Hlavní obsah

Orgasmus jako jediný cíl sexu a stopování času: největší zabijáci vášně

Foto: beeboys, Shutterstock.com

Foto: beeboys, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svět mileneckých dvojic není ideální. Kterými velkými přehmaty a závadami se mnoho párů nechává ovlivňovat pořád dokola? Těchto pět velkých a často se opakujících chyb na milování i lásku působí toxicky!

Článek

Rozdíly mezi funkčními milostnými páry, které jsou spokojené s tím, co se v posteli děje, a těmi frustrovanými a vyčpělými, je znatelný. Chytré dvojice se poučují ze svých chyb a nedělají je pořád dokola. Že se vy osobně žádných přešlapů nedopouštíte? Tak schválně. Kterých pět pastí číhá na milenecké dvojice?

1. Orgasmus jako jediný cíl

Sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor říká, že orgasmus není jediným smyslem sexu. Ano, je-li jím dokončen, je to skvělé, všichni ho chtějí prožít, ale může to být dobré i bez něho. Lidé obvykle zapomínají soustředit se na přítomný okamžik, vnímat tělo toho druhého a procítit fyzický i emoční kontakt. To je způsobeno zrychlenou dobou a mýtem, že bez vyvrcholení pohlavní styk nestojí za to. Spousta lidí taky chce mít sexuální život takový, jaký ho vidí v televizi nebo ve filmech.

2. Kontrola hodinek

Psychologové z Queenslandské univerzity, jejichž zjištění přinesl server Daily Mail, odhalili, že samotný pohlavní styk může trvat od 33 sekund až po 44 minut. Záleží na aktuálních podmínkách a náladě mileneckého páru. Doktor Brendan Zietsch, jeden z členů vědeckého týmu, však uvedl, že z vědeckého hlediska průměr (označovaný za „normál“) činí 5,4 minuty.

Obvykle se milujete kratší dobu, nebo naopak preferujete milostné maratony (popřípadě jedno s druhým střídáte)? Pak je to v pořádku, nikdy ale u sexu nesledujte hodinky, partnera nepopohánějte k orgasmu a netlačte na jeho výkon. Působí to rušivě a neslušně, libido vinou toho z dlouhodobého hlediska trpí. Proto si jako pár odpusťte věty typu: „Deset minut max, musím ráno vstávat!“

Foto: Vovatol, Shutterstock.com

Je to skvělé, ale jako překvápko to nemusí fungovatFoto: Vovatol, Shutterstock.com

3. Novinky bez předchozí konzultace

Koncept stereotypního sexu v životě milostné dvojice má svoje místo, ne že ne. Sexuolog Petr Weiss hlásá, že páry mívají vyzkoušené dva tři způsoby milování, dvě tři polohy, o kterých ví, že prostě fungují. Proč měnit něco, co funguje, že?

Jenže občas jednoho z partnerů může napadnout, že by se věci mohly přikořenit. A tak příště přímo při sexu rozbalí nějakou tu novinku – bez předchozí komunikace s protějškem. „Tady jsem koupil bič, pouta a roubík, zlato, zatáhni závěsy, jdeme na to!“ A submisivní, méně aktivní jedinec, můžete to být třeba vy, ze strachu, aby se milenec neurazil, na jeho nápad kývne – i přes svoji nelibost.

Co je špatně? Za prvé chybí předchozí komunikace o takovém nápadu (partner A obchází partnera B), za druhé je zapotřebí dobrovolný souhlas. Pokud člověk v sexu sám sebe nutí k čemukoli, co necítí jako skutečnou potřebu, následky mohou být jenom negativní. „Konkrétně v těchto případech vede milování bez opravdové vnitřní potřeby spíše k odcizení a tělesnému odporu vůči partnerovi,“ zastává názor Petr Weiss.

4. Na nic se neptat

Ticho je hrobařem sexu. Už vám to někdy někdo řekl? Jestli mlčíte v tom, co vám dělá a na druhou stranu nedělá dobře, stejně jako váš protějšek, těžko dojdete uspokojení. „Je fajn vycítit to, po čem touží ten druhý. Když to nevíte, je dobré se zeptat. Situace, při nichž muž sex protahuje, orgasmus stejně nepřichází, žena souloží jenom kvůli němu, muž se stále snaží a nakonec to nebaví ani jednoho, jsou truchlivé. Stačilo by si popovídat a vysvětlit některá fakta,“ apeluje Zlatko Pastor.

5. Výčitky z odmítnutí

Jak jsou naše životy zaneprázdněnější, stávají se lidé roztěkanější a jejich sexuální touha upadá. Je ale důležité nebrat si odmítnutí osobně, na partnera neútočit, pokud zrovna na sex nemá náladu. Stejně tak je fajn protějšek ubezpečit, že když návrh na milování smetete ze stolu, neznamená to, že ho nemilujete. Vždy udejte konkrétní důvod toho, proč jste spolu neskončili v posteli, a ideálně ho i obejměte nebo pohlaďte. Tím ho naučíte správnému vzorci chování, které následně začne aplikovat i u vás. Hlavně žádné výčitky!

Načítám