Hlavní obsah

Plněné papriky trochu jinak: s mletým krůtím masem

Hodnocení:
(161)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Plněné papriky si můžete připravit i den předem a před podáváním je už jen zapéct. Místo klasické náplně zkuste lehčí verzi s krůtím masem a výživnější červenou rýží. Vše okořeňte v mexickém stylu a zapečte se sýrem, moc si pochutnáte!

Ingredience pro:
5 porcí
Na papriky
  • 5 paprik
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 mrkev
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1.5 lžičky mleté sladké papriky
  • 100 g sýru čedar
  • sůl a pepř
  • 1 hrnek uvařené rýže
Na omáčku
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžička oregana
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Maso můžete použít nejen krůtí, ale i kuřecí či mix hovězího a vepřového. Stejně jako papriky se hodí i kapie. Rýži jsem zvolila výživnější červenou.

Foto: Eva Malúšová

Já použila barevné tlustostěnné papriky, ale dát můžete i jakékoli jiné

Krok 2: Nejprve na oleji dozlatova orestujte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a chilli papričku. Přidejte maso, vařečkou ho rozdělujte na kousky, a když se zatáhne, vmíchejte protlak, prolisovaný nebo nasekaný česnek, mletou papriku, římský kmín, malou lžičku soli a poměrně dost čerstvě mletého pepře. Plechovku od protlaku ještě vypláchněte vodou, nechte chvilku provařit a stáhněte z ohně.

Foto: Eva Malúšová

Opečení dodá zelenině i masu mnohem lepší chuť, než kdyby se pouze peklo

Krok 3: Mezitím si stihnete z papriky odkrojit vršek a vyndat semínka.

Foto: Eva Malúšová

Z papriky opatrně vyndejte semínka a vršky si schovejte jako víčka

Krok 4: Připravte si omáčku: přímo v pekáčku smíchejte passatu s trochou soli, čerstvě mletého pepře, oreganem (já dala hrst čerstvého, ale stejně dobře poslouží lžička sušeného) a prolisovaný česnek.

Foto: Eva Malúšová

Jestli pěstujete oregano nebo bazalku, určitě použijte raději tyto čerstvé bylinky

Krok 5: Nyní k masu vmíchejte uvařenou rýži (asi 1/3 hrnku suché rýže), většinu sýra, trochu si nechte na posypání. Pomocí lžíce papriky naplňte a položte do pekáčku s omáčkou.

Foto: Eva Malúšová

Část sýru si schovejte na posypání

Krok 6: Přiklopte víčky z paprik a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny péct. Když jsou papriky měkké, odklopte víčka, posypejte odloženým sýrem a ještě na chvíli vraťte do trouby.

Foto: Eva Malúšová

Aby se sýr nespálil, papriky s ním posypejte až těsně před koncem pečení

Krok 7: Podávejte jen tak, nebo s čerstvým salátem či pečivem a limetou na pokapání.

Foto: Eva Malúšová

Díky rýži, masu a zelenině máte z paprik kompletní jídlo, ke kterému už není třeba nic přidávat

Foto: Eva Malúšová

Tak prosím, vyberte si

Tip: Pro ještě sytější verzi přidejte do náplně scezené fazole.

Pro mexickou kuchyni je typická kombinace římského kmínu, chilli a papriky. Zkuste podobně kořeněné chilli con carne nebo kuře s přílohou z jednoho hrnce.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama