Hlavní obsah

Rekonstrukce garsonky: Šikovné nápady z ní udělaly plnohodnotný prostor pro dva lidi

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v jedné místnosti nemusí být nutně jen z nouze ctnost. Když se chytře naloží s dispozicí a zařízením včetně nábytku, může vzniknout pěkný, moderní byt, který důstojně splní všechny nezbytné funkce.

Článek

Pozvat si při rekonstrukci interiéru na pomoc bytové designéry už dávno není výsada luxusních nemovitostí. Odborníci běžně pracují na nízkonákladových řešeních a dokáží chytře upravit i velmi malé byty. Právě nová dispozice byla největší výzvou u garsonky v Praze ve Vršovicích o podlahové ploše necelých 30 metrů čtverečních. Mladí majitelé si přáli plnohodnotné bydlení pro dvě osoby. Podívejte se, jak si architekti Alena a Martin Koubovi a jejich studio Kouba interiér se zapeklitým úkolem poradili.

Chyběl prostor na ukládání i vaření

Před rekonstrukcí byl velkým problémem nedostatek úložných prostor a malá kuchyňka. Vstupními dveřmi se totiž vešlo do chodbičky, jejíž součástí byla i malá kuchyňská linka. Chodbičkou se pak procházelo do koupelny. V pokoji pak bylo patro na spaní, sedačka a pracovní kout. Nevýhodou tohoto řešení byl stísněný vstup do bytu a nedostatek úložného prostoru na chodbě i v kuchyni. Dobře řešené nebylo ani patro na spaní.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Nábytek nechali autoři vyrobit na míru tak, aby byl pokud možno multifunkčníFoto: Archiv Institutu bytového designu

Nová dispozice

Po rekonstrukci vzniklo hned za vstupem do bytu zádveří s odkládacím a na tak malý byt relativně velkorysým úložným prostorem. Koupelna je nyní v místě bývalé chodbičky – sice menší, nicméně plně funkční, tedy s WC, umyvadlem se skříňkou a sprchovým koutem o rozměrech 120 x 80 cm.

Spaní je vyřešené spacím koutem, který tvoří zvýšená postel o rozměrech klasického dvojlůžka. Pod postelí jsou dva prostorné šuplíky. Kuchyňská linka a hlavní úložný prostor je podél delší stěny pokoje. Součástí této stěny je kromě klasických kuchyňských spotřebičů i schovaná pračka. V rohu u okna je pak malý pracovní kout.

Barevné a materiálové řešení

Materiálově je dominantou interiéru dřevěná podlaha, respektive parkety. Nábytek je z lamina s masivními zapuštěnými hranami, přičemž většinu kousků nechali autoři vyrobit na míru. Stůl, židle a konferenční stolky jsou od firmy Ton. Zajímavým detailem je keramický obklad s netradičním dekorem teček, který je za kuchyňskou linkou.

Minimalistický dekor autoři použili i na stěně za spacím koutem, který tvoří modrá dekorativní stěrka zalakovaná epoxidem. Toto řešení má i praktický rozměr, protože lak je prevencí oděrků nebo zašpinění stěn. V koupelně a chodbě je šedobílá dlažba menšího formátu. Obklad je též světlý, doplněný o žlutou mozaiku v nice. Dveře jsou lakované do odstínu slonové kosti.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Spaní vyřešili spacím koutem, kde je nyní vyvýšená postel standardní velikostiFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku soutěže hlásit do 28. února 2022. Od pátku 18. 3. mohou na stránkách soutěže hlasovat i čtenáři, a to v kategorii Hlasování veřejnosti – Cena ČSOB Stavební spořitelny. Vítězné interiéry budou oceněni 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Související témata:
Vršovice

Načítám