Hlavní obsah

Česnek a hubnutí: jak vám pomůže dostat kila dolů?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

I když česnek zrovna nevoní a mnohdy ho nenatíráte zrovna na jídla, která lze považovat za dietní, pravdou je, že podle řady výzkumů ve skutečnosti hubnutí podporovat může. Důvodem je obsah sirné sloučeniny alicinu, která má potenciál předcházet nadváze a obezitě i dalším onemocněním. Jak to dokáže?

Článek

Topinka nebo langoš s česnekem jsou lahůdkou, jenže dietní úplně nejsou a intenzivní vůně, která se potom usídlí v ústech, už také tak příjemná není. Typickou vůni i chuť dodávají česneku éterické oleje, z nichž nejdůležitější je sirná sloučenina alicin. Ta působí jako přírodní antibiotikum: podobně jako penicilin dokáže zničit většinu nežádoucích mikroorganismů, jako jsou plísně či bakterie. Snižuje cholesterol i krevní tlak a působí tak preventivně proti nemocem srdce a cév. Je skvělý na imunitu a díky tomu, že v krevním oběhu rozproudí látkovou výměnu, podporuje dodání živin krví všem buňkám v těle. Tím působí proti stárnutí a pomáhá i s hubnutím. Jak přesně?

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Lepší spalování energie i střevní peristaltika: alicin nastartuje termogenezi a prokrví celé těloFoto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Jak nastartovat termogenezi

Začíná to u tuku. V těle se nachází dva druhy – bílá tuková tkáň (bílý tuk) a hnědá tuková tkáň (hnědý tuk). „Zatímco klasická bílá tuková tkáň energii hlavně ukládá, hnědá tuková tkáň slouží především pro uvolňování energie,“ vysvětluje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

A jakou roli v tom hraje česnek? Sloučeniny obsahující síru, kam patří i alicin obsažený v česneku, pomáhají nastartovat termogenezi. „To je proces, při kterém tělo vyvíjí teplo k udržení stálé tělesné teploty, a to spalováním velkého množství tuků a cukrů,“ popisuje specialistka. A právě při termogenezi hnědá tuková tkáň spaluje kalorie a díky tomu tělo hubne.

Lepší peristaltika, rychlejší redukce

Společně s jinými sirnými sloučeninami z česneku se také alicin podílí na dobrém prokrvení orgánů: při trávení česneku je ze střeva uvolňován do krevního oběhu a zefektivňuje jeho práci. „Díky tomu česnek zlepšuje funkci střev, což je další benefit, který vám pomůže snáze hubnout – i proto je velká spousta diet prvotně založená na vyčištění střev,“ říká Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně z Potštejna. Správná funkce trávicího systému je při hubnutí zásadní.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Abyste zabránili ztrátám alicinu, jezte česnek ideálně syrový. Skvěle chutná třeba v avokádovém guacamoleFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Hubnou nejen ženy po menopauze

Příznivé účinky česneku na hubnutí potvrdila i řada klinických studií. Ta z roku 2016 zjistila, že česnek snižuje tělesnou hmotnost i množství bílého tuku u lidí s nealkoholickým ztučněním jater (steatóza). Výzkum provedený v roce 2012 zase informuje o tom, že konzumace česneku snižuje u žen po menopauze jak procento tělesného tuku, tak i index tělesné hmotnosti (BMI).

Jak česnek začlenit do stravy

To všechno samozřejmě neznamená, že jen tím, že si denně dáte stroužek či dva česneku, zázračně zhubnete pět kilogramů. Naznačuje to ale, že na cestu za zdravou hmotností můžete přibrat nového parťáka, který vám v lecčem pomůže.

Nezapomínejte ale, že alicin se tepelnou úpravou znehodnocuje, měli byste tedy česnek jíst ideálně syrový. Jak jej v této formě začlenit do každodenního jídelníčku? Prolisovaný česnek můžete přidat do míchaných vajec nebo omelety, do salátových dresinků, udělat si guacamole nebo jím posypat pečenou zeleninu či potřít plátek celozrnného chleba.

Foto: Quality Stock Arts, Shutterstock.com

S česnekovým odérem pomůže máta: lístky rozkousejte a spolkněteFoto: Quality Stock Arts, Shutterstock.com

S odérem pomůže máta

A jak zmírnit onen pověstný česnekový odér? „Protože nejde o zápach z dutiny ústní, ale z trávicího traktu, žvýkačka a vyplachování úst pomohou jen krátkodobě,“ vysvětluje Lucie Tvrdoňová. „Zkuste žvýkat lístky máty, které potom i spolkněte. Pokud ale sníte česneku více, odér může jít i skrze pokožku. Pak je vhodná častější hygiena,“ radí.

Reklama

Načítám