Hlavní obsah

Luxusní medovník krok za krokem: Upečte si ho i vy!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medovník dneska sice dostanete i ve větším supermarketu, ale když rodině předložíte vlastnoručně upečený dort, ocení ho určitě víc. A na přípravě jeho domácí verze přitom není nic složitého.

Článek

Ať už má někdo z vašich blízkých narozeniny, nebo rodinu prostě jen rádi čas od času rozmazlujete domácími zákusky, karamelový medovník vám rozhodně zaručí úspěch. V dnešním receptu krok za krokem vám navíc ukážu, že jeho příprava je mnohem snazší, než si myslíte.

Domácí medovník s ořechy na plech

Na těsto

  • 250 g margarínu na pečení (Hera, Stella) -
  • 200 g cukru krupice -
  • 3 lžíce medu -
  • 400 g hladké mouky -
  • 3 vejce -
  • kávová lžička jedlé sody -
  • ¼ lžičky soli -

Na krém

  • plechovka karamelizovaného kondenzovaného mléka -
  • 250 g másla -

Na karamelizované ořechy

  • velká hrst vlašských ořechů -
  • 200 g cukru krupice -
Foto: Eva Malúšová

Na celý dort potřebujete jen několik málo surovinFoto: Eva Malúšová

Postup

Krok 1: Máslo na krém vyndejte z lednice, aby změklo. Nerezovou misku nebo menší hrnec vložte do většího hrnce s vodou a v horké vodní lázni rozpusťte margarín. Přidejte sůl a cukr a postupně zapracujte i všechna vajíčka. Na závěr přijde med a mouka se sodou. Těsto pak asi deset minut za stálého míchání zahřívejte, až lehce zezlátne.

Foto: Eva Malúšová

Těsto se připravuje ve vodní lázniFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Postupně smíchejte všechny suroviny a pak asi 10 minut za stálého míchání zahřívejte, až vznikne zlatavé lepivé těstoFoto: Eva Malúšová

Krok 2: Troubu vyhřejte na 160 °C, tři velké plechy pokryjte pečicím papírem a těsto na ně silikonovou stěrkou v tenké vrstvě rozetřete do tvaru obdélníků. Pracujte vždy jen na jednom plechu a zbytek těsta mezitím nechávejte v teple, aby neztuhlo. Každý plech pečte asi 10 minut dozlatova, poté pláty seřízněte tak, aby byly stejně velké, a rozpulte je, získáte šest plátů na korpus. Odříznuté okraje rozdrobte najemno.

Foto: Eva Malúšová

Při roztírání těsta si pomozte silikonovou stěrkou a při krájení plátů klidně i pravítkemFoto: Eva Malúšová

Krok 3: Na náplň prošlehejte změklé máslo s mléčným karamelem. Můžete vyzkoušet i pudinkový krém do medovníku bez salka.

Foto: Eva Malúšová

Karamelizované kondenzované mléko ušlehejte se změklým máslem na hladký krémFoto: Eva Malúšová

Krok 4: Na karamelizované ořechy nechte v hrnci s tlustým dnem na mírném plameni bez míchání rozpustit cukr na světlý karamel a vařečkou pak do něj vmíchejte ořechy. Nechte je vychladnout rozložené na pečicím papíře. Až vystydnou, nasekejte je nahrubo, pokud jimi budete medovník jen zdobit, nebo najemno, chcete-li je vmíchat do posypky, aby pokryly celý moučník.

Krok 5: Teď už zbývá jen vše sestavit: plát těsta potřete tenkou vrstvou krému, přiklopte dalším plátem a tak pokračujte i se zbytkem korpusů. Pláty k sobě pořádně přimáčkněte a celý medovník potřete zbylým krémem a posypejte připravenou posypkou. Nechte několik hodin odležet v chladu a poté posypejte ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Kompletovat dort není nic těžkéhoFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Krémem potřete i boky a vršek dortu a vše posypejte nadrobenými odřezky korpusůFoto: Eva Malúšová

Tipy a triky pro pečení medovníku

  • Jestli nemáte velké plechy nebo chcete mít klasický kulatý koláč, na pečicí papír si obkreslete dortovou formu a těsto roztírejte asi s centimetrovým přesahem – ten po upečení okrájíte a použijete stejně jako u obdélníku. Kulatých korpusů by vám mělo vyjít šest kusů. -
  • Neseženete-li karamelizované kondenzované mléko, kupte klasické slazené a celou plechovku dvě hodiny vařte v hrnci s vodou. Před otevřením nechte vychladnout (vím, o čem mluvím)! -
  • Medovník je nejlepší připravit den předem – chutě se krásně propojí a korpusy nasáknou krémem. Jen karamelizovanými ořechy posypejte až těsně před podáváním. -
Foto: Eva Malúšová

Když vydržíte do druhého dne, chutě se krásně propojí a korpusy hezky změknou a nasáknou krémFoto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám