Hlavní obsah

Opilý Izidor: Dezert, na který nezapomenete!

Hodnocení:
(148)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Tenhle zákusek raději nepodávejte řidičům ani malým dětem, své jméno nosí oprávněně. Velké množství alkoholu v náplni není překlep. Kombinace ořechů, rumu a máslového krému je ale to, co z něj dělá nezapomenutelnou záležitost. Na recept se mně se zasněným pohledem ptá každý, kdo ho kdy na Slovensku ochutnal, je totiž opravdu návykový. Tradičně se peče v období Vánoc, jako dezert ale skvěle zakončí i každou letní oslavu.

Ingredience pro:
24 řezů
Na korpus:
  • 4 vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Na ořechovou vrstvu:
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 150 ml rumu
Na máslový krém:
  • 350 ml mléka
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 250 g másla
Na dokončení:
  • 100 g meruňkového džemu
  • 120 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce tuku
Článek

Postup

Na přípravu použijte vyšší hlubší obdélníkovou formu zhruba o rozměrech 30 x 25 cm. Chcete-li péct velký plech, použijte jeden a půl násobek všech ingrediencí. Včas vyndejte všechny suroviny na linku, aby získaly pokojovou teplotu.

Krok 1: Začněte přípravou máslového krému, bude potřebovat čas na chladnutí. Do rendlíku nalijte asi polovinu mléka a pomalu ho přiveďte k varu. Ve druhé polovině mléka dobře rozmíchejte kukuřičný škrob, kakao a cukr. Směs za stálého šlehání přilijte k vroucímu mléku a uvařte hustý pudink. Nechte stranou při pokojové teplotě chladnout a občas ho v průběhu chladnutí promíchejte.

Krok 2: Vyložte formu papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělte žloutky od bílků, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a začněte šlehat. Po částech zašlehejte k žloutkům i změklé máslo. Do vyšlehané žloutkové hmoty vmíchejte mleté ořechy, mouku, kakao a prášek do pečiva. Vznikne poměrně husté těsto. Po částech do něj vmíchejte sníh z bílků. Hotové těsto rozprostřete do formy, uhlaďte a pečte asi 25 minut.

Krok 3: Zatímco se peče těsto, smíchejte všechny ingredience na ořechovou vrstvu a nechte chvíli uležet. Dokončete máslový krém – k vychladlému pudinku všlehejte po částech změklé máslo (oboje by mělo mít mít pokojovou teplotu).

Krok 4: Upečený korpus nechte vychladnout. Povrch potřete meruňkovým džemem. Na džem rovnoměrně rozprostřete ořechovou náplň. Na ni rozetřete máslový krém a nechte dezert vychladit v lednici alespoň hodinu.

Krok 5: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na polevu a povolte ji lžící tuku. Já používám kokosový olej, můžete ale zvolit i jiný stoprocentní tuk. Polevou ozdobte povrch zákusku a nechte v chladu rozležet. Krájejte ostrým, suchým a nahřátým nožem na úhledné drobnější řezy.

Pustíte se do přípravy této bájné lahůdky? Už jste někdy Izidora ochutnali?

ynezorPumanzeSaNyknalC
21. 5. 2018

Reklama

Sdílejte článek