Hlavní obsah

Pozor, návykové! Oblečení z konopí už nebudete chtít sundat

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se jedná o jednu z nejstarších textilií světa a o jejích benefitech nelze pochybovat, oblíbencem módních designérů konopné vlákno dlouho nebylo. Trend poslední doby však směřuje k udržitelnosti, a tak je přírodní materiál se speciálními vlastnostmi opět na pořadu dne.

Článek

Historie konopného vlákna sahá až do daleké minulosti. Útržek látky objevili archeologové na území dnešního Iráku a její stáří odhadují na neuvěřitelných deset tisíc let. Zdá se, že současná civilizace přichází starobylému vynálezu znovu na chuť. V čem spočívají výhody konopí, když si ho pustíte do šatníku?

Zázračná textilie 

Řeč je o oblečení, které je vyrobeno z konopí technického neboli setého. Na rozdíl od vyšlechtěné indické odrůdy neobsahuje téměř žádné stopy omamné látky THC. Pěstování je v mnohém jedinečné: protože rostlina odpuzuje škůdce, spotřebují zemědělci o 95 % méně chemických postřiků než u ostatních plodin. Z ekologického hlediska je konopné vlákno jeden z nejudržitelnějších materiálů, protože roste rychle, nevyžaduje používání pesticidů a je nenáročné na spotřebu vody.

V přírodě nezanechává nežádoucí ekologické stopy a výsledný produkt v podobě módních kousků přináší nositelům množství benefitů. „Konopí má podobné vlastnosti jako len. Je prodyšné, antibakteriální, dobře odvádí vlhkost a hodí se i pro citlivou pokožku. Vlákna z konopí jsou velmi pevná, takže oblečení i boty vydrží opravdu dlouho. Praním neztrácí tvar a vlákna se neopotřebovávají. Naopak, čím víc konopné oblečení používáte a perete, tím je měkčí a příjemnější,“ říká zakladatelka EtikButiku Olga Garajová.

Foto: Pop Paul-Catalin, Shutterstock.com

Oblečení z konopí můžete prát v pračce, žehlit by se mělo na nižší teplotu Foto: Pop Paul-Catalin, Shutterstock.com

V zimě hřeje, v létě chladí

Další výhodou konopného vlákna je univerzálnost. „Materiál je vysoce savý a nezapáchá potem, můžete jej tedy směle obléct i na sport. A protože má schopnost termoregulace, dá se nosit po celý rok. V zimě vás zahřeje, v létě naopak příjemně zchladí,“ vysvětluje Tomáš Rohal, zakladatel české konopné značky Bohempia. I když se módní kolekce ušité z konopné látky objevují v obchodech, které se zaměřují na udržitelné trendy, ani luxusní značky nezůstávají pozadu a tu a tam představí ekologickou novinku. S nabídkou ale stále převažují prodejny, jejichž adresou není Pařížská ulice. Vyberete si z našich tipů?

Trička s nápisem 

Foto: Archiv firem

Zleva: Bohempia, 700 Kč. Afends, 1200 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Jednoduchá trička

Foto: Archiv firem

Zleva: G–Star Raw, 539 Kč, prodává About You. Thinking MU, 1290 Kč, prodává FreshlabelsFoto: Archiv firem

Luxusní kabelky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Prada, 27 000 Kč. Miu Miu, 30 380 Kč, prodává FarfetchFoto: Archiv firem

Podzimní šaty 

Foto: Archiv firem

Zleva: 2090 Kč; 1990 Kč, oba kousky Thought, prodává Green butikFoto: Archiv firem

Mikiny na ven i na doma

Foto: Archiv firem

Zleva: Levi’s, 1799 Kč. Bohempia, 1600 Kč Foto: Archiv firem

Pohodlné boty 

Foto: Archiv firem

Zleva: Ahinsa shoes, 3490 Kč, prodává EtikButik. Vivobarefoot, 3980 Kč Foto: Archiv firem

Nadčasové džíny 

Foto: Archiv firem

Zleva: Levi’s, 2999 Kč. Afends, 2880 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám