Hlavní obsah
3,1
(83)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Ovocné knedlíky, které vypadají jako houskové nebo bramborové, ale přitom jsou sladké a sakramentsky dobré? Tyhle se vám povedou na první pokus!

40 min.
Příprava
40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • ovoce
  • 550 g polohrubé mouky
  • 21 g droždí
  • sůl
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažného mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • tvrdý tvaroh
Článek

Postup

01.

V hrníčku mléka rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Nechte asi 10 minut, aby vznikl kvásek.

02.

Kvásek přimíchejte k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracujte rukama nebo hnětacími háky hladké těsto. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.

03.

Z těsta vyválejte asi 5 mm silný plát (použijte silikonový vál a nerezový váleček, pak nebudete muset používat mouku na podsypání) a rádýlkem vytvořte čtverce o délce strany 5 až 6 cm. Na každý čtverec položte kousek ovoce, spojte rohy těsta a v dlaních vyválejte hladkou kuličku.

04.

Když budete mít ukouleno, vařte knedlíky v páře nebo vroucí vodě. Nejdříve 3 minuty, poté je vidličkou otočte, a pokračujte ještě další 3 minuty. Voda by neměla klokotat, spíš se vařit jen opravdu mírně. Knedlíky vylovte, položte na talíř a opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se.

05.

Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a tvarohem. Kdo chce, může přidat ještě omáčku z rozmačkaného čerstvého ovoce.

Tipy, aby se opravdu povedly:

Čerstvé ovoce omyjte a osušte, bude se lépe balit.

Kompotované ovoce nechte okapat a obalte ho v hrubé mouce.

Zmrzlé ovoce nerozmrazujte, ale rovnou ho balte a vařte o pár minut déle.

Švestkové knedlíky jsou vynikající s mletým mákem.

Pokud jste se dali na moderní vlnu bezlepkové stravy, doporučujeme bezlepkové ovocné knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta.

Reklama

Související témata: