Hlavní obsah

Pořád dokola ten samý orgasmus. Je stejný způsob dosahování vyvrcholení v pořádku?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Máte pravidelně orgasmus, ale všechny rady, návody a manuály, jak mít vyvrcholení delší, silnější a „jinačí“, vás trochu znervózňují? Možná se na vrchol dostáváte pouze jedním způsobem. Je to dobře, nebo špatně?

Článek

I v těchto osvícených dobách, kdy je k dispozici množství dobrých, praktických a dostupných informací o sexu, si mnoho žen dělá starosti s dosahováním orgasmu a technikami, které je dělají šťastnými. Má vás trápit, že orgasmu dosahujete pouze jedním způsobem? Rozhodně ne!

Milujete stereotyp. No a co?

Britská sexpertka Tracey Cox říká, že by si každá žena, která orgasmu dosahuje – ať už jakýmkoli způsobem, měla poblahopřát. Pravidelné orgasmy mohou regulovat menstruační cyklus, posilují imunitní systém, rozjasňují pleť, zlepšují krevní oběh, ulevují od bolesti, pomáhají lépe spát a udržují genitálie v kondici.

„Mnoho žen má navyklý jeden jediný způsob, který funguje, a není třeba se kvůli tomu cítit provinile. Tělo jednoduše reaguje tak, jak má,“ říká expertka s tím, že v sexu jde podle ní především o vzrušení a objevování, ne o orgasmus. Tak proč si s něčím takovým dělat starosti?

Ženy rozkoš přijímají celým tělem

Sexuolog Petr Weiss říká, že ženské prožívání sexu je podstatně více ovlivněno psychologickými faktory. U většiny mužů je vzrušivost soustředěna na genitální oblast, u žen je erotogenní zónou celé jejich tělo.

„Jsou ženy, a je jich v populaci asi osm procent, které orgasmu nedosáhnou vůbec. Přibližně třetina žen má vaginální i klitoridální orgasmus, třetina pouze klitoridální, něco přes deset procent především vaginální. Zbytek představují ženy buď anorgastické, nebo dráždivé jinde, například kolem poševního chodu,“ objasňuje přední český odborník.

Ženská sexualita se vyvíjí, ženy sexuálně dozrávají často až kolem třicátého roku věku. „Stává se, že najednou po třicítce začínají dosahovat orgasmu, když toho předtím nebyly schopné. Ty, které byly dosud vzrušivé jen klitoridálně, poznají i vaginální vyvrcholení. Ženy, které dosud zažívaly jedno vyvrcholení, se stávají multiorgastickými. Vrchol ženské sexuální aktivity je pak někdy mezi třicátým a pětačtyřicátým rokem,“ dodává sexuolog. Co je tedy platné dnes, zítra může být jinak.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Odborníci na sex milují čísla a rádi třídí a počítají a laici se potom snaží se do jejich čísel vejítFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

Cesta za jiným orgasmem

Jestli vám vyhovuje, že orgasmus přichází v jedné a té samé pozici, při stálém tlaku a stimulaci klitorisu, není důvod to měnit. Pokud zatoužíte po něčem novém, udělejte si na sebe čas, použijte spoustu lubrikantu, fantazírujte, pořiďte si dildo, experimentujte s různými tahy, tlakem, rychlostí a technikami, dokud nenajdete nějaký další, jiný způsob, který vás přivede až na vrchol. Až ho objevíte, zasvěťte do něj i partnera. Názorně mu ukažte, co na vás platí, veďte jeho ruce, masturbujte před ním.

Co když má partner výhrady?

A co když se přece jen ukáže, že orgasmu dosahujete pouze jedním způsobem? „Milence ubezpečte, že je vám s ním moc dobře a že vás vzrušuje. Zmiňte se však o tom, že dosahujete vyvrcholení pouze podle svého vzorce a zeptejte se ho, zda to může respektovat, popřípadě se k orgasmu přiveďte svépomocí,“ uzavírá Tracey Cox. Kdo ví, třeba se něco změní zítra či pozítří. Komunikujte spolu a dál si užívejte všeho, co vám sexualita nabízí.

Reklama

Načítám