Hlavní obsah

Pistáciová bábovka

Hodnocení:
(34)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Pro dezerty a pečivo z pistáciových oříšků mám slabost. Obvykle jsem tuto bábovku dělala z vlašských nebo lískových jader, ale napadlo mě nahradit je právě oblíbenými pistáciemi. A dopadlo to skvěle!

Ingredience pro:
1 bábovku
  • 140 g hladké mouky
  • 200 g loupaných pistácií
  • 120 g hnědého cukru
  • 130 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 1 lžíce pistáciové pasty
  • 1 špetka soli
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Mléko a vejce předem vyndejte z lednice a pracujte s nimi, až budou mít pokojovou teplotu. Vyloupané nesolené pistácie namelte najemno. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. 

Krok 2: Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy přes jemné síto. Zamíchejte k nim hnědý cukr, sůl a namleté pistácie. 

Krok 3: V jiné míse ruční metlou prošlehejte vejce s mlékem, olejem a pistáciovou pastou (tu koupíte například v cukrářských potřebách nebo obchodech s váženými ořechy). Nyní postupně zamíchejte sypké suroviny do tekuté směsi. 

Krok 4: Vzniklé těsto pak nalijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku a tu dejte péct do předehřáté trouby přibližně na 40 minut. Zdali je hotová, vyzkoušejte špejlí. Po upečení ji vyklopte z formy a nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Foto: Svatava Vašková

Pro větší efekt posypte bábovku bílým moučkovým cukrem

Bábovka je prostě klasika. Pokud toto pečivo milujete v kombinaci s oříšky, zkuste také prezidentskou bábovku. Případně zkuste i některý z dalších receptů na bábovku

ynezorPumanzeSaNyknalC
3. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek