Hlavní obsah

Jak využít staré tenisáky? Při praní i na podlahu!

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Foto: Nomad_Soul, Shutterstock.com

Pár tenisáků má doma většina z nás, i když tomuto sportu zrovna neholduje. Pokud je máte v krabici „bude se někdy hodit“, vyndejte je. Při úklidu nebo praní je totiž využijete hned!

Článek

Máte doma pár tenisových míčků z doby, kdy někdo z vaší rodiny sportoval? A vy jste si nechali v domnění, že se jednou budou hodit? Udělali jste dobře, že jste jim po vzoru Marie Kondo po dvou letech nečinnosti nepoděkovali za službu a nerozloučili se s nimi. Protože mají pár velmi praktických možností využití!

Na praní a sušení

Tenisové míčky jsou skvělým pomocníkem při praní a sušení prádla. Přihodit je můžete do pračky spolu s péřovou nebo prošívanou bundou. Hodí se i k bundám s umělým kožíškem, když perete předložku před vanu nebo chlupatý kobereček. Tři až čtyři tenisáky, které vyperete s nimi, pomohou udržet materiály načechrané a bez žmolků. Hodí se i při praní kousků, které se snadno mačkají.

Tenisák na sebe navíc při praní nachytá hodně chloupků nebo vlasů, což je skvělá zpráva pro domácnosti se zvířetem. No a pokud přidáte tenisáky do sušičky k péřovým věcem, které lze sušit při 30 °C, pomohou peří natřepat a rovnoměrně rozmístit.

Foto: Wirestock Creators, Shutterstock.com

Tenisáky se uplatní při praní a sušení péřových polštářů nebo oblečeníFoto: Wirestock Creators, Shutterstock.com

Na cvičení a masáž

Tenisák si můžete uložit i do šuplíku, kde máte karimatku na cvičení nebo švihadlo. Je skvělým a levným pomocníkem například i při uvolnění a masáži chodidel. Stačí, když si stoupnete, tenisák lehce „přišlápnete“ středem chodidla a pak ho mírně stlačujete a koulíte pod nohou. Velmi pomalou masáží v různých směrech a s různou intenzitou uvolňujete pojivový a svalový systém nohy a můžete tak předcházet bolestem lýtek, plochým nohámpatním ostruhám, vbočení palce nebo kladívkovým prstům.

Vleže můžete míček vložit pod lýtko a masírovat si přímo lýtkový sval. Lze ho také vložit pod spodní část zad a „povalovat“ se na něm pro masáž této oblasti – pozor ale, nesmíte u toho cítit bolest. Míček může použít i někdo jiný, od koho se necháte masírovat, skvělý je na partii krku a ramen.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Míčky pomohou i při masáži nohou nebo zadFoto: fizkes, Shutterstock.com

Při úklidu

Máte světlou podlahu a na ní občas nevzhledné šmouhy od tmavých podrážek? Vyzkoušejte je vyčistit tenisákem. Přejíždějte jím po šmouhách, jako kdybyste je gumovali. Jeho povrch je přesně takový, aby je rychle smazal, ale podlahu nepoškrábal. Lze ho použít i na „osahaná“ místa na dveřích nebo jej vyzkoušejte na nábytku, který děti počmáraly při kreslení.

Můžete ho také použít jako zarážku dveří, pokud ho připevníte k podlaze nebo zdi.

Foto: Tanya Plonka, Shutterstock.com

Tenisáky se mohou stát i rychlou provizorní ochranou podlahy před poškrabáním od nábytkuFoto: Tanya Plonka, Shutterstock.com

Jako věšák nebo zásobník

Tenisový míček se může lehce proměnit v legrační držák na klíče nebo jiné drobnosti. Stačí ho na jedné straně naříznout nožem do necelé poloviny a nad tento řez namalovat oči. Zadní stranou ho pak můžete přivrtat ke zdi nebo přísavkou připevnit k zrcadlu v předsíni a držák je připraven.

Můžete ho použít na hadry, ručníky, klíče, noviny či obálky, které přinesete ze schránky, v dílně na nářadí a podobně.

Foto: X.neb, Shutterstock.com

Míček, který naříznete, poslouží jako věšák, držák nebo schovávačkaFoto: X.neb, Shutterstock.com

Jako hračka pro psa

Pokud máte doma psa, pak si s využitím jakéhokoli počtu tenisáků nemusíte dělat starosti. Můžete ho i naříznout, protáhnout jím provaz a udělat pejskovi hračku, dá se použít i jako zásobník na psí pamlsky, když jdete na procházku.

A venku, například u vody, takové šikovné pouzdro z tenisového míčku můžete použít třeba jako nenápadnou skrýš na drobné, když se vám nechce na dece nechávat ležet peněženku.

Foto: alexei_tm, Shutterstock.com

Váš pes si s tenisákem vždycky bude vědět radyFoto: alexei_tm, Shutterstock.com

Reklama