Hlavní obsah

Oční krém pořád, micelárku občas: Co dělat pro pleť po 30?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet není dvacet, bohužel. Mimické vrásky okolo očí se prohlubují, na čele se „vráska mračivka“ začíná rýsovat, i když se nemračíte. Elixír mládí pro vás v nabídce nemáme, ale zato rady k nezaplacení od odbornic přes pleť. Co byste kolem třicítky měly zahrnout do své denní rutiny?

Článek

Jak pečovat o pleť, když už jste oslavily třicáté narozeniny? „Největším hříchem po třicítce je stres, ponocování, nezdravé návyky, jako je kouření, alkohol či sladkosti, které se na pleti začínají v mimice projevovat,“ sčítá hříchy Jitka Poláková, ředitelka firmy Kosmetika Capri. „V tomto období žena rodí, kojí a dává maximum času dětem. Proto je pro ni nejvyšší čas začít dodávat pleti kvalitní výživu zvenčí dobře zvolenou kosmetikou.“ Jaké další chyby můžete v péči o pleť dělat, když už vám bylo třicet?

1. Nepoužíváte kyselinu hyaluronovou

Začneme tím, co vás asi zajímá nejvíc: Jak přibrzdit tvorbu vrásek? „Ve třiceti už je potřeba zaměřit se na vznikající drobné vrásky okolo rtů i očí a přizvat na pomoc kyselinu hyaluronovou. Ve chvíli, kdy ji pleti dodáte, proces stárnutí zpomalíte,“ vysvětluje Jitka Poláková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pleťový anti-age krém Alcina, 550 Kč. Denní krém proti vráskám pro normální a smíšenou pleť Eucerin, 745 KčFoto: Archiv firem

2. Zapomínáte na oční krém

Je také nejvyšší čas investovat do očního krému. „Ve třiceti začínají vznikat pod očima první tukové a vodnaté kruhy či otoky a o ty je potřeba preventivně pečovat očními séry a tlakovými mikromasážemi,“ radí Jitka Poláková. Jak na jemnou masáž? Prsty si oční okolí prokružte od vnitřního do vnějšího koutku. Pak ve stejném směru pleť poklepávejte a proceduru zakončete jemnými tlaky bříšky prstů od vnějšího koutku k vnitřnímu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Booster pro oční okolí Vichy, 479 Kč. Arganový oční krém Nobilis Tilia, 249 KčFoto: Archiv firem

3. Neregenerujete pleť přes noc

Nechte kosmetiku pracovat přes noc a zkuste noční masky, které fungují jako hutný krém a nabité sérum v jednom. Vybírejte podle svého typu pleti a nanášejte je na vyčištěnou tvář – obvyklý krém i sérum ten večer vynechte.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Noční krém a maska v jednom Mixa, 260 Kč. Noční omlazující maska Le Chaton, 738 KčFoto: Archiv firem

4. Neodličujete se pořádně

Večerní odličování by mělo mít víc fází. „Nejdřív odstraňte líčidla odličovacím balzámem nebo olejem. Po jeho smytí naneste čisticí přípravek, který odstraní nečistoty z pórů a uvolní pleť do hloubky. Masírujte jím pokožku celou minutu. Smyjte a rituál zakončete tonikem – doporučuji hydratační, ať už máte jakýkoliv typ pleti,“ radí Kateřina Šarounová, poradkyně krásy, blogerka a youtuberka známá jako Katty. Čisticí přípravek naneste i ráno a nezapomeňte na tonikum.

Po třicítce se vyhněte přípravkům s alkoholem a ani micelární vody nepoužívejte každý den. „Původně byly vyrobeny pro expresní odlíčení v komplikovaných podmínkách – například na dovolené, kde nemáte přístup k vodě. Nicméně, micelární vodu je nutné smývat, i když výrobce píše, že to potřeba není,“ dodává Kateřina Šarounová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační tonikum SynCare, 230 Kč. Hydratační tonikum Yves Rocher, 225 KčFoto: Archiv firem

5. Používáte peeling moc často

S peelingem musíte opatrně, zvlášť pokud máte pokožku citlivou a suchou. „Neobrušujte pleť peelingy častěji než jednou za 14 dní. Častá mechanická exfoliace způsobuje záněty kvůli narušení ochranné bariéry. Suchá pleť by mechanický peeling neměla nikdy zažít,“ doporučuje Kateřina Šarounová. Opatrné buďte i s čisticími kartáčky, někdy mohou pleť zbytečně dráždit. „Čištění těmito pomůckami doporučuji jen třikrát v týdnu, a to pouze večer. S mnoha zákaznicemi mám zkušenost, že každodenní používání irituje pleť,“ dodává.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Peelingová hydratační maska Manufaktura, 199 Kč. Vyhlazující rýžový peeling Nivea, 180 KčFoto: Archiv firem

6. Plácáte na sebe páté přes deváté

Stále zkoušíte nové produkty v naději, že to už konečně „bude ono“? Zanevřete na krém už po několika namazáních? Dejte produktům šanci: chvilku trvá, než si pleť zvykne. Vydržte aspoň měsíc. Střídáním produktů si koledujete jen o pupínky.

7. Nepoužíváte séra

Na závěr máme dobrou zprávu: pramen mládí existuje! „Nic nedokáže dopravit aktivní látky do takové hloubky pleti jako sérum. Investujte do kvalitního hydratačního séra s anti-ageing látkami,“ radí Kateřina Šarounová. Používejte je na čistou pokožku pod pleťový krém.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hyaluronové sérum Renovality, 349 Kč. Hyaluronové sérum Saloos, 214 Kč, prodává FollyFoto: Archiv firem

8. Nechodíte k odborníkovi

Už jste velké holky a péči si zasloužíte! Nenutíme vás chodit na kosmetiku pravidelně, je to na vás, ale pokud tápete, jaký máte typ pleti a co používat, konzultace u odborníka se hodí. A ve výsledku ušetří peníze, protože je nebudete vyhazovat za nevhodné produkty.

Trápí vás začervenání pleti? Přečtěte si, jak se o takovou pokožku starat a čemu se rozhodně vyhnout.

Reklama

Související témata:

Načítám