Hlavní obsah

Luxusní medovník krok za krokem: Upečte si ho i vy!

Foto: Eva Malúšová

Medovník dneska sice dostanete i ve větším supermarketu, ale když rodině předložíte vlastnoručně upečený dort, ocení ho určitě víc. A na přípravě jeho domácí verze přitom není nic složitého.

Článek

Ať už má někdo z vašich blízkých narozeniny, nebo rodinu prostě jen rádi čas od času rozmazlujete domácími zákusky, karamelový medovník vám rozhodně zaručí úspěch. V dnešním receptu krok za krokem vám navíc ukážu, že jeho příprava je nejspíš snazší, než si myslíte.

Domácí medovník s ořechy

Potřebujete: 250 g margarínu na pečení (Hera, Stella), ¼ lžičky soli, 200 g cukru krupice, 3 lžíce medu, 400 g hladké mouky, 3 vejce, kávovou lžičku jedlé sody

Na krém: plechovku karamelizovaného kondenzovaného mléka, 250 g másla

Na karamelizované ořechy: hrst vlašských ořechů, 200 g cukru krupice

Foto: Eva Malúšová

Na celý dort potřebujete jen několik málo surovin

Postup: Máslo na krém si vyndejte z lednice, aby změklo. Nerezovou misku nebo menší hrnec vložte do většího hrnce s vodou a v horké vodní lázni rozpusťte Heru. Přidejte sůl a cukr a postupně zapracujte i všechna vajíčka. Na závěr přijde med a mouka se sodou. Těsto pak asi deset minut za stálého míchání zahřívejte, až lehce zezlátne.

Foto: Eva Malúšová

Těsto se připravuje ve vodní lázni

Foto: Eva Malúšová

Postupně smíchejte všechny suroviny a pak asi 10 minut za stálého míchání zahřívejte, až vznikne zlatavé lepivé těsto

Troubu vyhřejte na 160 °C, tři velké plechy pokryjte pečicím papírem a těsto na ně silikonovou stěrkou v tenké vrstvě rozetřete do tvaru obdélníků. Pracujte vždy jen na jednom plechu a zbytek těsta mezitím nechávejte v teple, aby neztuhlo. Pečte asi deset minut dozlatova, poté pláty seřízněte tak, aby byly stejně velké (odřezky nechte na posypku), a rozpulte je. Odložené okraje rukama rozdrobte najemno.

Foto: Eva Malúšová

Při roztírání těsta si pomozte silikonovou stěrkou a při krájení plátů klidně i pravítkem

Mezitím prošlehejte změklé máslo s mléčným karamelem na hladký krém, a pokud se do nich pustíte, připravte i karamelizované ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Karamelizované mléko ušlehejte se změklým máslem na hladký krém

Na ty nechte v hrnci s tlustým dnem na mírném plameni bez míchání rozpustit cukr na světlý karamel a vařečkou pak do něj vmíchejte ořechy. Nechte vychladnout rozložené na pečicím papíře a nasekejte nahrubo, pokud s nimi budete dort jen zdobit, nebo najemno, chcete-li je vmíchat do posypky, aby pokryly celý dort.

Teď už zbývá než vše sestavit: plát těsta potřete tenkou vrstvou krému, přiklopte dalším plátem a tak pokračujte i se zbytkem korpusů. Pláty k sobě pořádně přimáčkněte a ze stran i vrchu potřete zbylým krémem a posypejte připravenou posypkou.

Foto: Eva Malúšová

Teď už nezbývá než vše zkompletovat

Foto: Eva Malúšová

Krémem potřete i boky a vršek dortu a vše posypejte nadrobenými odřezky korpusů

Nechte několik hodin v chladu odležet a poté posypejte ořechy.

  • Jestli nemáte velké plechy nebo chcete mít klasický kulatý koláč, na pečicí papír si obkreslete dortovou formu a těsto roztírejte asi s centimetrovým přesahem – ten po upečení okrájíte a použijete stejně jako u obdélníku. Kulatých korpusů by vám mělo vyjít šest kusů.
  • Neseženete-li karamelizované kondenzované mléko, kupte klasické slazené a celou plechovku dvě hodiny vařte v hrnci s vodou. Před otevřením nechte vychladnout (vím, o čem mluvím)!
  • Medovník je nejlepší připravit den předem – chutě se krásně propojí a korpusy nasáknou krémem. Jen karamelizovanými ořechy posypejte až těsně před podáváním.
Foto: Eva Malúšová

Když vydržíte do druhého dne, chutě se krásně propojí a korpusy hezky změknou a nasáknou krém

Pečete domácí dorty, nebo se raději spoléháte na cukrárny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama