Hlavní obsah

Zahrada na balkoně: Rajčata na parapet, hrách ke zdi!

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Nemáte zahrádku, a přesto byste rádi něco málo vypěstovali? Pokud máte alespoň balkon, máte vyhráno. I na něm můžete leccos sklidit! Jak na to, abyste měli pěknou zeleninovou úrodu?

Článek

Balkony a lodžie bývají většinou užší, přesto se nemusíte bát, že byste nenašli místo na pěstování – stačí použít závěsné květináče a truhlíky, anebo pěstovat vertikálně. Než začnete květináče a truhlíky nakupovat, dobře si změřte, kolik místa máte, a popřemýšlejte o možnosti je zavěsit. Vždy dávejte pozor na jejich zabezpečení: připevněte je tak, aby je ani náhlý poryv větru nemohl shodit a někoho pod vámi zranit. Pozor i na závěsné varianty, ty jsou k pádu ještě náchylnější.

Jakou zeleninu pěstovat na balkoně

Jaká zelenina se hodí pro pěstování na balkoně? Je toho hodně, ale pro začátečníky představíme nejběžnější druhy i to, co potřebují.

1. Rajčata

V případě, že máte slunné místo, ideálně kryté před deštěm, jsou rajčata skvělá volba. Nádobu na jejich pěstování umístěte tak, aby jim nepršelo na listy, nabízí se třeba parapet. Rajčata vysaďte až po zmrzlých, tedy nejdřív v druhé polovině května. Jsou náročná na půdu, takže kupte substrát pro plodovou zeleninu a nebojte se do něj vmíchat ještě vhodné hnojivo, třeba granulovaný chlévský hnůj. Rajčata nikdy nezalévejte na listy, zálivku jim dopřejte až poté, co zemina proschne. Vyplatí se je ošetřit přípravkem proti houbovým chorobám. Nezapomínejte na vylamování přebytečných výhonů, aby šla síla do plodů, a ne do listů.

  • Zvolte vhodnou odrůdu. Cherry, tedy zakrslá rajčata, můžete dát po jednom stonku do květináče, do truhlíku dlouhého 50 cm se vejdou přibližně tři. Tyčková rajčata vyžadují květináče hluboké alespoň 40 cm s průměrem kolem 30 cm. Jak nejlépe pěstovat rajčata a jakou péči potřebují?
Foto: vaivirga, Shutterstock.com

Pro pěstování rajčat jsou skvělé lodžie obrácené na jih, které jsou plné slunce, a místo, kde jim nebude pršet na listyFoto: vaivirga, Shutterstock.com

2. Papriky

Na slunečném balkoně se bude dařit paprikám, některé menší druhy chilli jsou i ozdobné. Mají sice rády kvalitní zeminu, hnojivo a dostatečnou zálivku, ale na pěstování není nic složitého. Jen pamatujte, že potřebují větší nádoby, protože mají poměrně velký, i když mělčí kořenový systém. Podle toho tedy vyberte vhodný truhlík nebo květináč. Jak a kdy zalévat zeleninu v létě?

3. Ředkvičky

Máte slunný balkon? Pak se tu bude dařit i ředkvičkám. Vysévejte je do větších truhlíků naplněných substrátem, semínka vkládejte asi 1 až 2 cm hluboko a přibližně 8 cm od sebe. Pravidelně je zalévejte. Jak pěstovat ředkvičky krok za krokem?

4. Hrášek a fazole

Každý, kdo začíná s pěstováním na balkoně a potřebuje povzbuzení, by měl začít hrachem a fazolemi. Rychle rostou, nepotřebují žádnou zásadní péči ani zvláštní zeminu a zvládnou vyrobit zelenou zástěnu. Navíc je to skvělá zelenina do stínu! Ačkoliv oba druhy zmiňujeme společně, vysévejte je zvlášť – spolu jim to nesvědčí.

  • Hrášek byste měli mít vysetý od konce března, ale pokud ještě mrzne, klidně to udělejte i v dubnu a začátkem května. Dejte ho asi 5 cm hluboko a 5 cm daleko od sebe. Počítejte s tím, že bude potřebovat oporu. Zvolit můžete různé odrůdy, liší se velikostí lusků i semen, chutí a také dobou sklizně.
  • Fazole jsou teplomilné a vysévají se nejdřív koncem května. Do důlku hlubokého 5–7 cm dejte asi čtyři semena, mezi důlky by mělo být tak 20 centimetrů místo. Nevyžadují speciální zeminu. Potřebují teplo a dostatečnou zálivku, ale pozor na vlhkost: jsou náchylné na plesnivění. Popínavé druhy potřebují oporu, po které se budou pnout.
Foto: Martin Elias Iglesias, Shutterstock.com

Na balkoně můžete pěstovat i hrách: potřebuje oporu, po které se povineFoto: Martin Elias Iglesias, Shutterstock.com

Jaké ovoce pěstovat na balkoně

Na balkoně či na terase se nedaří jen bylinkám a zelenině, ale také mnoha druhům ovoce. Můžete tu mít v nádobách i různé ovocné keříky, za všechny jmenujme borůvky, brusinky, rybíz, angrešt. A pokud máte větší prostor, pak i ostružiny nebo maliny. Ovšem nejoblíbenější balkonové ovoce jsou jahody! Před nákupem se poraďte v zahradnictví o vhodné odrůdě, nádobě a podmínkách.

Jahody

Jahodám se v truhlíku nebo květináči daří a mohou vydržet i dva, tři roky. Při výběru odrůdy sáhněte po té, která plodí celou sezonu a může být i převislá. Aby se rostlinám dařilo, potřebují opravdu kvalitní zeminu složenou i z kompostu, rašeliny a dohnojenou kravským hnojem, pro tyto potřeby v granulích. Rozhodně se při hnojení obejděte bez chemie. Jahodníky potřebují dost vody, ale nezalévejte je na listy. Znáte hydroponické pěstování jahod?

Microgreens a klíčení

Nemáte balkon? Nevadí! Stačí parapet. Když se dáte cestou klíčení nebo pěstování microgreens, sklízet budete už za pár dnů. Nepoužívejte běžně dostupná semínka k výsevu – mohou být chemicky ošetřena. Vhodná jsou ta v bio kvalitě nebo přímo určená k tomuto typu pěstování.

Reklama