Hlavní obsah

Předměty, které denně používáte a zapomínáte dezinfikovat

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Epidemie koronaviru prověřila naše hygienické návyky. A pokud přinesla něco dobrého, tak právě větší odpovědnost v každodenním dezifinkování rukou i předmětů, které do nich opakovaně berete. Nezapomínáte ale na některé?

Článek

Důsledná hygiena rukou je účinnou prevencí před koronavirem, chřipkou, žloutenkou a jinými viry a bakteriemi. Pokud nemáte možnost si ruce umýt mýdlem, použijte alespoň bezoplachový dezinfekční gel. Ten přijde vhod nejen na ruce. Gel nebo dezinfekční ubrousky vám pomohou smýt nebezpečné viry a bakterie i z dalších předmětů, kterých se denně dotýkáte.

U dezinfekčních přípravků vybírejte takové, které jsou účinné na bakterie a tzv. obalené i neobalené viry. „Mezi obalené viry patří HIV, viry chřipky, koronaviry, hepatitidy B nebo C. Mezi odolnější neobalené viry patří rotaviry, rhinoviry a také virus hepatitidy A,“ vysvětluje rozdíly viceprezident České lékařské komory Martin Kopecký.

1. Klávesnice počítače a pracovní okolí

Na očistu počítače se zaměřte především tehdy, pokud i nadále musíte do práce a o přístroj se dělíte s dalšími lidmi. Můžete si koupit speciální přípravky pro čištění PC příslušenství, postačí ale i dezinfekční ubrousek. Nezapomeňte vedle klávesnice také na myš, tlačítka počítače a obrazovky, pracovní stůl a madla židle. Koronavirus přežívá na různých površích i dlouhé dny, také viry chřipky přežijí na předmětech i více než 24 hodin.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pot, mastnota, zbytky jídla, ale i bakterie z toalety, to vše může ulpívat na klávesnici počítačeFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Mobil a sluchátka

Věc, kterou máte v rukou zřejmě nejčastěji, je mobilní telefon. A ten vás často provází i při jídle či na toaletě. Mohou na něm ulpívat mikroorganismy, které dokážou vyvolat nepříjemné střevní lapálie. Nezapomeňte očistit také sluchátka, chytré hodinky a ochranný obal na mobil.

3. Diář a pero

Píšete-li si poznámky nejen do mobilu, ale jste věrni papírové formě diáře nebo deníčku, čistěte také tyto povrchy a přiberte k tomu i používanou propisku. Očistu si zaslouží i proto, že je často necháváte ležet třeba na jídelním stole nebo kuchyňské lince.

Foto: Pra Chid, Shutterstock.com

Citlivé materiály jako papírové knihy nebo diář se špatně čistí, řešením může být praktický a slušivý obal z omyvatelného nebo pratelného materiáluFoto: Pra Chid, Shutterstock.com

4. Brýle

Po pobytu venku umyjte také brýle. „Stačí teplou vodou a dezinfekčním mýdlem, poté je nechte oschnout nebo osušte papírovou utěrkou,“ radí optička Pavla Vedralová z Optiky Anděl. Je to důležité, protože i oči mohou být vstupní branou pro cizorodé organismy. „Brýle nikdy nečistěte dezinfekčními prostředky na bázi alkoholu nebo agresivními přípravky, jako je Savo. Tyhle přípravky by mohly poničit obruby,“ dodává optička.

5. Kabelka, batoh i oblečení

Během dne se rukama dotýkáte také svého oblečení, myslete proto na častější praní. Na tkaničky bot nebo knoflíky využijte dezinfekční ubrousky. Čistěte také tašky, které denně nosíte ven, ať už jsou to kabelky nebo batohy. Rukojeti a spony otírejte ideálně každý den po návratu domů.

6. Klíče

Pokud nezůstáváte výhradně doma, máte denně v rukou také klíče. Těm dopřejte koupel v mýdlové vodě, s různými záhyby a drážkami pomůže starý zubní kartáček.

Foto: LumineImages, Shutterstock.com

Předměty, které berete do rukou vícekrát denně, každý večer alespoň otřete dezinfekčním hadříkemFoto: LumineImages, Shutterstock.com

7. Kliky, baterie, vypínače

Po příchodu domů už by měla být rutina, že si ihned jdete umýt ruce. Jenže ještě předtím stihnete řadu úkonů: sáhnete na vypínač, abyste si rozsvítili, odložíte klíče, bundu pověsíte na věšák, dojdete si na toaletu nebo odnesete nákup do kuchyně. Proto v bytě častěji dezinfikujte kliky, madlo lednice, vodovodní baterie, odkládací plochy a vypínače.

Hygienici doporučují zřídit si doma tzv. špinavou zónu. Ta by měla být hned za vchodovými dveřmi a mělo by v ní zůstávat oblečení, boty a vše, co nosíte venku, v této době i použitá rouška. (Jak se správně starat o roušky?) Na tu zde mějte pytel nebo vhodnou nádobu, až ji budete chtít vyprat, jen ji vyklopíte do pračky a nemusíte se jí už dotýkat. Tím minimalizujete riziko, že si nečistoty a nákazu zavlečete přímo do bytu.

Reklama