Hlavní obsah

6 bylinek, které doma pěstovat, jestliže chcete zhubnout

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Na svou osobní bylinkovou zahrádku nutně nepotřebujete hektarový pozemek. Vystačíte si i s pár truhlíky a jedním parapetem. Jaké bylinky doma pěstovat, když chcete zhubnout? Tahle šestka se vám bude nepochybně hodit.

Článek

Pěstování bylinek je prima hned z několika důvodů. Krom toho, že hezky vypadají a pomohou dotvořit interiér či ozdobit parapety a zahrádky, tak mohou být v jistých situacích nápomocné. Nenašli byste totiž jedinou, jejíž schopnosti budou nedostatečné na ten či onen problém. Tentokrát jsme vybrali šestici, kterou byste měli mít v záhonku, pokud se snažíte redukovat svoji váhu.

1. Máta peprná

Svěže voňavou mátu upotřebíte do oblíbených letních koktejlů, do horkého bylinného čaje, ale také v rámci dietní stravy. Mátu můžete použít  do zeleninových salátů, pomazánek, rizota nebo třeba v kombinaci s drůbežím masem.

Výhodou máty při hubnutí je především podpora správné funkce metabolismu, dále pomáhá k lepšímu trávení a mírní pocit nafouklého břicha. Navíc peprmintová vůně pomáhá regulovat apetit, proto se jí nebojte při dietě obklopit na všech frontách. Péče o ni není vůbec náročná. Vyhovuje jí polostín a pravidelná zálivka.

Foto: artphotoclub, Shutterstock.com

Peprmintová vůně pomáhá zmírňovat chuť na jídloFoto: artphotoclub, Shutterstock.com

2. Rozmarýn lékařský

Pro milovníky středomořské kuchyně je rozmarýn velmi dobře známý. Bylinka s podmanivou a údajně léčivou vůní se hodí k masitým pokrmům, ale třeba i k pečené zelenině.

Rozmarýn je zdrojem lipázy, což je enzym, který se podílí na rozkládání molekul tuku. Mimo jiné bylinka pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a po jídle navozuje pocit sytosti. Proto by se jí měli vybavit ti, kdo mají po obědě nutkání se něčím „dorazit“. Bylinka potřebuje slunné místo, střídmou zálivku a také pravidelné stříhání, jímž předcházíte dřevnatění.

Foto: Antigoni Lekka, Shutterstock.com

Rozmarýn po jídle navodí pocit sytostiFoto: Antigoni Lekka, Shutterstock.com

3. Dobromysl obecná

Kdo by neznal jednu z nejtypičtějších bylinek legendární italské kuchyně oregano. Dobromysl obecná, která kvete v Česku, nemá tak intenzivní chuť, ale jinak je to v podstatě to samé. Hodí se nejen na pizzu, ale i k ochucení těstovin, masa, zeleniny nebo omáček.

Bylinka má mírné antibiotické účinky a díky obsahu polyfenolů a flavonoidů pozitivně ovlivňuje aktivitu inzulínu v těle. Při hubnutí se hodí i její dobré účinky na trávení, mimo jiné působí jako prevence zácpy. Dobromysl obecná je na pěstování nenáročná, nejvíce jí vyhovuje slunné a spíše sušší místo, zálivka jen střídmá.

Foto: Olga_Ionina, Shutterstock.com

Dobromysl obecnou využijete nejen na pizzu Foto: Olga_Ionina, Shutterstock.com

4. Aloe vera

Gel z rostlinky aloe vera má řadu pozitivních účinků při vnějším i vnitřním použití. Přestože se nedá říct, že její užívání přímo vede k hubnutí, v období diety se hodí.

Gel totiž příznivě působí na střevní sliznici, čímž usnadňuje přijetí živin z potravy, a celkově má mimořádně dobrý vliv na trávení. Gel (vyříznutý z listu) rozmíchaný ve vodě se používá také jako detoxikační nápoj. Rostlinka je zvyklá na slunce a teplo, zalévat stačí jen střídmě, v zimě vydrží i dva týdny bez vody.

Foto: thipjang, Shutterstock.com

Gel z listů rostliny má mimořádné léčivé účinkyFoto: thipjang, Shutterstock.com

5. Stévie sladká

Pokud jste se někdy zajímali o zdravější slazení, stévie jistě neunikla vaší pozornosti. Čerstvé lístky i nať nahradí díky své příjemně sladké chutí kostky cukru. Na rozdíl od něj je však přirozeně nekalorická, což je při hubnutí velkým benefitem.

Má však i celou řadu dalších pozitivních účinků, například je alternativou pro diabetiky, některé studie také tvrdí, že napomáhá snižovat krevní tlak. Rostlinka stévie má ráda teplo, proto se jí nejlépe daří na slunném suchém místě, zalévat stačí jen mírně.

Foto: YuRi Photolife, Shutterstock.com

Místo kostky cukru si čaj můžete osladit lístky stévieFoto: YuRi Photolife, Shutterstock.com

6. Petržel kadeřavá 

V tuzemské kuchyni je petrželka hojně užívanou bylinkou, pro níž se doma vždycky najde uplatnění (7 největších hříchů české kuchyně). Typicky se užívá do polévek, pomazánek, různých salátů, ale často si ji s chutí dáte jen na plátek chleba s máslem.

Petrželka je dobrým pomocníkem, pokud vás trápí kila navíc kvůli zadržování vody. Jako přírodní diuretikum pomáhá tělo odvodnit. K tomu působí jako prevence nadýmání, což také může být důvod, proč nemáte ploché břicho. Petrželku nechte na světle, případně v polostínu a dávejte jí hodně vody, to ona ráda.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Petrželka je dobrá v polévce i na chlebu a navíc působí proti zadržování vody v těleFoto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Načítám