Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Trhané maso je hit posledních let, ovšem řada lidí se stále obává, že je to příliš složité. Nechte strachy za dveřmi a pusťte se do toho. Věřte, že jednodušší už je snad jen namazat chleba máslem!

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 2 ks krůtích stehen
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
    12
  • 2 lžíce bílého vinného octa
    12
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce pepře barevného celého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nic není jednoduššího než trhané maso! Troubu zapněte na 160 stupňů. Krůtí stehna podle potřeby očistěte. Do kastrolu, který se vejde do trouby (ideální je litinový nebo jiný silnostěnný, který dobře a rovnoměrně vede teplo) nalijte jednu plechovku (425 g) sterilovaných rajčat. Pokud nejsou krájená, ale v celku, rukama je rozmačkejte na kousky. 

02.

Přidejte jemně nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku, třtinový cukr (nebo třtinovou melasu), balzamikový a vinný ocet (jestli máte rádi intenzivnější chutě, klidně množství naplňte jen balzamikovým), v sáčku z gázy nebo sítku na koření uzavřený pepř, pořádnou porci soli, rajčatový protlak a bylinky.

03.

Co se týče bylinek, není potřeba dodržovat přesné množství ani složení, ale pro případ krůtího masa mám vyzkoušenou kombinaci dvou snítek šalvěje, 1/2 snítky rozmarýnu, 2–3 snítek tymiánu a snítky saturejky. Bylinky není potřeba sekat, všechnu vůni a chuť pustí během dušení do omáčky a na konci tuhé stonky jednoduše vyjmete.

04.

Všechny ingredience promíchejte, ponořte do nich připravené maso (to by mělo být z většiny ponořené). Přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby. Během této doby maso pravidelně kontrolujte a podle potřeby otáčejte a přelévejte. Hotové maso v podstatě samo odpadává od kosti.

05.

Stehna vyjměte a omáčku nechte na plotně redukovat, dokud není hezky hustá. Mezitím maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna a vyberte z něj kosti a tvrdé úpony a šlachy. Z omáčky vyjměte stonky bylinek a pepř a vmíchejte ji do masa.

06.

Trhané krůtí maso můžete použít teplé i studené na přípravu sendvičů, podávat se salátem a chlebem nebo jej použít místo omáčky na těstoviny.

Související témata:

Načítám