Hlavní obsah

Roaming aneb Jak ušetřit na volání ze zahraničí? Zkontrolujte objem dat a pozor dejte na letadla a lodě

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pobytu v cizině si většina lidí hlídá, aby zbytečně nevolala nebo nepsala zprávy, protože se bojí, kolik jim pak mobilní operátor za roaming naúčtuje. Kdy je zapotřebí opatrnosti a kdy se můžete chovat, jako kdybyste byli doma?

Článek

Je dobré vědět, jak to je s platbou za volání, SMS a využívání dat, pokud opustíte hranice našeho státu. Roaming, tedy používání mobilního telefonu v zahraničí, se vám může pěkně prodražit, i když většinou byste neměli zaplatit víc, než jste zvyklí. Jak to tedy je?

Volání a SMS v Evropské unii

Jestliže budete cestovat po státech v rámci Evropské unie, nebudete platit žádné dodatečné poplatky za mobilní volání ani SMS. Vaše komunikace bude pokryta ze smlouvy na vnitrostátní mobilní služby, takže minuty hovorů, SMS i MMS, které využijete v jiné zemi, vám operátor vyúčtuje podle vnitrostátních tarifů nebo odečte od těch, jež máte uvedené ve smlouvě.

Pozor na objem dat!

Jisté omezení existuje, co se týče množství dat. Tady operátoři jednají podle pravidel tzv. přiměřeného využívání. V rámci roamingu mohou stanovit maximální objem dat, který můžete bez poplatku využít. Jejich množství závisí na tom, jakou smlouvu s operátorem máte a kolik za ni platíte - takže je rozhodně lepší se před cestou operátora zeptat, kolik dat z balíčku můžete v zahraničí využít bez omezení a kolik vás budou stát další data navíc, která byste v zahraničí použili.

Omezená data ve smlouvě

Pokud máte s operátorem smlouvu, ve které je spotřeba dat limitována, pak stejný limit platí i během roamingu, ale jen tehdy, jestliže je nemáte za velmi výhodnou cenu. Za takovou se považuje méně než 1 euro za 1 GB. V takovém případě vám může operátor objem dat snížit – ale musí vás o tom informovat. Také je povinen vás upozornit ve chvíli, kdy limitu dosáhnete, abyste věděli, že další data už budou dražší. Ale i to dražší má strop – tím je cena 2 eura za 1 GB dat + DPH.

Foto: A_B_C, Shutterstock.com

Volání ze států v rámci EU by mělo být stejně drahé, jako kdybyste volali z domovaFoto: A_B_C, Shutterstock.com

Neomezená data ve smlouvě

Jestliže máte balíček, který zahrnuje neomezený objem dat, pak počítejte s tím, že v zahraničí to neplatí - dostanete jen tolik, kolik odpovídá ceně, již za balíček platíte. Kolik to bude, na to se zeptejte svého operátora, protože pokud množství překročíte, bude vám účtovat příplatek - opět nesmí překročit danou velkoobchodní cenu, kterou jsme zmiňovali.

Roaming v případě předplacené karty

Roaming srovnatelný s voláním doma platí i v případě, že nemáte smlouvu, ale předplacenou kartu, tedy neplatíte paušál, ale dobíjíte si kredit. Data jsou na tom také podobně jako v případě smlouvy.

Pozor na letadla a lodě!

Velký pozor si dejte na používání mobilu na lodích a v letadlech. Uvedená pravidla platí pro pozemní mobilní síť, ale právě na lodích a v letadlech bývá většinou přenos satelitní, pro který použití regulované roamingové služby neplatí, a tudíž se vám může velmi prodražit. Například na stránkách O2 jsme našli ceník za roaming v letadle a na lodi, tak jen pro představu: za minutu odchozího hovoru 66,55 Kč, za minutu příchozího pak 54,45 Kč. Za SMS 12,10 a za MB přenesených dat 300 Kč. Jestliže se chcete vyhnout takovým nákladům, roaming si během letu či plavby deaktivujte nebo si zapněte režim letadlo.

Roaming mimo EU

Kromě zemí EU jsou „domácí podmínky“ stejné pro volání i na Islandu, v Lichtenštejnsku, ve Velké Británii a v Norsku. Na všechny ostatní země se regulované ceny za roaming nevztahují, i když někteří operátoři je mohou z vlastního uvážení rozšířit i do oblíbených turistických destinací - na to se ale zeptejte dopředu, stejně jako na ceny za volání, SMS a data v místě, kam jedete. Jen namátkou - na stránkách společnosti T-Mobile jsme našli tabulku cen v Egyptě - pokud si nekoupíte zvýhodněný balíček, za odchozí hovory zaplatíte 35 Kč za minutu, za příchozí pak 18 Kč. Za SMS dáte 9,60 Kč a MMS 16,60 Kč.

Vždy je ale dobré oslovit svého operátora a zjistit, jaké možnosti v konkrétní zemi nabízí. Například O2 nabízí tarif od 3,60 Kč/MB ve 110 zemích světa.

Foto: DesignRage, Shutterstock.com

Dejte si pozor na to, abyste při překročení hranic měli aktivovaný roamingFoto: DesignRage, Shutterstock.com

Musím roaming v telefonu nastavovat?

Před odjezdem do zahraničí je dobré překontrolovat, jestli máte zapnutý roaming - najdete ho v nastavení telefonu a mobilních dat. Většinou je zapnutý automaticky. Musíte ho mít zapnutý před tím, než přejedete nebo přeletíte hranice, aby se mohl váš telefon napojit na novou síť.

Nevyžádaný roaming

Pokud se pohybujete v příhraniční oblasti - je jedno, jestli u nás, nebo v zahraničí, může být síť sousedního státu silnější a telefon se na ni může napojit. Vždy byste to měli poznat podle SMS „Vítejte v síti…“ a uvedení názvu operátora. Dejte na to pozor hlavně v oblastech, kde stát patřící do EU sousedí s těmi mimo Unii.

Šetřete data

Protože s daty se v zahraničí vyplatí šetřit, hlavně pokud razíte mimo Evropu, vyplatí se před odjezdem aktualizovat software telefonu a nutných aplikací a potom mobilu další aktualizace zakázat. Jestliže to neuděláte, mohou se začít aktualizovat automaticky a to jsou desítky až stovky MB dat, která pak zaplatíte. Pokud v tomto směru spoléháte na hotelovou či veřejnou wifi, přes kterou se chcete připojovat, pozor na to, aby nebyla placená, ale také na zabezpečení svého telefonu a komunikace z něj.

Související témata:
Roaming
Volání
Tarif

Načítám