Hlavní obsah

Orgasmus vám dopřeje jen výjimečně. Je to normální?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Je sobecký a nezohledňuje vaše sexuální potřeby, nebo si jen naivně myslí, že centrum vaší rozkoše sídlí úplně někde jinde? Každopádně orgasmus jen občas vám nestačí. Rozpoznejte, co má milenec za lubem a o své vyvrcholení si jasně řekněte!

Článek

Pořád není rozhodnuto. O významu ženského orgasmu se diskutuje už léta. Neexistuje žádná přesvědčivá teorie, která by vysvětlovala jeho smysl. Pro reprodukci není potřeba, žena otěhotní s ním i bez něj. Muži to mají v tomhle směru o dost jednodušší. Jejich šance na vyvrcholení během sexuálních hrátek je v porovnání s dámami dvakrát vyšší. Znamená to snad, že by se měli přestat snažit a milenčinu rozkoš ignorovat? I to se totiž někdy stává!

Opomíjený klitoris

„Orgasmus mám jenom zřídka, tak jednou za osm až deset milování. Většinou je to proto, že mi partner neposkytuje stimulaci, kterou potřebuji,“ stěžuje si Karolin, jedna z účastnic internetového diskuzního fóra. A rozhodně není jediná, kdo má stejný problém. Udává se, že jen asi 20 procent žen dosáhne vyvrcholení pouze pohlavním stykem. Pro zbylých 80 procent je důležitější stimulace klitorisu než pochvy.

A právě klitoris, jinak také poštěváček, někteří muži zvesela ignorují, stejně jako dámský orgasmus samotný, který pro ně představuje náročnou dřinu. Přece jen, klitoris není tlačítko ve výtahu, potřebuje něžnou péči v řádech minut. Jestli je v tom trochu sobeckosti, pohodlnosti nebo lenosti? Možná od každého trochu, ale máte-li to ve své ložnici podobně, postavte se tomu a orgasmus si vybojujte. Co všechno můžete udělat?

Foto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Na vašem orgasmu se podílíte oba, učit se tedy musíte společněFoto: AlessandroBiascioli, Shutterstock.com

Svůj orgasmus stavte na první místo

Partnera omlouváte, odvoláváte se na jeho únavu, nezkušenost, neznalost a další věci. Říkáte si, že toho sám má hodně s erekcí, předehrou a vymýšlením poloh. Pravdu? Pokud ho budete pořád litovat, nepohnete se z místa. Zodpovědnost za svůj orgasmus na něj nepřehazujte, ale na druhou stranu si vyvrcholení nenechte vzít, pokud po něm toužíte.

Někteří lidé si myslí, že jejich zkušenost se sexem je ta jediná správná, i když to tak není. Proto veďte partnerovy ruce i jazyk na ta správná místa a narušujte mu zajeté vzorce chování, jež si klidně mohl přenést z bývalého vztahu. Například když víte, že během milování vystřídáte dvě tři polohy, přičemž on v té psí po třech minutách vyvrcholí, aniž by se následně postaral o vás, tak se takovému scénáři vyhýbejte. Popřípadě se bez obalu zeptejte, jestli dnes můžete mít orgasmus jako první. Partner tak získá motivaci a začne se víc snažit.

Experimentujte v sexu

Ale hledejte chyby i u sebe. Milenec nemůže za to, že neznáte svoje tělo, nebo že orgasmu dosahujete pouze jedním jediným způsobem. Tady jde práce tak říkajíc za vámi. Mluvte s ním o tom, jak se cítíte, dávejte mu najevo, jaký druh stimulace zabírá, zkoušejte nové techniky, třeba i anální sex, a rozhodně se za své touhy a přání nestyďte. Dejte si však pozor na jejich interpretaci. Své požadavky vyjadřujte laskavým způsobem (zlato, co kdybychom příště vyzkoušeli něco nového?), ne kritikou. Teprve až v případě, že všechny pokusy selžou, zvolte přímější přístup.

A jak takové přitvrzení vypadá? „Miluju tě a chci s tebou mít ten nejlepší sexuální život. Jsem ochotná na něm pracovat a najít cesty i kompromisy. Na co ale nepřistoupím, je, že se nestaráš o mé sexuální potřeby. Pojďme si o tom otevřeně promluvit, protože já od sexu potřebuju mnohem víc, než mi dáváš.“

Kdy k sexuologovi?

Pokud se náznaky, experimentování i otevřená komunikace minou účinkem, oslovte terapeuta. Sexuologové a sexuální koučové mají nástroje a techniky, které pomáhají ženám a párům naučit se prohlubovat intimitu a lépe pochopit tělesné procesy, jež vedou k orgasmu. V neposlední řadě mohou odbourat i staré mýty. Třeba ten, že hlavní událostí sexu je jen samotný pohlavní styk – moment, kdy penis zajíždí a vyjíždí z pochvy. Počítejte však s tím, že v krajním případě s partnerem sobcem nehnou ani odborníci. Pak zvažte, jestli není čas na vnímavějšího majitele penisu.

Reklama

Načítám