Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Bramborová jídla jsou u nás moc oblíbená, chutnají dospělým i dětem a jsou snadná na přípravu a nenáročná na suroviny. Dnešní varianta dozlatova upečených rozmáčknutých křupavých brambor voní máslem, česnekem a rozmarýnem.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 700 g baby brambor
  • 50 g másla
    7
  • 2 stroužky česneku
  • 3 hrsti parmazánu
    7
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte omyté brambory vařit do vody. Tento typ raných drobných brambor nemusíte loupat. Když jsou po cca 15 minutách měkké, slijte je. 

02.

Připravte si plech s pečicím papírem a na něj uvařené brambory rozprostřete. Nyní je jemně rozmáčkněte mačkadlem na brambory, dlaní nebo dnem skleničky. 

03.

Máslo rozpusťte a brambory jím rovnoměrně polijte. Na každou rozdělte trochu rozmačkaného česneku, nasekaný rozmarýn, osolte je a opepřete a navrch každou z nich zasypte strouhaným parmazánem. 

04.

Takto připravené brambory dejte péct do trouby na 190 stupňů při funkci gril asi na 20 minut. Je třeba je hlídat, aby se sýr a česnek nezačaly připalovat, brambory by zhořkly. Ihned servírujte. 

Foto: Svatava Vašková

Tyhle brambory vydají za samostatný chod s oblíbeným dipem nebo můžou být nápaditou přílohou třeba ke grilovanému masu Foto: Svatava Vašková

Načítám