Hlavní obsah

Příběh frigidních rosniček: Jak zoolog pomohl lásce žab?

Foto: IvanaStevanoski, Shutterstock.com

Foto: IvanaStevanoski, Shutterstock.com

Reklama

Zvířata jsou buď domestikovaná, nebo divoká. Určité druhy zvířat se domestikovat prostě nedají, nebo jen částečně. A stejně není jisté, že se z ničeho nic nerozhodnou něco vyvést a člověku třeba ublížit. Je pravda, že zvířata ovšem občas člověka milují celou svou duší, celým svým srdcem.

Článek

Většinou je ale jejich pud k plození jednoznačně vede ke zvířeti stejného rodu. Tu a tam... Vlastně dost často mají zvířata intimní vztahy i s jedinci stejného pohlaví. Dokonce častěji než lidé.

Rosničky na to nejsou?

Taková rosnička zelená je zvířátko maličké a vypadá trošku jako vodník. Také vydává takový zvuk. Zní to jako: „Brekeke...” V zoologických zahradách se příliš často rosničky nechovají, a když už, tak je dost velký problém s tím, jak je rozmnožit. A ve volné přírodě je zakázáno je u nás chytat.

V zoo na Hluboké je choval pan zoolog v teráriu ve své kanceláři a na zimu je dával do sklepa, protože rosničky v zimě spí. Měly se báječně, ale přesto se vůbec neměly k tomu, aby propadly rosniččí lásce a zplodily nějaké potomky.

Ono je možné provést u rosniček hormonální léčbu stejně jako u lidí, podávat jim hormonální přípravky. Ale to není všechno.

Žába se před tím, než se spojí s jinou žábou, tedy žabák s žabkou, musí důkladně vyspat. Takové tři měsíce spánku jsou dokonalé. A potom, jakmile odpočinuté žáby procitnou ze zimního spánku, musejí dostat pořádně najíst. A prodlužovat jim postupně den umělým osvětlením terária. Jedině spokojená rosnička má náladu na žabí lásku. A pak jim podat hormony...

Hormony pro rosničky

Jenže jak sehnat v Česku hormony pro rosničky? Na Hluboké to dostal za úkol zoolog. Takové přípravky se dají snadno sehnat v centrech asistované reprodukce. To je ovšem zařízení pro lidi. V čemž je nemalý problém. K rosničkám tam nemají ten správný vztah.

Pan zoolog je obtelefonovával a setkával se zhusta s absolutním nepochopením. Tak celkem samozřejmě, když rozhovor začínal:

„Prosím vás, já jsem ze zoo a mám na starosti rosničky...”

„Děláte si legraci?”

„Ne, já...”

„Jste úchylák?” a zavěsili.

Foto: Holm94, Shutterstock.com

Rosnička zelená je jedna z nejmenších žab v Česku. Skřehotá nejen při rozmnožování, ale i při změně tlaku, proto proslula tím, že umí předpovídat počasíFoto: Holm94, Shutterstock.com

Vábení ze záznamu

Zoolog přišel s nápadem, že když nejsou k mání hormony, zkusí žábám pouštět vyzývavé skřehotání rosničáků ze záznamu. Že by se jako hormony vytvářely přirozeně. Nicméně hormony se pokoušel sehnat dál.

Na jedné klinice mu chápající asistentka řekla milým hlasem: „Pane, klidně vezměte vaši manželku a přijďte s ní. To se stává. My vám pomůžeme.” Velice se bavila tím, že pán si vymyslel zrovna takovouhle výmluvu.

Nakonec byli zoologovi na jedné klinice ochotni hormony prodat, ale cena byla obrovská a přemrštěná.

„Prosím vás, je to pro žáby.”

„My jsme demokrati. My nerozlišujeme.”

„A neměli byste nějaké po termínu?”

„Jako jak po termínu?”

„Prošlé.”

„Co si o nás myslíte? My jsme seriózní podnik.”

Pan zoolog měl už pocit, že se z toho skřehotání ze záznamu ve své kanceláři zblázní. A tak ho zapínal jenom, když šel domů.

Zadařilo se, ale jak, je záhadou

Nutno poznamenat, že před tím, než dojde k aktu páření, se samci před samičkami nakrucují a vytahují se svými luznými zjevy. A skřehotají. Jestliže samička souhlasí, skočí jí samec na záda a předními nožičkami ji sevře v objetí. No a potom... Je to podobné jako u nás lidí.

A pak se to stalo. V teráriu se objevila malá snůška světlých vajíček v rosolovitém obalu. Potom ztmavly, natahovaly se... A nakonec z nich vylezli pulci.

Postupně přicházely další snůšky.

Pro všechny zaměstnance zoo to vždycky bylo velikánské překvapení, protože nikdo neměl šanci rosničky zahlédnout, když se pářily. Prostě jsou tyhle žabky takové konzervativní a stydlivé.

Jestli máte rádi i jiné příběhy, určitě by vám neměl ujít pořad TaJeMno na Televizi Seznam!  

Reklama

Načítám