Hlavní obsah

Geniální Petr Hapka: jaký byl jeho život a co miloval?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pěti lety zemřel po těžké nemoci geniální skladatel Petr Hapka. Zanechal po sobě stovky písní, které dodnes hrají rádia a které slýcháme ve filmech. Jaký byl – milovník hudby, žen, motorek, koček a vetešnictví?

Článek

Petr Hapka (†70) patřil k našim nejlepším hudebním skladatelům, k nejplodnějším (co se týče hudby i dětí) a k nejvyšším mužům české hudební scény (190 centimetrů). Zemřel 25. listopadu 2014 a navždy bude vzpomínán jako autor nádherných melodií, z nichž mnoho otextoval jeho přítel Michal Horáček (67).

Pocházel z umělecké rodiny. Jeho životním hudebním nástrojem byl klavír, na který hrával i v pražských divadlech. V 60. letech tvořil autorskou dvojici s textařem Petrem Radou (†75), začal spolupracovat se zpěvačkou Hanou Hegerovou (88) a později se proslavil jako autor filmové hudby. V některých snímcích i hrál. Stěžejním bodem jeho kariéry pak byla spolupráce s textařem Michalem Horáčkem.

Co mu bylo blízké a čím se proslavil? Pojďme si jej připomenout spolu s jeho slavnými písněmi.

Notorický nevěrník

Ženy měl rád a ony měly rády jeho. Čím ženy, a často výrazně mladší, okouzloval? Rád s partnerkami žertoval na téma vlastní „obdařenosti“, ale v tom jeho magie nespočívala. V každé dokázal vzbudit pocit, že je výjimečná.

Co měl ale ještě raději a co považoval za životně důležité, byla svoboda. Ve vztazích to znamenalo, že věrnost mu vlastní rozhodně nebyla (další slavní nevěrníci). Byl označován za lva salónů, s pěti ženami měl sedm dětí, přičemž ženatý byl jen dvakrát. Ví se o něm, že spoustu žen doprovodil před interrupční komisi. Jeho poslední partnerkou byla mladinká, o 48 let mladší Kateřina Klepišová, chodili spolu přes tři roky a rozešli se v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

Ženami se obklopoval rád, na snímku se svou poslední láskou Kateřinou Klepišovou (vlevo) a dcerou PetrouFoto: Profimedia.cz

Kočky a motorky

Hudba a ženy ale nebyly to jediné, co mu dělalo radost. Byl velký milovník zvířat, hlavně koček. U něj doma na Okoři žilo na dvacet koček, psi, králíci a třeba i netopýři. Žertoval, že mají přednost a lepší péči než jeho partnerky. Rád pracoval a tvořil v noci, po půlnoci prý přicházejí nejlepší nápady. Vstával až zkraje odpoledne.

Byl zapálený harleyář – motorky byly jeho vášní a jezdil i na motorkářské srazy (autobusem jel jen párkrát v životě). A neuměl odolat starožitnictví a vetešnictví, tam se uměl zapomenout na hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Vášnivý motorkář hrál na varhany na zádušní mši za ty, kteří na Harley-Davidson zahynuliFoto: Profimedia.cz

Dostal ho Alzheimer

Zapomnětlivý byl prý vždy, patřilo to k jeho bohémství. A na paměť se vymlouval i při rozhovorech, když se mu nechtělo na některé otázky odpovídat. V roce 2013 ale podstoupil běžnou chirurgickou operaci v narkóze a ta u něj pravděpodobně naplno spustila Alzheimerovu chorobu. Chvíli byl hospitalizován v Bohnicích na psychiatrii a nakonec o něj doma pečovala jeho dcera Petra. Slavný skladatel nakonec podle všeho zemřel na zápal plic, který byl spojen s imobilitou – ta se váže k poslednímu stádiu Alzheimerovy choroby (kteří slavní ji ještě měli?).

Foto: Profimedia.cz

Na jeho pohřbu plakaly bývalé manželky, milenky, děti, kolegové i kamarádi motorkářiFoto: Profimedia.cz

Levandulová

Písní složil na stovky, ale jednou z nejznámějších bude navždy Levandulová z alba Potměšilý host (1987). Jedná se o osmé studiové album Hany Hegerové a první společné album dvojice Hapka a Horáček. Skládá se z 12 písní a Levandulová je jediným duetem na albu – se zpěvačkou si notuje v písni sám autor hudby.

Foto: Profimedia.cz

Zpívat píseň od Hapky s Horáčkem byla pocta (na snímku Hana Hegerová a Richard Müller)Foto: Profimedia.cz

Motiv panny 

Na kontě má Petr Hapka hudební doprovod k bezmála stovce filmů a seriálů: Páni kluci (1975), Den pro mou lásku (1976), Deváté srdce (1978), Krakonoš a lyžníci (1980), Upír z Feratu (1981) nebo Tisícročná včela (1983). Nejraději spolupracoval s režiséry Jurajem Jakubiskem (81) a Jurajem Herzem (†83). A právě Juraj Herz natočil slavnou strašidelnou pohádku Panna a netvor (1978) se Zdenou Studénkovou (65) a Vlastimilem Harapesem (73), kterou Hapka doprovodil svou slavnou skladbou Motiv panny.

Foto: Profimedia.cz

Klavír byl jeho milovaný nástrojFoto: Profimedia.cz

Dívám se, dívám

Kromě toho, že hudbu skládal, často i své písně zpíval. A jak jinak než nezaměnitelně. Nejdříve si broukal „ty jsi má, levandulová“, pak se naladil na hrubiána a rozjel „a lásku a všecko hezký narrrveme do popelnic“ (Buřty, pivo, nenávist) a v písni Dívám se, dívám se rozhodně nenechal zastínit Lucií Bílou (53). Že měl vadu řeči a někdy mohl jeho projev zavánět až patosem? To nikdo neřešil.

Foto: Shutterstock.com

Lucii Bílé prý za nazpívání písně Dívám se, dívám nabídli korunu a ona přijalaFoto: Shutterstock.com

Štěstí je krásná věc 

Českému publiku představili s Horáčkem známé interprety v nových polohách – za odstartování hvězdné sólové kariéry jim vděčí Richard Müller (58). Hit Štěstí je krásná věc patří dodnes k jeho největším. Uměli ale skládat nezapomenutelné písně i pro méně známé interprety. Takové štěstí měla například slovenská herečka Szidi Tobias (52), jejíž ztvárnění písně Na hotelu v Olomouci je bezkonkurenční.

Foto: Profimedia.cz

Písně Petra Hapky a Michala Horáčka nazpívalo v češtině i několik SlovákůFoto: Profimedia.cz

Načítám