Hlavní obsah
3,3
(50)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Šťavnatá a voňavá pečená krůtí stehna si dejte s rýží k večeři a zbytek masa oberte. Na druhý den ho doplňte kyselou okurkou a lžící oblíbené omáčky (bbq, hoisin nebo majonéza) a použijte jako náplň do tortilly nebo burgerové bulky – pochutnáte si hned dvakrát.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 2 ks krůtích stehen
  • 80 g uzeného špeku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Krůtí stehna omyjte a osušte. Třetinu dobrého uzeného špeku nakrájejte na menší kostičky, zbytek na tenčí plátky. Oloupaný česnek nakrájejte po délce na klínky.

02.

Předehřejte troubu na 200 °C. Pod kůži každého stehna vložte pár kostiček špeku. Shrňte ji na původní místo a ostrým tenkým nožem udělejte přes kůži až do masa několik hlubších menších otvorů. Do každého vložte klínek česneku a pár jehliček čerstvého rozmarýnu. Zářezy dělejte a plňte postupně, předpřipravené se v mase těžko hledají.

03.

Prošpikovaná stehna zlehka potřete změklým máslem, osolte, opepřete a vložte do pekáčku, do kterého se tak akorát vejdou. Podlijte trochou vody (nebo vývaru) a vložte do předehřáté trouby. Pečte 15 minut, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 45–50 minut doměkka. Přibližně po půlhodině pečení je ještě poklaďte odloženými proužky špeku a společně pečte, až bude špek vypečený dokřupava a stehna měkká.  Vyjměte z trouby, přikryjte alobalem a nechte asi 15 minut odpočinout.

04.

Při porcování odstraňte z masa všechny dlouhé šlachy a kousky česneku a rozmarýnu. Podávejte s rýží a každou porci doplňte kouskem křupavého špeku.

Pokud dáváte přednost běžnějšímu kuřecímu masu, s podzimem bude ladit recept s kořenovou zeleninou a zázvorem nebo s jablky a cidrem.

Reklama

Načítám