni chybět?

1. Dřevo v hlavní roli

Romantický styl má velmi blízko k přírodě. Projevuje se to i při volbě materiálů. Na prvním místě v oblíbenosti bývá dřevo, zejména to světlejší. Vhod přijde na nábytek, krásně vypadají i dřevěné trámy na stropech.

Pokud zvažujete dřevěnou podlahu, sáhněte po třívrstvých krytinách ze středně tvrdých až tvrdých dřevin, které zvládnou změny teplot a zvýšenou vlhkost. Vhodný je třeba klasický dub, případně dražší a odolnější exotické druhy (co byste měli vědět, když chcete dřevěnou podlahu v kuchyni).

Skvěle se sem bude hodit i kámen, cihly či keramika. Určitě se nebojte materiály vzájemně kombinovat a přidat i trošku kovu a mosazi.

Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Dřevěná podlaha, dřevěné trámy a bohaté využití dalších přírodních materiálů jsou pro romantické kuchyně typickéFoto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

2. Sáhněte po pastelkách

Co se barev týče, v romantických stylech hrají prim neutrální a pastelové barvy. Vsaďte na bílou, béžovou, krémovou, vanilkovou a světle hnědou. Chybu neuděláte ani s levandulovou, starorůžovou, světle modrou a zelenou, olivovou a šedou.

Dominantní by přitom měla být jedna barva doplněná jednou nebo dvěma sekundárními a libovolným množstvím neutrálního odstínu.

Ze vzorů jsou nejoblíbenější květiny, motýli a ptáčci, nic nezkazíte ani s proužky či kostkami. Vyniknou hlavně na nádobí, utěrkách a ubrusu. U nábytku je jakýmsi nepsaným pravidlem nátěr s patinou.

Foto: Svetlana Satsiuk, Shutterstock.com

Nábytek se světlým nátěrem a patinou by neměl v žádné retro kuchyni chybětFoto: Svetlana Satsiuk, Shutterstock.com

3. Nádobí ukažte, spotřebiče schovejte

V romantické kuchyni neschovávejte to hezčí nádobí do skříněk, ale pěkně ho vystavte! Hrnce, pánvičky a měchačky zavěste na stěnu, hrníčky a talíře vystavte na poličku. Tomuto účelu samozřejmě mnohem lépe poslouží kousky v klasickém venkovském a retro stylu, ideální jsou v rodině předávané jídelní soupravy či památky na babičku.

Mějte přitom na paměti, že vystavování nádobí má i svou stinnou stránku. V tomto případě jde o všudypřítomný prach a mastnotu či výpary z vaření, jež se na nádobí mohou usadit. Pravděpodobně na vás bude čekat více práce při úklidu. Jistým kompromisem mohou být prosklené skříňky, které vybrané kousky vystaví na odiv a zároveň je ochrání před možným ušpiněním.

Naproti tomu moderní spotřebiče je lepší schovat, aby nenarušovaly pohodovou atmosféru a nerozbily starodávný nádech interiéru. Jednou z možností je pořídit si spotřebiče v retro designu, druhou pak zvolit spotřebiče vestavné.

Foto: liloon_shutterstock, Shutterstock.com

Nádobí a další doplňky vystavte všem na odivFoto: liloon_shutterstock, Shutterstock.com

4. Bylinky do květináče i na stěnu

Kuchyně v romantickém stylu je jako stvořená pro bylinky. Pěstovat je můžete na parapetu i kuchyňské lince. Vyčistí vzduch, pomůžou vám s dochucením jídel, připravíte z nich čaj a zatočíte třeba se začínající virózou.

Nepodceňujte ani sílu bylinek sušených. Místnost příjemně provoní, a navíc ji i krásně ozdobí. Na stěnu je můžete zavěsit ve smotcích nebo plátěných pytlících, případně je vystavit ve skleněných dózách.

Foto: kazoka, Shutterstock.com

Čerstvé bylinky kuchyni dodají příjemnou vůni a čistější vzduch, a budete mít vždy po ruce čerstvou ingredienci na dochuceníFoto: kazoka, Shutterstock.com

5. Doplňky na výsluní

A nezapomínejte ani na doplňky a detaily. Ty můžete využít, i když se nechcete pouštět do celkové rekonstrukce, ale rádi byste svou kuchyni nějak oživili. Dobrou volbou jsou dřevěná prkénka, džbánky s kresbou či přírodními vzory, skleněné dózy s těstovinami, moukou a jinými surovinami, slánky, kořenky a nejrůznější vintage krabičky. Do celkového stylu zapadnou i textilie a slaměné doplňky, například košíky.

S doplňky to ovšem nepřehánějte a kombinujte je s citem. Můžete s nimi totiž poměrně snadno sklouznout ke kýči a přeplácanosti.

Poznejte kuchyňské trendy pro rok 2022! Kámen, industriál i pastel

Reklama

Načítám