Hlavní obsah

Trhané krůtí maso s bylinkami

Hodnocení:
(66)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
3 hodiny
Náročnost
nízká

Trhané maso je hitem posledních let, kterého se ovšem řada lidí stále obává, že je to příliš složité. Nechte obavy za dveřmi a pusťte se do toho. Věřte, že jednodušší už je snad jen namazat chleba máslem!

Ingredience pro:
3 porce
  • 2 krůtí stehna
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1.5 lžičky soli
  • 1 lžíce pepře barevného celého
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • čerstvé bylinky
Článek

Postup

Krok 1: Nic není jednoduššího než trhané maso! Troubu zapněte na 160 stupňů. Krůtí stehna podle potřeby očistěte. Do kastrolu, který se vejde do trouby (ideální je litinový nebo jiný silnostěnný, který dobře a rovnoměrně vede teplo) nalijte jednu plechovku (425 g) sterilovaných rajčat. Pokud nejsou krájená, ale vcelku, rukama je rozmačkejte na kousky. 

Krok 2: Přidejte jemně nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku, třtinový cukr (nebo třtinovou melasu), balzamikový a vinný ocet (pokud máte rádi intenzivnější chutě, klidně množství naplňte jen tím balzamikovým), v sáčku z gázy nebo sítku na koření uzavřený pepř, pořádnou porci soli, rajčatový protlak a bylinky.

Krok 3: Z bylinek není potřeba dodržovat přesné množství ani složení, ale pro případ krůtího masa mám vyzkoušenou kombinaci 2 snítek šalvěje, 1/2 snítky rozmarýnu, 2–3 snítek tymiánu a 1 snítky saturejky. Bylinky není potřeba sekat, všechnu vůni a chuť pustí během dušení do omáčky a na konci tuhé stonky jednoduše vyjmete.

Krok 4: Všechny ingredience promíchejte, ponořte do nich připravené maso (to by mělo být z většiny ponořené). Přiklopte poklicí a vložte asi na 2,5 hodiny do trouby. Během této doby maso pravidelně kontrolujte a podle potřeby otáčejte a přelévejte. Hotové maso v podstatě samo odpadá od kosti.

Krok 5: Stehna vyjměte a omáčku nechte na plotně redukovat, dokud není hezky hustá. Mezitím maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna a vyberte z něj kosti a tvrdé úpony a šlachy. Z omáčky vyjměte stonky bylinek a pepř a vmíchejte ji do masa.

Krok 6: Trhané krůtí maso můžete použít teplé i studené na přípravu sendvičů, podávat se salátem a chlebem nebo jej použít místo omáčky na těstoviny.

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek