Hlavní obsah

Perlivá voda: Pít, či nepít?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Pít samotnou čistou vodu může být čas od času trochu nudné. Bublinky dodají správný říz. Co na ně ale říká vaše zdraví? Je pravda, že vašemu zdraví sycené nápoje škodí, i když neobsahují cukr?

Článek

Minerální voda, sodovka, tonik. Jaký je mezi nimi rozdíl? Předně tonik je plný cukru. Minerální voda obsahuje přírodní minerály, jako jsou soli a sloučeniny síry. Sodovkou zde označujme obyčejnou kohoutkovou vodu doplněnou CO2. Všechny ale mají něco společného – jsou sycené oxidem uhličitým. Právě ten způsobuje ono příjemné perlení. Kvůli němu mají také nápoje s bublinkami tak špatnou pověst. Co je na těchto zkazkách pravdy?

Špatná pověst perlivých vod není úplně oprávněná

Nejasný účinek na zuby, plynatost a nadýmání, menší hydratace a větší hlad. To jsou možná rizika spojovaná s šumivými nápoji. Tvrdí se, že bublinky zavádějí vzduch do trávicího traktu a že oxid uhličitý ve vodě zvyšuje produkci hormonu ghrelinu, který způsobuje hlad. Existuje ale řada výzkumů, a mezi nimi i jeden opravdu významný, provedený americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které perlivé vody dokonce doporučují jako vhodnou alternativu nápojů slazených cukrem. Tonik tedy zelenou nedostane kvůli cukru. Co ale minerálka nebo sodovka?

Foto: GP Studio, Shutterstock.com

Při sportu se napijte raději obyčejné vody. Bublinky by mohly nadýmat a ovlivnit vaši výkonnostFoto: GP Studio, Shutterstock.com

Zubní sklovina v bezpečí

Přidávání oxidu uhličitého do vody snižuje výsledné pH nápoje (proti klasické hodnotě čisté vody 7 pH má voda sycená CO2 hodnotu mezi 4,5 a 6 pH) a mnozí se obávají, že kyselost může narušovat zubní sklovinu. Americká asociace zubních lékařů ale považuje šumivou vodu za obecně nezávadnou. Podle lékařů záleží spíše na tom, co je do ní přidáváno – ve velkém by to neměla být citronová šťáva, cukr ani jiná dochucovadla. Takové nápoje zubní sklovinu skutečně oslabují, jak tvrdí doktorka Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu. „Proto je dobré nečistit si zuby hned po jejich požití, ale počkat přibližně 10 minut, než se prostředí v ústech zneutralizuje slinami“, doporučuje vhodný postup v případě, že si takovou pochutinu neodpustíte.

Hladu, zácpy ani dehydratace se bát nemusíte

Některé studie tvrdí, že šumivé vody zvyšují hlad, jiné naznačují, že mohou přispívat k pocitu plnosti. Podobný zmatek panuje i v účincích perlivých nápojů na samotné trávení. Podle jedněch pramenů způsobují problémy s plynatostí a nadýmáním, podle jiných mohou zlepšovat střevní peristaltiku a působit proti zácpě. Zkazky o tom, že perlivé vody hydratují méně než neperlivé, vyvrátila studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Ta hodnotila stav hydratace mužů po vypití jednoho litru perlivé i neperlivé vody. Podle výsledků obě hydratovaly stejně.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

S věkem se pocit žízně přirozeně snižuje. Při popíjení perlivých nápojů mají starší lidé žízeň ještě menší Foto: stockfour, Shutterstock.com

Vhodná alternativa slazených nápojů

Jak to tedy vlastně je? Jednoznačné odpovědi bohužel neexistují. Většina odborníků se ale shoduje spíše v tom, že perlivé vody zdraví nijak závažně neohrožují. Dokázán je pouze účinek na plynatost a nadýmání, který je však silně zřejmý pouze při požití bezprostředně před sportem a po něm. „U sportovců může vzniknout jistý diskomfort, který může ovlivnit výkon,“ vysvětluje RNDr. Michaela Bebová, biochemička z Prahy.

Podle doktorky Skalské mohou sycené nápoje také někdy zastírat pocit žízně, což je rizikové zejména u starších osob, protože s věkem se citlivost na žízeň snižuje i přirozeně. To je ale asi tak vše, čím mohou perlivé vody prokazatelně škodit. Jinak jsou dnes naopak považovány za poměrně vhodnou alternativu slazených nápojů. Až vás tedy příště bude honit chuť na sladké pitíčko, zalijte třeba čerstvé jahody nebo ananas perlivou vodou, přidejte kostky ledu a buďte si jistí, že si výborně pochutnáte.

A jak se k pití perlivé vody stavíte vy? Jestli jste se rozhodli, že budete už pít jen bublinkovou neslazenou vodu, ale je vám líto vylít colu do záchodu, můžete ji použít třeba jako výborný čisticí prostředek!

Reklama

Načítám