Hlavní obsah

Láska v době karantény aneb Co tě nezabije, to tě posílí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Pandemie koronaviru, strach z nákazy sebe či bližních, omezení pohybu, karanténa, pro mnohé i existenční starosti. Tak to vypadá v řadě rodin a vliv to má i na partnerské vztahy. Je to ale vlastně zkouška, která vás jako pár posílí. A ač to nyní možná nevidíte, v mnohém může vašemu vztahu prospět.

Článek

Současná situace není pro většinu rodin vůbec jednoduchá. Obavy, nejistota, finanční starosti, ale také ponorka z toho, jak jste pořád spolu, jak naložit s volným časem a k tomu trápení se školní výukou na dálku.

Není divu, že je u vás doma možná dusno, s partnerem se hádáte, jste podráždění. Berte to ale vlastně jako zkoušku toho, jak je vaše láska pevná. Možná jste si toho nevšimli, ale karanténa vám vlastně nabízí neuvěřitelný prostor pro rozvoj.

1. Pochopení světa toho druhého

V řadě rodinách to doposud fungovalo tak, že když byly děti třeba nemocné nebo měly prázdniny, zůstával s nimi jeden z rodičů (většinou maminka). Jenže teď jste doma možná oba a ten, který se za normálních okolností péče o domácnost a děti tolik neúčastní, je najednou v centru dění. „V této jiné době máme možnost vidět věci, které v běžné hektické době nevidíme,“ potvrzuje životní koučka Lucie Mucalová.

Je to chvíle, kdy můžete toho druhého nejen pochopit, ale i ocenit a pomoci. Jindy pracovně vytížení pánové mají neuvěřitelnou možnost vnést do toho převážně ženského světa řadu zlepšováků. „Ženy často jedou automatické vzorce, jsou rozlítané na všechny strany, chybí jim nadhled. Do svých úkolů a povinností se hodně ponoří, dělají si z nich větší hlavu, než je potřeba, a tady opravdu může ten mužský nadhled pomoci,“ vysvětluje koučka mezilidských vztahů Lucie Königová.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Teď máte šanci pochopit, s čím vším se váš protějšek potýká, proč je pak třeba tolik unavený, otrávený a protivnýFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

2. Vzájemná pomoc

Když pochopíte, kolik toho mívá jeden z vás na krku, musel by být ten druhý sobec a necita, kdyby se nepokusil pomoci. Takže karanténa je vlastně okamžik, kdy může proběhnout jakési nové přerozdělení domácích povinností. „Je to skvělý prostor pro to dát hlavy dohromady, vytvořit společný plán, bavit se o tom, kdo by co mohl dělat,“ říká Lucie Mucalová.

Pokud jeden z vás vytvoří seznam úkolů pro toho druhého, aniž by je s ním konzultoval, ztrácí to samozřejmě smysl. Jde o partnerskou komunikaci a spolupráci! Věci, které jsou v každém vztahu nesmírně důležité.

3. Být spolu jen tak

V době před koronavirem jste se svým partnerem také trávili hodně volného času. Ale často aktivně – společný sport, výlety, dovolené, kino, divadlo, romantická večeře. Ale teď jste spolu bez jakýchkoli vzruchů, najednou jste spolu jen tak. Můžete se samozřejmě ukousat nudou a udusit v partnerské ponorce, nebo se vám podaří objevit kouzlo toho, jaké to je, když si jen tak povídáte nebo si čtete.

„Učte se jen být spolu. Bez očekávání, bez neustálého plánování, co spolu musíte. Ticho a být v tichu, a přitom spolu, je velké umění,“ vysvětluje Lucie Mucalová. A že vám někdy jde ten druhý pořádně na nervy? V pořádku! I to do vztahu patří. V tom zdravém si to ale umíte otevřeně říct a dopřejete si vzájemně prostor a klid.

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Nemusíte společně pořád něco podnikat, můžete spolu prostě jen býtFoto: Kinga, Shutterstock.com

4. Na problémy jsme dva

Současná krize mnoho rodin skutečně hodně zatížila, proměnila se v existenciální obavy. Strach ze ztráty zaměstnání, nebo dokonce už jeho ztráta, hypotéka na krku a podobně. „Krize ověřuje, zda-li je základ vašeho vztahu pevně položený. Umění vztahu není sdílet jen zábavu o víkendech. Je to schopnost sdílet a řešit problémy, nepříjemné pocity, svěřit se o nich, komunikovat a říct si pomoc,“ vysvětluje Lucie Königová.

A neznamená to, že musíte problém hned vyřešit (například že partnerovi, který přišel o práci, najdete hned novou). Už jen to, že s vámi o tom může mluvit a svěřit se, je pomoc. „Pomáhá i podpora typu ‚to zvládneme, zase bude dobře‘‎‎‎. I takové věci, jako je objetí, slovní podpora, ujištění, udělají strašně moc,“ upřesňuje Lucie Königová. Protože vědět, že v té krizi nejste sami, že vám je partner oporou, nikoli nepřítelem, že fungujete jako tým, to je k nezaplacení.

Současný stav je těžký i pro vaše ratolesti. Zavřené školy, absence pevného řádu, omezený kontakt s vrstevníky. Tady je 10 pravidel, díky nimž vaše děti v karanténě nezvlčí.

Reklama

Související témata:

Načítám