Hlavní obsah
3,2
(129)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace vláčného těsta s domácími povidly a sametovým krémem z mascarpone vám zaručeně prozáří i sebepošmournější podzimní den. Upečte si s námi minidortík, nebo suroviny zdvojnásobte a pusťte se do klasického velkého dortu.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Těsto
  • 125 g másla
  • 100 g hnědého přírodního cukru
  • 2 ks vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml podmáslí
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 90 ml smetany ke šlehání
  • 6 lžic povidel
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

Do pečení je skvělý extra tmavý cukr muscovadoFoto: Greta Blumajerová

02.

Změklé máslo prošlehejte s cukrem, solí, kakaem a vejci.

Foto: Greta Blumajerová

Základ těsta je z másla, cukru, vajec a kakaaFoto: Greta Blumajerová

03.

Vmíchejte podmáslí, mouku, koření (pokud nemáte jednotlivé druhy, kupte si směs koření na perník) a kypřicí prášek.

Foto: Greta Blumajerová

Místo mléka použijte podmáslí, korpus tak bude mnohem vláčnějšíFoto: Greta Blumajerová

04.

Rozdělte do vysypaných a vymazaných forem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Péct můžete jen v jedné formě, jen to bude trvat déle. Korpusy nechte vychladnout a každý jednou prokrojte.

Foto: Greta Blumajerová

Když těsto rozdělíte do dvou forem, rychleji se upeče i vychladneFoto: Greta Blumajerová

05.

Mezitím prošlehejte mascarpone s cukrem (přidat můžete i trochu vanilky) a opatrně k němu vmíchejte ušlehanou smetanu.

Foto: Greta Blumajerová

Krém je opravdu jednoduchý – stačí prošlehat mascarpone s cukrem a opatrně vmíchat trochu šlehačkyFoto: Greta Blumajerová

06.

Každý korpus (kromě vrchního) potřete trochou jablečných, hruškových nebo švestkových povidel, trochou krému a přiklopte dalším plátem těsta. Takto pokračujte i se zbylými korpusy.

Foto: Greta Blumajerová

Já použila domácí jablečná povidlaFoto: Greta Blumajerová

07.

Zbylým krémem potřete povrch a boky dortu a lehce uhlaďte stěrkou.

Foto: Greta Blumajerová

Boky jen zlehka uhlaďte stěrkou nebo nožemFoto: Greta Blumajerová

08.

Podle nálady dort ozdobte.

Foto: Greta Blumajerová

Nebojte se dort dozdobit rozmarýnovými stromečky, brusinkami a gumovými zvířátkyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Dortík je nejlepší druhý den, když se trochu rozležíFoto: Greta Blumajerová

V jaké formě máte perník nejraději? Jako litý perník na plech, vánoční perníčky nebo třeba perníkovou bábovku?

Načítám