Hlavní obsah

Filmoví prezidenti: Komu role sedla?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herecké povolání přináší mnoho příležitostí převtělit se do nejrůznějších postav včetně těch nejmocnějších. Velkou výzvou je ztvárnit prezidenta nějaké země, protože od hlav států mají lidé přeci jen velká očekávání. Komu se to podařilo na jedničku?

Článek

Co je víc než role prezidenta? Vykonávání této funkce je spojeno s důstojností a schopností spíše spojovat než rozdělovat. Ačkoli ani v praxi, ani ve filmu to tak mnohdy není. Kteří herečtí představitelé hlav států byli ve své roli nejpřesvědčivější?

Martin Huba (76) jako Masaryk (✝87)

Role tatíčka Masaryka je spojená s pořádnou dávku noblesy, elegance a přemýšlivého vystupování, a tak nemůže být svěřena jen tak někomu. Slovenský herec a režisér se této výzvy ve filmu Hovory s TGM (2018) zhostil skvěle. Důkazem je soška Ceny české filmové kritiky za nejlepšího herce a nominace na Českého lva v kategorii nejlepší herec. Nebyla to ovšem jeho první zkušenost s Masarykem, zahrál si ho už v cyklu České století (2013–2014).

Foto: Michal Šula / MAFRA, Profimedia.cz

Herec byl po namaskování takřka věrnou kopiíFoto: Michal Šula / MAFRA, Profimedia.cz

Morgan Freeman (83) jako Mandela (✝95)

Bojovník proti rasové segregaci a prezident Jihoafrické republiky v letech 1994 až 1999 byl natolik významnou osobností, že si vysloužil vlastní film. Životopisný snímek Invictus: Neporažený (2009) natočil režisér Clint Eastwood (90). A kdo by byl lepší kandidát než právě Morgan Freeman? To ostatně řekl i sám Nelson Mandela. Podoba s originálem je neoddiskutovatelná a jiný než skvělý herecký výkon od Freemana snad ani nikdo nečeká.

Foto: Profimedia.cz

U role Nelsona Mandely bylo o představiteli jasnoFoto: Profimedia.cz

Daniel Day-Lewis (63) jako Lincoln (✝56)

Film s příznačným názvem Lincoln (2012) se sice nesetkal s bouřlivým a nadšeným přijetím diváků, ale herecký výkon představitele hlavní role za zmínku určitě stojí. Velikána amerických dějin Abrahama Lincolna a šestnáctého prezidenta USA totiž ztvárnil zcela věrohodně a suverénně. Kvůli přípravě herec pročetl o postavě desítky knih. A režiséru Stevenu Spielbergovi (73) prý trvalo třináct let, než našel do role toho pravého.

Foto: Profimedia.cz

Diváky film moc nezaujal, ale za hlavního herce si Daniel Day-Lewis odnesl OscaraFoto: Profimedia.cz

Martin Finger (49) jako Beneš (✝64)

V devítidílném cyklu České století (2013–2014) byl dalším ztvárněným prezidentem Edvard Beneš, což není typově a vzhledově zase tak těžké. Martina Fingera nemuseli ani příliš maskovat. Stačilo trošku zkrátit vlasy a nalepit knírek. Jeho seriálovou manželku Hanu Benešovou si navíc zahrála jeho skutečná žena Monika A. Fingerová (47). Herec se role Beneše zhostil se ctí. Jen někteří vyčítali, že se tu prezident objevil nahý a to se prý k postavě příliš nehodilo. Ale alespoň ji to polidštilo.

Foto: Profimedia.cz

Pro roli Beneše nebylo potřeba ani moc maskováníFoto: Profimedia.cz

Harrison Ford (77) jako Marshall

O skvělém filmu se v případě Air Force One (1997) nedá moc mluvit, ale Harrisona Forda v roli odvážného prezidenta Jamese Marshalla, který rozdává rány pěstí i polibky, si určitě nechá líbit nejedna žena. Ve filmu je navíc herec v nejlepším věku. Díky jeho charismatu a přesvědčivému výkonu ho diváci v anketě serveru Moviefone v roce 2008 vybrali jako nejlepšího filmového prezidenta, i když byl fiktivní, na rozdíl od předchozích. (5 romantických filmových scén, ze kterých jdeme do kolen)

Foto: Profimedia.cz

Harrison Ford v nejlepších letechFoto: Profimedia.cz

Jack Nicholson (83) jako Dale

Z trochu jiného soudku je další fiktivní postava amerického prezidenta Jamese Dalea v bláznivém filmu Mars útočí (1996). Sice nejde o nikoho, ke komu můžeme vzhlížet či kdo nám může imponovat, ale zase je to veskrze zábavná karikatura v podání hereckého mistra Jacka Nicholsona. Ten se snaží nejdříve s Marťany vyjednávat, ale nakonec selže. (Největší filmoví šílenci, které nelze nemilovat)

Foto: Warner Brothers, Profimedia.cz

Nicholson byl pořádně ujetým prezidentemFoto: Warner Brothers, Profimedia.cz

Michael Douglas (75) jako Shepherd

Něco do sebe má i postava Andrewa Shepherda ve filmu Americký prezident (1995). Romantická komedie totiž ukazuje, že i nejmocnější muž USA má svou lidskou stránku a dokáže se bláznivě zamilovat. Roli měl původně dostat Robert Redford (83), ale nedohodl se s režisérem, tak karta nakonec padla na Michaela Douglase. Ten se v roli líbil zejména divačkám, protože byl poněkud rozněžnělý. Natáčelo se i přímo v Bílém domě.

Foto: Profimedia.cz

Prezident s lidskou tváříFoto: Profimedia.cz

Kevin Kline (72) jako Mitchell

Film Dave z roku 1993 je zábavnou satirickou podívanou od režiséra Ivana Reitmana (73), který se narodil v Československu. Představitel prezidenta USA v něm využívá dvojníka, který za něj čas od času zaskočí, a to samozřejmě vede k řadě komických situací. Diváci si pochvalují zejména hereckou souhru Kevina Klinea s první dámou v podání Sigourney Weaver  (70). Navíc když má prezident smysl pro humor, jsou to vždycky body k dobru.

Foto: Warner Bros / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Pohledný prezident, který se nebojí vtipkovat, to je senFoto: Warner Bros / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Pokud se v létě chystáte cestovat po republice, vydejte se po stopách šesti filmů a seriálů, které se točily v Česku

Načítám