Hlavní obsah

Pečené brambory plné italských vůní

Hodnocení:
(54)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Celou zimu člověk dělá spíš vydatnější jídla, která zahřejí, a na italské vůně by tak skoro zapomněl. Máme pro vás nápad, jak si je připomenout a přitom si pochutnat. Jako večeři, svačinu i občerstvení na party.

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 brambory
  • 70 g pancetty v kuse
  • 2 šalotky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá šalvěj
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř barevný mletý
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 hrst pistácií
  • 4 lžíce crème fraîche
Článek

Postup

Krok 1: Brambory uvařte ve slupce doměkka, případně je můžete upéct zabalené do alobalu v troubě (trvá to podle velikosti 40 až 60 minut). Pečené jsou lepší, záleží na vašich časových možnostech. Uvařené brambory nechte trochu zchladnout, podélně rozpulte a střed vydlabejte lžičkou.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. Pancettu nakrájejte na drobné kostičky, šalotku nasekejte najemno, celer nakrájejte na tenké plátky, česnek utřete a šalvěj nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte olivový olej a vložte pancettu, šalotku a celer. Zlehka orestujte a přidejte česnek, šalvěj a jemně nakrájené vydlabané vnitřky brambor. Dle chuti osolte a opepřete. Nechte chvíli orestovat.

Krok 3: Pekáček vytřete trochou oleje a urovnejte do něj „lodičky“ z brambor. Naplňte je orestovanou směsí, posypte parmazánem a dejte zhruba na 15 minut zapéct dozlatova. Podávejte ještě horké se lžící crème fraîche a posypané nasekanými pistáciemi, nebo jen tak zastudena.

Jak plníváte brambory vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.