Hlavní obsah

Bramborovo-tvarohové nočky s meruňkovým rozvarem

Hodnocení:
(68)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
střední

Varianta pro všechny, komu se nechce „patlat“ s plněnými knedlíky! Tuhle verzi ovocných knedlíků – v našem případě noků – si zamilujete!

Ingredience pro:
3 porce
Na noky
  • 300 g brambor na přílohu
  • 260 g hrubé mouky
  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 špetka soli
Na rozvar
  • 5 vypeckovaných meruněk
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 špetka mleté skořice
Na servírování
  • 1 hrst meduňky
  • 4 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Předem si uvařte ve slupce brambory a nechte je zcela zchladnout.

Krok 2: Připravte si těsto na noky. V míse smíchejte uvařené, vychladlé, oloupané a najemno nastrouhané brambory, tvaroh, mouku, vejce, špetku soli a cukr.

Krok 3: Ze vzniklého těsta tvořte kuličky. Vkládejte je do vařící vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Zkuste jednu rozkrojit a případně jim ještě pár minutek dejte... Noky mají tužší konzistenci.  

Krok 4: Mezitím si připravte v jiném hrnci rozvar. Do cca 50 ml vody dejte vařit nakrájené meruňky s hnědým cukrem a špetkou skořice. Meruňky pustí tekutinu a rozvaří se. Směs ochutnejte a případně doslaďte.

Krok 5: Na pánvi nasucho opražte plátky mandlí. Když začnou hnědnout, odstavte je.

Krok 6: Do talíře nalijte meruňkový rozvar a na něj naklaďte uvařené noky. Porci posypte lístečky meduňky a opraženými mandlemi a podávejte.

Foto: Svatava Vašková

Nočky servírujte na horké ovocné omáčce a posypané meduňkou a opraženými mandlemi

Tak co, ovocné knedlíky, nebo noky s přelivem? Všechno, co o obou variantách potřebujete vědět, se dočtete v článku 5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc. Když se rozhodnete pro moučník bez náplně, vyzkoušejte tvarohové noky s borůvkami

ynezorPumanzeSaNyknalC