Hlavní obsah

Princezně Charlotte jsou čtyři a dnes šla poprvé do školy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Před dvěma lety jsme se dojímali nad malým školákem Georgem, kterého táta William vedl poprvé do školy. A dnes měla premiéru čtyřletá Charlotte. Kdo doprovodil ji a jak se těšila? A jak vypadaly první školní dny ostatních členů královské rodiny?

Článek

Čtyřletá princezna Charlotte, dcera vévody a vévodkyně z Cambridge, dnes zahájila školní docházku. Z prvního školního dne bývají nervózní malí i velcí, a když jste z královské rodiny, tak o to víc, protože vás často sleduje celý svět. Charlotte má velkou oporu v šestiletém bratrovi a dnes šli ruku v ruce do londýnské školy Thomas’s Battersea, kterou malý princ navštěvuje již dva roky.

Jak probíhal nástup do školy princezny divošky? A v čem se lišil od Georgeova? Pojďme si zavzpomínat i na školní premiéry princů Williama a Harryho a následníka trůnu prince Charlese.

Školačka Charlotte

Není pochyb, že dnes je velký den v životě princezny Charlotte, která je pěkný živel a klidně na veřejnosti vyplázne jazyk. V červnu její matka prozradila, že se holčička do školy velmi těší a je jisté, že díky své přátelskosti bude s dětmi dobře vycházet. Na fotografiích to vypadalo, jako kdyby se ze začátku trochu styděla, alespoň dle toho, že se chvilkami schovávala za svoji maminku, vévodkyni Kate. Jak už ale bylo řečeno – Charlotte jde do všeho po hlavě, a tak po chvilce už posílala úsměvy všemi směry. Rodiče ji přihlásili do stejné školy, jako jejího staršího bratra. Tak uvidíme, jak se tam mladší sourozenec zapíše.

Foto: Profimedia.cz

Charlotte se zprvu trochu schovávala za maminkuFoto: Profimedia.cz

Princ George šel bez maminky

Byly mu čtyři roky a ve školní uniformě byl rozkošný. Ale za ruku ho vedl jen princ William (37). Proč si velký den nejstaršího syna nechala utéct jeho krásná maminka? Královský palác jen pár dní před Georgeovým nástupem do školy oznámil, že královští manželé čekají třetí děťátko. A vévodkyně v těhotenství trpí silnými nevolnostmi – a neminuly ji, ani když čekala nejmladšího Louise (14 měsíců). Princ George měl trošku vyplašený výraz, ale jeho rodiče požádali média o klid a na místě byl přítomen jen jeden fotograf a kameraman.

Foto: Profimedia.cz

George vypadal trochu nervózněFoto: Profimedia.cz

Princ William jako prvňáček

Do školky nastoupil princ William v září 1985 a v ruce třímal lahvičku s obrázkem pošťáka Pata. V lednu 1987 ho pak princezna Diana (†36), doprovázela do školy Wetherby. V zimní uniformě vypadal roztomile a matka se s ním barevně sladila. Většina dětí prožije standardní „první školní den“ a jen na hrstku čeká armáda fotografů. Lady Diana prý cestou do školy kladla synkovi na srdce, ať z nich není nervózní a je sám sebou. Ač byla na Williamovi znát nejistota, fotografům s úsměvem zamával.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana se s malým Williamem barevně sladila Foto: Profimedia.cz

Harryho poprvé

Stejně jako malá Charlotte i princ Harry (34) měl nástup do školy ulehčený díky podpoře staršího bratra. V září 1989 kráčel do Wetherby s typickým rošťáckým úsměvem a po boku mu šel William s výrazem profesionálního studenta. Oba měli šedo-červenou uniformu a lady Diana s nimi v červeném kompletu opět krásně ladila. A protože Harry a jeho žena Meghan (38) rádi dělají věci po svém, jsme už teď zvědaví, jak proběhne první školní den jejich syna Archieho.

Foto: Profimedia.cz

I princ Harry měl první školní den ulehčený, protože jako předvoj tam šel jeho starší bratrFoto: Profimedia.cz

Učil se princ Charles doma? 

Královští potomci se vzdělávali za zdmi paláce a až princ Charles (70) studoval „obyčejnou“ školu. Jako dítě byl rozmazlován babičkou Alžbětou, královnou matkou (†101), a měl prý sklony k přecitlivělosti. Když mu bylo osm, rozhodli se jeho rodiče královna Alžběta II. (93) a princ Philip (98), že potřebuje společnost dětí, a poslali jej do Hill House School v Londýně. Stal se tak prvním královským dědicem, který se vzdělával mimo palác. Plachému chlapci dlouho trvalo, než si našel kamarády, jeho rodiče navíc trvali na tom, aby nebyl nijak protežován.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles byl prvním dědicem trůnu, který studoval v běžné škole, nikoli domaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám