Hlavní obsah

Odmítnutí. Reakce na jeho „ne“ říká, jaká jste

Foto: MinDof, Shutterstock.com

Foto: MinDof, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času to zažije každý. Někdo se vám líbí, možná spolu i trochu flirtujete, ale nakonec nic. Prostě o vás nemá zájem. Jak na takovou situaci reagujete, jaké pocity ve vás odmítnutí vyvolá? Dost to o vás vypovídá.

Článek

Neexistuje člověk, který by se nikdy nesetkal s odmítnutím. A reakce jsou různé. Právě způsob, jak se chováte, když někdo zraní vaše ego, je zásadní. Vypovídá o vaší povaze a stavu sebevědomí víc, než byste si možná přáli. Jak reagujete na odmítnutí vy?

1. Sebeobviňování

Nepozval vás na rande, neřekl si o telefonní číslo, nešel s vámi tančit... Okamžitě víte proč. Nejste dost hezká, jste málo zajímavá, málo vtipná, prostě je to jen vaše vina. „Tohle jasně vypovídá o tom, že máte silné tendence k vnitřní kritice. Neumíte na sobě nacházet hezké vlastnosti, naopak se soustředíte jen na svá negativa,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Často to bývá důsledek výchovy, kdy vás rodiče až příliš často kritizovali a bylo těžké se jim zavděčit. Výsledek? Nízké sebevědomí, nedostatek odvahy k změnám, jakési trpitelské proplouvání životem. Rozhodně zapracujte na sebevědomí!

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Sebeobviňování k ničemu nevede, jen si zadupáváte sebevědomí do zeměFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

2. Splín a deprese

Když vás opustí dlouholetý partner, otec vašich dětí, je jasné, že to nebudete brát lehce. Nejspíš se nevyhnete smutku a depresivním náladám. Když vás ale odmítne muž, kterého sotva znáte? Jestli i po takové malichernosti máte pocit, že nic nemá cenu, a jste extrémně smutná, je to přehnaná reakce. „I tohle může vypovídat o nízkém sebevědomí,“ říká životní koučka Lucie Mucalová.

Nejde ale jen o sebevědomí. „Ukazuje to i na neschopnost čelit svým emocím, kterým řada lidí vůbec nerozumí, neumí s nimi pracovat. Mají v sobě vnitřní nestabilitu a nejsou schopni ustávat nepříjemné či náročné situace,“ doplňuje Lenka Černá. Vnímejte své pocity a naučte se s nimi pracovat.

3. Jdete dál

Nic moc vás nerozhází. Prostě mávnete rukou a jdete dál. „To bych pokládala za zdravou reakci,“ tvrdí Lenka Černá. Ale jen v případě, že nejde o divadlo před lidmi a doma se pak v tichosti nehroutíte. Důležité je rozeznat, kdy to za víc než pokrčení ramen nestojí a kdy je přínosné trochu se nad sebou zamyslet. „Je dobré umět si dát zdravou zpětnou vazbu. Je skvělé, když své neúspěchy umíte brát s nadhledem, ale měli byste se z nich také umět případně poučit,“ dodává Lenka Černá.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Umět věci brát s nadhledem se v životě vyplácíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

4. Zdůvodňujete

Když vás někdo odmítne, okamžitě se snažíte přijít s racionálním zdůvodněním. Nešel na skleničku, protože má přítelkyni. Nechtěl jít na koncert, protože brzy ráno vstává... Tohle dělají především lidé stojící nohama pevně na zemi. „Když vědí proč, lépe se jím s tím pak pracuje, lépe se jim to přijímá,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Hledání rozumných důvodů je v pořádku, pokud se ovšem nezmění v nalhávání příčin, které jsou příjemnější než to, že prostě „neměl zájem“. Přitažlivost je navíc většinou otázkou citů a chemie, takže někdy na to rozumné „proč“ odpověď najít ani nelze.

5. Pomluvíte ho

Sice se vám ještě před chvílí líbil, byl to váš vysněný gentleman, ale jakmile vás odmítl, je to hlupák, který za nic nestojí. Stejně má velké břicho, málo vlasů... „Je samozřejmě mnohem snazší ukázat na něj než se na celou situaci podívat pravdivě a objektivně. Někdy je házení špíny na druhého i důkaz nízkého sebevědomí, je to vytvoření přijatelné a méně bolestné verze,“ upřesňuje Lucie Mucalová. Kromě lidí s nízkým sebevědomím se takhle chovají i ti, kteří mají až nezdravě velké ego. Je to obranná reakce, jež má jejich milované já uchránit před nepříjemnými pocity.

Vztahy jsou vážná věc, ale nezávazné koketování je spíš hra. Znáte pravidla bezpečného flirtování? Co všechno mohou i zadaní?

Související témata:

Načítám