Hlavní obsah

Popletení Oscaři, ukradené Vary i slavičí trapas aneb Tyhle události letošního roku stály za to!

Foto: Profimedia.cz

Novomanželský polibek Pippy a Jamese MatthewsovýchFoto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke konci roku patří bilancování a rozmýšlení, co se v uplynulém čase povedlo a co nikoliv. Pojďme se společně podívat, jaké události letos zahýbaly veřejným děním doma i ve světě.

Článek

Co se vám vybaví, když se řekne „rok 2017 a společenské dění“? Asi nikomu nemohla uniknout kauza okolo hollywoodského producenta Harveyho Weinstena (65), která posléze spustila kampaň #MeToo, zásnuby celebrit, nebo dokonce velkolepé svatby. Jaké další momenty zahýbaly nejen světem slavných?

1. Předčasná radost při předávání Oscarů

Letošnímu únorovému udílení cen americké Akademie filmového umění a věd kraloval snímek „La La Land“ – i když ne vždycky oprávněně. V kategorii „Nejlepší film" byl vyhlášen právě tento muzikálový snímek, avšak chybně. Warren Beatty (80), který se měl tohoto úkolu zhostit, obdržel špatnou obálku s vítězkou hlavní ženské role, nikoliv s vítězným filmem, takže došlo k záměně. Nakonec byla sjednána náprava a herec oznámil správného vítěze, tedy drama „Moonlight“.

Foto: Profimedia.cz

Ocenění za nejlepší film předávali Faye Dunaway (76) a Warren Beatty (80), kteří si spolu zahráli titulní dvojici v hitu „Bonnie a Clyde“ (1967)Foto: Profimedia.cz

2. Téměř královská svatba

Kolem královské rodiny bylo po celý rok hodně živo. V květnu měla velkolepou svatbu Pippa Middleton (34), sestra vévodkyně Kate. Brala si podnikatele Jamese Matthewse (42), a třebaže to nebyl královský sňatek, vyvolal obrovský zájem. A bylo se nač dívat: krásné nevěstě chvilkami kradla pozornost roztomilá princátka George a Charlotte i jejich elegantní maminka Kate v růžových hedvábných šatech. Mimochodem, v té době princ Harry (33) sice už chodil s Meghan Markle (36), ta však na obřadu nebyla, aby na sebe pár nestrhl pozornost. Zúčastnila se až pozdějších oslav.

Foto: Profimedia.cz

Princ George a princezna Charlotte nemohli na svatbě své tety Pippy chybět a patřili rozhodně k nejroztomilejším hostůmFoto: Profimedia.cz

3. Česká filmová a společenská událost roku

Uma Thurman (47), Jeremy Renner (46), Casey Affleck (42)... To je pouze zlomek čestných hostů, kteří v červenci přijali pozvání na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Letos se konal už dvaapadesátý ročník a bez ostychu lze říct, že jde o jednu z nejvýznamnějších společenských akcí v České republice. Tentokrát patřily celé Karlovy Vary dokonale sladěnému páru Monice Koblížkové a Leoši Marešovi. A my už se těšíme na jejich svatbu, která bude bezpochyby jednou z největších událostí nadcházejícího roku!

Foto: Profimedia.cz

Leoš Mareš mohl na své tehdy přítelkyni, dnes snoubence oči nechatFoto: Profimedia.cz

4. Šedá je nová blond

Za zmínku určitě stojí i filmový festival v Benátkách. Totálně ho totiž zastínila stříbrná barva, můžeme-li to tak říct. Starší herečky – Helen Mirren (72), Jane Fonda (80), Susan Sarandon (71), Judi Dench (83) či Michelle Pfeiffer (59) – zde totiž noblesou a stylem naprosto převálcovaly mladší kolegyně. Všechny byly neuvěřitelně šik a jejich skutečné roky by jim nikdo nehádal ani omylem.

Foto: Profimedia.cz

Oslňující osmdesátiletá Jane Fonda v Benátkách převzala cenu za celoživotní díloFoto: Profimedia.cz

5. Další královský potomek na cestě

Královská rodina podruhé. Nelze opomenout šťastný začátek školního roku, kdy čtyřletý princ George kráčel poprvé do školky a Kensingtonský palác oznámil, že je vévodkyně Kate (35) potřetí těhotná. Novinku pustili do světa pouze pár dnů po výročí dvaceti let od smrti princezny Diany (†36). Příští rok ale britskou královskou rodinu čeká kromě dalšího přírůstku ještě jedna velká událost, a to svatba prince Harryho (33) s Meghan Markle (36).

