Hlavní obsah
3,7
(18)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Chuť pistácií nikdy nezklame a zelená barva baví. Zkuste recept na dokonale vláčné muffiny, které jsou pistáciových oříšků plné. A ani je nemusíte doplňovat žádným krémem – stačí nadýchaná šlehačka. Anebo si je můžete dát jen tak.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 muffinů
Těsto
  • 140 g hladké mouky
  • 170 g pistácií
  • 130 g cukru krupice
  • 180 g zakysané smetany
  • 120 ml oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 190 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 hrstička mrazem sušených malin
Článek

Postup

01.

Mléko, zakysanou smetanu a vejce vyndejte předem z lednice a pracujte s nimi, teprve až budou mít pokojovou teplotu. Oloupané nesolené pistácie rozmixujte najemno. Troubu předehřejte na 170 stupňů. 

02.

Do mísy prosijte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl a smíchejte s namletými pistáciovými oříšky.

03.

Do větší mísy vyklepněte vejce a s cukrem je vyšlehejte do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte olej – použijte slunečnicový nebo řepkový. Následně lžící nebo vařečkou vmíchejte zakysanou smetanu. 

04.

Do této tekuté směsi po částech zamíchejte sypkou směs. Nakonec těsto trochu nařeďte mlékem a rozdělte ho do plechu na muffiny nebo do jednotlivých formiček až po okraj.

05.

Vložte do předehřáté trouby a při 170 °C pečte asi 20 až 30 minut. Pak muffiny opatrně vyndejte z formy a nechte zchladnout na drátěné mřížce. Nenechávejte je chladnout ve formě, tam se zapaří, zvlhnou a klesnou.

Foto: Svatava Vašková

Muffiny jsou výborné i samostatně, pro ještě větší zážitek je ozdobte šlehačkou a třeba trochou malinového prachuFoto: Svatava Vašková

06.

Zatímco muffiny chladnou, vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a rozmixujte maliny na prach. Každý kousek pak můžete ozdobit šlehačkou a posypat malinovým prachem. Jak nejlépe ušlehat ze smetany tuhou šlehačku?

Reklama

Související témata:

Načítám