Hlavní obsah

Jak na pravé americké palačinky

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani lívanec, ani palačinka – tak by šly americké palačinky popsat v českém kulinárním slovníku. Od palačinek se liší velikostí i tloušťkou, místo droždí jako do lívanců se do nich přidává kypřicí prášek. Jak je připravit, aby byly co nejlepší?

Článek

Rozdíl od našich palačinek a lívanců je zásadní – ze všeho nejvíc se podobají belgickým vaflím, jen se pečou na másle na pánvi. Základní recept na americké palačinky najdete v tomto článku. A zde přinášíme pár tipů, jak je udělat opravdu dokonalé.

Na pánvi záleží

Pánev je stěžejní – a to i pro české palačinky. Speciální palačinková pánev má hodně silné dno a nízký okraj. Dno dobře vede teplo a placka se na ní osmaží rovnoměrně a opravdu dozlatova. A nebojte, že pánvičku v kuchyni jinak nevyužijete. Dělat na ní můžete cokoliv, čemu nepřekážejí nízké okraje: tortilly, nasucho pečené vdolky, bramborové placky, lokše... Nepřilnavou palačinkovou pánev není potřeba mýt, stačí ji vždy důkladně vytřít papírovou utěrkou.

Před každou novou plackou pánev potřete mašlovačkou trochou másla. Palačinka se nemá úplně smažit, spíš lehce opékat. A pamatujte na pravidlo první palačinky: ta se opravdu skoro nikdy nepovede. Druhá, třetí, desátá už budou perfektní, ale na tu první se většinou neodhadne teplota pánve, množství másla... Nedělejte si z toho hlavu, je to jedna ze záhad kuchařského světa. A dobrým pomocníkem je i dlouhá tenká obracečka, jíž celou palačinku podeberete a snadno otočíte.

Foto: Natalia Wimberley, Shutterstock.com

Americké palačinky se liší od evropských palačinek i našich lívancůFoto: Natalia Wimberley, Shutterstock.com

Originální moučník i všestranná příloha

Použijte klasickou pšeničnou hladkou. Budete-li chtít palačinky dělat naslano, hodí se i celozrnná – v tom případě zdvojnásobte množství kypřicího prášku. Skvělého výsledku také dosáhnete, když smícháte pohankovou a pšeničnou mouku v poměru 1 : 1.

Do těsta přidejte trochu citronové kůry, skořice nebo vanilky, k citrusové náplni se perfektně hodí mák v těstě. Americké palačinky jsou dobré i jako příloha – přidejte trochu hráškového nebo mrkvového pyré a je tu skvělá placka k masu nebo grilované zelenině. Těstu svědčí i jemně nasekané rozmanité bylinky nebo trocha ricotty či strouhaného parmazánu. Místo kravského mléka lze použít i mléko rostlinné. Placky dělané naslano klidně zapečte s plátkem sýru a šunky, naneste na ně špenát nebo si je dejte místo pečiva k salátu. Výtečné jsou i s kachním masem, uzeným lososem nebo vepřovou haší. Jejich využití je velmi všestranné.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Použít můžete nejen mouku pšeničnou, ale i pohankovouFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Dejte těstu čas... A moc ho nemíchejte

Po promíchání těsta jej nechte asi půlhodinku odstát – škrobům v mouce tak dopřejete čas nasát všechnu tekutinu. Jestliže v něm zůstaly hrudky mouky, během tohoto času se rozpadnou a lehkým promícháním před smažením se jich definitivně zbavíte. Tento krok je právě to, co dělá výslednou palačinku nadýchanou a hebkou.

Hodně blogerů a kuchařů se shoduje i na dalším tipu: místo mléka použijte podmáslí. Výsledek bude ještě jemnější a nadýchanější. Je to výhodné i z hlediska redukční diety – podmáslí má jen kolem 2 % tuku, navíc se k němu už nemusí do těsta přidávat máslo.

Pozor dávejte i při zadělávání. Těsto míchejte jen tak dlouho, dokud není hladké. Čím více mícháte, tím víc se aktivuje lepek v mouce – a bohužel to, co jindy funguje, tady neplatí. Rozvíjení vlastností lepku je žádoucí před kynutím či u těstovin, protože těstu dodává na elasticitě, ale u palačinek je to zkáza. Po usmažení jsou pak totiž obvykle tvrdé a lámou se.

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Už u prostého míchání musíte myslet na výsledekFoto: margouillat photo, Shutterstock.com

Tak co? Vyzkoušíte je také?

Reklama

Související témata:

Načítám