Hlavní obsah
3,2
(359)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vepřový bůček je kus masa, který patří k české kulinární tradici, a každá rodina má určitě nejeden oblíbený recept na jeho přípravu. S bůčkem ale umí pracovat i asijská kuchyně. Zázvor, sójová omáčka, česnek a kousek chilli mu dodají rafinovanou chuť. Jako příloha obstojí rýže i rýžové nudle.

10 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 500 g bůčku
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 6 stroužků česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
Článek

Postup

01.

U řezníka kupte vyšší kus bůčku ideálně s kůží. Omyjte ho, osušte a ostrým nožem nařízněte kůži do mřížky. Jak zařídit, aby mřížka na bůčku krásně křupala?

02.

Oloupejte asi 5cm kousek zázvoru (výborně to jde malou lžičkou, zkuste to) a nastrouhejte ho na jemném struhadle do hlubší skleněné mísy. Přidejte prolisovaný česnek, kousek chilli papričky podle chuti, sójovou a rybí omáčku a limetovou šťávu. Přísady dobře promíchejte, vložte bůček, ze všech stran ho v marinádě obalte a nechte v chladu odpočinout alespoň hodinu, ale klidně do druhého dne. (Mrkněte na 3 jednoduché způsoby, jak oloupat zázvor.)

03.

Rozpalte troubu na 180 stupňů. Do pekáčku vložte maso i s marinádou a pečte asi hodinu a půl. Poté odstraňte pokličku, případně podlijte trochou vody, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte ještě asi půl hodiny, až se kůže vypeče dokřupava.

04.

Upečené maso dejte odpočívat stranou pod alobal. Ze šťávy v pekáčku odstraňte přebytečný tuk, pekáček dejte na sporák, podlijte malým množstvím vody a rozpusťte všechny přípečky.

05.

Bůček nakrájejte na tenké plátky a prohřejte v připravené šťávě. Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi, velkou hrstí aromatických bylinek a zeleninou podle chuti.

Tip

Bůček můžete do marinády naložit i nakrájený na tenké plátky a poté ho ugrilovat, bude mít ještě výraznější chuť. Výborný je také jako náplň do bagety – přidejte salátek z nakrájené mrkve, ředkve a okurky se špetkou soli, cukru a limetkové šťávy a pořádnou hrst koriandru.

Milujete bůček, ale ne v asijské úpravě? Vyzkoušejte perfektní marinovaný pečený bůček s česnekem a paprikou, který se nechá den dva uležet a pak se podává studený s okurkami a čerstvým chlebem.

Načítám