Hlavní obsah

Nejen slastné uspokojení: jaké jsou výhody orgasmu, ať už partnerského, nebo při masturbaci?

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Kvalitní orgasmy, ať už ty vyvolané při sólo hrátkách, nebo ty, na kterých se podílel partner, mají skutečné wellness výhody. Proč mohou zastoupit kosmetičku, psychologa i lékárníka?

Článek

Orgasmy, tedy návaly transcendentních vjemů vytvořené našimi vlastními pozoruhodnými těly, nebývají jen povrchně uspokojivé. Jejich účinky jsou vlastně až na wellness úrovni, neboť vedou k souladu mysli, duše a tělesné schránky. Ostatně, posuďte sami.

1. Jsou přírodní drogou, která ulevuje od bolesti

Aby se člověk mohl radovat a smát se, potřebuje se primárně zbavit nepříjemných pocitů. Ať už bojujete s menstruačními křečemi nebo bolestí hlavy, která vás omezuje na každém kroku, orgasmus může zkrotit nepohodlí a nasměrovat vás k lepšímu stavu.

Studie z roku 2013, jež vypracovala Münsterská univerzita v Německu, prokázala souvislosti mezi sexuálními aktivitami, bolestmi hlavy a migrénami, přičemž 70 % účastníků studie ihned po vyvrcholení nahlásilo mírnou až úplnou úlevu od symptomů. I když to poslední, na co při bolesti hlavy myslíte, je sex, dejte mu zelenou. Díky němu vyplavíte endorfiny, které jsou nejsilnější legální a přírodní drogou, jež způsobuje dobrou náladu a krotí bolesti.

2. Umožňují zapomenout na realitu

Orgasmy jsou spouštěčem produkce hormonů, jako je oxytocin, dopamin a prolaktin, mohou tedy snížit stres, navodit klid, ospalost a maximální relaxaci. Stačí jedno „číslo“ a konečně vypnete svoji mysl. Bylo prokázáno, že konkrétně u žen se po orgasmu ještě navíc zvyšuje hladina estrogenu, jež způsobuje hlubší spánek v REM fázi.

Jestli vás tedy trápí ztráta zaměstnání, finanční či zdravotní potíže a jejich vinou po nocích chodíte od jednoho okna ke druhému, dovolte si prostřednictvím vyvrcholení na všechno zapomenout. Až veškerá krev v genitáliích pomalu odteče a klín se vrátí do svého „klidového stavu“, s největší pravděpodobností získáte ohromující pocit pohody a spokojenosti.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Nejlepší lék na neduhy světa? Orgasmus, ať již v páru, nebo v single akciFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

3. Nahrazují kosmetické salony

Na zkrášlující procedury nemáte čas nebo peníze, ale i tak se v klidu proměníte v sexy femme fatale. Chce to jen pravidelný orgasmus. Během sexu a vyvrcholení dochází ke zvýšení rychlosti průtoku krve tělem, což znamená, že kyslík přenáší více krvinek. Cévy se roztahují a tělo aktivuje tvorbu kolagenu, základního prvku pojivových a podpůrných tkání, který zajišťuje pružnost a hydrataci kloubů a kostí, pevnost a zdraví pokožky i výživu vlasů i nehtů.

4. Nepřímo urychlují hojení ran

Při orgasmu se vylučuje také vasopresin, hormon podporující párové a rodinné vazby. Ten vás pohltí tak, že snadněji urovnáte nějakou tu hádku nebo nedorozumění a zasáhne ještě do jiné oblasti vašeho života.

Ve studii publikované v Archives of General Psychiatry, na níž spolupracovala specialistka na psychoneuroimunologii Janice Kiecolt-Glaser z Ohijské státní univerzity, vědci sledováním 42 párů sezdaných v průměru 12,55 let zjistili, že dvojicím, které žijí ve stabilním a láskyplném vztahu, se rychleji hojí rány. Je tomu tak proto, že u smutných, nešťastných nebo osamělých jedinců stoupá hladina prozánětlivých cytokinů.

Vasopresin (také nazývaný antidiuretický hormon) hraje roli i v regulaci cirkadiánního rytmu — období spánku a bdění ve 24hodinovém cyklu, zároveň pomáhá udržovat vnitřní teplotu těla, jeho krevní objem a správný odtok moči z ledvin.

5. Nic nestojí

Jsou zadarmo, k jejich vyvolání potřebujete pouze sebe, partnera nebo nějakou erotickou pomůcku. Znáte snad lepší wellness seanci, do které nemusíte investovat?

Reklama

Načítám