Foto: Profimedia.cz

Třetí dítě by se Kate a Williamovi mělo narodit v dubnu 2018Foto: Profimedia.cz

6. Stáří vpřed

Helen Mirren (72) nám letos vyrazila dech ještě jednou, a to na francouzském týdnu módy Paris Fashion Week. Z herečky se na chvíli stala modelka a ve svých dvaasedmdesáti letech zvládla chůzi po molu při přehlídce L’Oréal tak přirozeně, jak se mnohým nepovede za celou kariéru. Zdatně jí sekundovala Jane Fonda (80) a nám nezbývá než žasnout, jak některé ženy umějí stárnout s grácií.

Foto: Profimedia.cz

Šarm a umění stárnout by Helen Mirren mohla závidět lecjaká ženaFoto: Profimedia.cz

7. Chinaski v novém kabátě

Ne všechny události, které se ve světě slavných dějí, jsou pozitivního rázu. Když v listopadu oznámila kapela Chinaski rozkol, museli jsme zamáčknout slzu. Naštěstí se brzo ukázalo, že nejde o úplný konec kapely, nýbrž o jakousi „revitalizaci“: z původní sestavy zůstanou Michal Malátný (47) a František Táborský (43) a naberou k sobě nové muzikanty. Jsme tedy v očekávání, jak se nové složení popere s image kapely, jak jsme ji znali.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Chinaski ve složení, v jakém ji už asi neuvidíme. Zleva Ondřej Škoch, vzadu František Táborský, před ním Michal Malátný, Štěpán Škoch, Marpo a Petr KužvartFoto: Profimedia.cz

8. Teror na popovém koncertě 

Kam se hrabe zpráva o rozkolu české kapely na tragédii, která postihla hudební svět letos v květnu. Už bylo po koncertě americké zpěvačky Ariany Grande (24), když se ozval výbuch. Mohl za něj sebevražedný atentátník. Odpálil na sobě bombu a zabil tak dvacet tři lidí (včetně sebe) a dalších šedesát zranil. Útok vyvolal vlnu solidarity a o dva týdny později se konal charitativní koncert, na kterém vystoupili třeba Robbie Williams (43), Miley Cyrus (25) nebo Katy Perry (33). Dali tak teroristům najevo, že se nenechají zastrašovat, výtěžek z akce šel na pomoc rodinám obětí.

Foto: Profimedia.cz

K útoku došlo 22. května a 4. června umělci uspořádali charitativní koncert na pomoc obětem útoku a jejich rodinám. Na fotografii Ariana Grande a Miley CyrusFoto: Profimedia.cz

9. Sexuální revoluce

Většinu společenských událostí, akcí, narození a početí na podzim zastínilo jedno jediné téma, a to sexuální zneužívání, obtěžování a kampaň #MeToo, která se v souvislosti s tím rozjela. Několik známých hereček prozradilo, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování ze strany vlivného producenta Harveyho Weinsteina (65). Brzy poté se objevila svědectví dalších žen i mužů, kteří se někdy se sexuálním násilím či obtěžováním setkali a rozhodli se s tím jednou provždy skoncovat. Kampaň #MeToo byla dokonce oceněna časopisem Time jako „Osobnost roku“.

Foto: Profimedia.cz

Časopis Time ocenil všechny, kdo se nebáli jít s pravdou ven a prolomili mlčeníFoto: Profimedia.cz

10. Ortel visící nad Slavíky

Rozčeřit stojaté vody českého showbyznysu se letos podařilo v souvislosti s anketou popularity Český slavík. O poprask se postarala kapela Ortel – organizátoři jí nepřiznali všechny hlasy, které dostala. Kdyby se tak nestalo, Ortel by si odnesl zlatého Slavíka v kategorii „Kapela", takto inkasoval „pouze“ stříbrného. Frontman Tomáš Hnídek (41) měl podle všeho skončit druhý, nikoliv třetí v kategorii „Zpěvák". Organizátoři soutěže sklidili vlnu nevole, někteří chrabří se rozhodli vrátit ceny, jiní alespoň vyjádřili nesouhlas s takovýmto zasahováním do soutěže. Dokonce se objevil i názor, zda toho už nebylo dost. Co myslíte, bylo už dost Českých slavíků?

Foto: Profimedia.cz

Organizátoři ankety Český slavík kapele Ortel nepřiřkli všechny hlasy, protože prý porušili fair play, když ovlivňovali své fanouškyFoto: Profimedia.cz

Jaká událost letošního roku nejvíce zasáhla vás?

Načítám